Συλλαλητήριο στην Αθήνα για το ναυάγιο της Πύλου

Το ναυάγιο της Πύλου χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα χειρότερα της Μεσογείου με πάνω από 600 νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες που αναζητούσαν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.

Επιτροπές αλληλεγγύης, αντιρατσιστικά κινήματα, συνδικάτα και πολιτικά κόμματα καλούν σε συλλαλητήριο στην Αθήνα σήμερα στις 7μμ στα Προπύλαια και σε επτά ακόμα πόλεις ζητώντας να «τιμωρηθούν οι ένοχοι για το ρατσιστικό έγκλημα της Ευρώπης φρούριο».

Για σήμερα στο Πακιστάν στις 14 Ιούνη είναι προγραμματισμένη και εκδήλωση μνήμης από τις οικογένειες των θυμάτων του ναυαγίου της Πύλου, όπως ενημερώνει η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ), παραθέτοντας σειρά από ερωτήματα που ταλανίζουν τους συγγενείς που ζητούν απαντήσεις και δικαιοσύνη.

Ειδικότερα σε ανάρτησή της στο Facebook σημειώνει ότι «στις 14 Ιούνη στην πόλη Λαλαμούσα, στο συνεδριακό κέντρο Royal Palace, G.T. Lalamousa πάνω από 300 οικογένειες των θυμάτων του ναυαγίου της Πύλου θα πραγματοποιήσουμε εκδήλωση μνήμης αλλά και απαίτησης να μάθουμε την αλήθεια και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για το έγκλημα αυτό. Γιατί δεν έγινε διάσωση από το Ελληνικό Λιμενικό, γιατί τράβηξαν το πλοιάριο μας με σχοινί προς την Ιταλία και έτσι αναποδογύρισε, γιατί δεν έριξαν στη θάλασσα ούτε ένα σωσίβιο; Και τώρα τι γίνεται; Θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι; Οι άνθρωποι μας που είναι επιζώντες θα πάρουν χαρτιά; Μπορούμε εμείς να ταξιδέψουμε στην Ελλάδα για να ζητήσουμε δικαιοσύνη και αποζημιώσεις; »

«Ένα έγκλημα που μεγαλώνει το πόνο στη καρδιά μας καθώς οι αγαπημένοι μας χάθηκαν και δεν είδαμε ποτέ τι απέγιναν. Ήταν οι άνθρωποι μας που ξενιτεύτηκαν με την ελπίδα να στηρίξουν τις οικογένειες μας» αναφέρει η (ΚΕΕΡΦΑ).

«Ήδη ο δικηγόρος κύριος Νασίρ Ασλάν ανέλαβε την εκπροσώπηση των οικογενειών μας σε αυτό τον νομικό αγώνα για δικαιοσύνη.

Συγκροτήσαμε 9μελή επιτροπή των οικογενειών των θυμάτων για την συνέχιση του αγώνα για δικαιοσύνη».

«Γνωρίζουμε και μας δίνει κουράγιο ότι στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες στο ένα χρόνο από το ναυάγιο άνθρωποι κάνουν εκδηλώσεις στην μνήμη των θυμάτων και ζητάνε δικαιοσύνη. Τους ευχαριστούμε» επισημαίνεται στην ανακοίνωση της «Επιτροπής 300 οικογενειών θυμάτων ναυαγίου Πύλου στο Πακιστάν».

«Στεκόμαστε δίπλα στις 600 οικογένειες Πακιστανών, Αιγυπτίων, Συρίων και Παλαιστινίων που θρηνούν την απώλεια των αγαπημένων τους προσώπων που επέβαιναν στο πλοίο Adriana που χάθηκε στον βυθό της Μεσογείου, στα ανοιχτά της Πύλου στις 14 Ιουνίου 2023», αναφέρει η ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ και συνεχίζει:

«Οι επιζώντες του ναυαγίου αναφέρουν ότι το σκάφος στο οποίο επέβαιναν βυθίστηκε αφού ανατράπηκε μετά το σκάφος του Λιμενικού Σώματος που αναγκάστηκε να ρυμουλκηθεί πίσω στην Ιταλία.

Στεκόμαστε δίπλα τους για δικαιοσύνη! Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο FRONTEX έχουν ενορχηστρώσει αυτό το ρατσιστικό έγκλημα στα σύνορα Ευρώπης-Φρουρίου. Δεν θα αφήσουμε αυτό το έγκλημα να μείνει ατιμώρητο!

Ας γίνει η δίκη το νωρίτερα στο ναυτοδικείο. Καμία συγκάλυψη από την ίδια κυβέρνηση που έκρυβε στοιχεία στα Τέμπη και απέρριψε την ευθύνη στον σταθμάρχη και ποιος στην Πύλο κατάσχεσε τα κινητά τηλέφωνα των προσφύγων που περιείχαν τα βίντεο του ναυαγίου ενώ αλλοίωσε την κατάθεση των επιζώντων. Η αθώωση των 9 στην αγωγή Καλαμάτας είναι μόνο η αρχή!» καταλήγει στην ανακοίνωσή της η (ΚΕΕΡΦΑ).