Συμπόσιο: Το Μέλλον του Παγκόσμιου Δικαίου

Την Παρασκευή 24/05/2019 στις 09.00πμ θα λάβει χώρα Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα «The Future of Global Law» (Το Μέλλον του Παγκόσμιου Δικαίου) στο Αμφιθέατρο «Ι. Δρακόπουλος» του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30) με ελεύθερη είσοδο και γλώσσα εργασίας την αγγλική.

Το Συμπόσιο διοργανώνεται από τον Τομέα Διεθνών Σπουδών της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και τον Καθηγητή κ. Χαράλαμπο Παμπούκη, με προσκεκλημένους ομιλητές επιφανείς Καθηγητές Νομικών Σχολών Πανεπιστημίων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ανάμεσά τους: Χ.Παμπούκης, Φ.Παζαρτζή, Μ.Γαβουνέλη, Α.Γουργουρίνης (Πανεπιστήμιο Αθηνών), F.Ferrari (NYU – Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης), G.Teubner (Πανεπιστήμιο Γκαίτε της Φρανκφούρτης), A.Nuyts(Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών), H.Muir Watt (Sciences Po – Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών του Παρισίου), A.Mills (UCL – Πανεπιστημιακό Κολλέγιο Λονδίνου), J.Bomhoff (Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου), Ν.Χατζημιχαήλ (Πανεπιστήμιο της Κύπρου).

Πρόκειται για ένα πολυαναμενόμενο και μεγάλο νομικό γεγονός στην Αθήνα με σκοπό τη συνάντηση διακεκριμένων νομικών και την προώθηση του επιστημονικού διαλόγου γύρω από ένα εξαιρετικά επίκαιρο και ενδιαφέρον θέμα στον τομέα του διεθνούς δικαίου παγκοσμίως. Σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης, της νέας τεχνολογικής παρατεταμένης επανάστασης, στην προοπτική της μελλοντικής κοινωνίας των αλγορίθμων, το δίκαιο αλλάζει πολλαπλά και το Κράτος έχει ήδη πάψει να είναι η μοναδική πηγή δικαίου, κατά το υπόδειγμα της Βεστφαλίας. Πως διαμορφώνεται το μελλοντικό δικαιικό περιβάλλον; Ποιές οι επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης στον τομέα και ποιά τα μεγάλα διλήμματα; Σκοπός του Συμποσίου της Αθήνας είναι να αναδείξει στοιχεία προβληματισμού και να δώσει τις πρώτες απαντήσεις σε μια σειρά καίρια ζητήματα που ανακύπτουν.

Στο πλαίσιο του Συμποσίου, στις 17.30μμ στην κεντρική αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών, θα δοθεί ομιλία από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, με τίτλο «Η επικυριαρχία του «οικονομικού» επί του «θεσμικού». Από την δημοκρατικώς «θεσμική» στην οικονομικώς «δομημένη» ρυθμιστική δύναμη του κανόνα δικαίου».

Επιπλέον, στις 19.00μμ στην κεντρική αίθουσα τελετών, θα λάβει χώρα τελετή για την αναγόρευση σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών του Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης κ. Franco Ferrari. Την ομιλία προς τιμήν του θα εκφωνήσει ο Καθηγητής Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Συναλλαγών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χαράλαμπος Παμπούκης, ενώ θα ακολουθήσει ομιλία του τιμώμενου με τίτλο «A New Paradigm for International Substantive Law Conventions». Ο κ. Ferrarri είναι διαπρεπής Καθηγητής και Διευθυντής του Κέντρου Διακρατικών Διαφορών, Διαιτησίας και Εμπορικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.