Συνάντηση Σταθάκη με εκπροσώπους της ExxonMobil με θέμα συζήτησης τις έρευνες νότια της Κρήτης

Πιθανότατα από το καλοκαίρι θα ξεκινήσει η προσπάθεια στην συγκεκριμένη περιοχή, καθώς σε τετ-α-τετ που είχε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης με υψηλόβαθμα στελέχη της μεγάλης εταιρείας ExxonMobil, στο περιθώριο του Φόρουμ των Δελφών, τους ενημέρωσε ότι μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα πάει προς κύρωση στη Βουλή η σχετική σύμβαση.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να τα ξαναπούν σε λίγες ημέρες, αυτή τη φορά επί αμερικανικού εδάφους, καθώς ο Έλληνας υπουργός έχει προγραμματίσει να μεταβεί στο Χιούστον για να συμμετάσχει σε μεγάλο ενεργειακό συνέδριο.

Να θυμίσουμε ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο είχαν «πέσει» οι υπογραφές συμβάσεων για έρευνες υδρογονανθράκων σε 2 θαλάσσια «οικόπεδα» νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Η κοινοπραξία που έχει αναλάβει το έργο αποτελείται από την Total (40%), την ExxonMobil (40%) και τα ΕΛΠΕ (20%). Από τότε μέχρι σήμερα όμως δεν υπήρξε καμία εξέλιξη στο θέμα των αδειοδοτήσεων, κάτι που φαίνεται να είχε προκαλέσει και μία ¨γκρίνια¨ από την πλευρά της κοινοπραξίας.

 Τελικά χθες Σάββατο 2 Μαρτίου, μετά την συμμετοχή τους σε σχετικό πάνελ, ο Γιώργος Σταθάκης και αντιπροσωπεία της ExxonMobil με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της για την Ευρώπη, τη Ρωσία και την Κασπία, Τριστάν Άσπρεϊ, πραγματοποίησαν συνάντηση όπου και τέθηκε το χρονοδιάγραμμα από την ελληνική πλευρά για την κύρωση των συμβάσεων από τη Βουλή, εξέλιξη που σύμφωνα με πληροφορίες ικανοποίησε τους εκπροσώπους της εταιρείας.

Αυτός που φαίνεται να έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις και να προχωρήσουν οι απαιτούμενες διαδικασίες για να μπει τρυπάνι και ελληνικό θαλάσσιο χώρο, δεν είναι άλλος από τον… «Γλαύκο».

Η ανακάλυψη του πλούσιου κοιτάσματος στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, «άνοιξε» για τα καλά την κουβέντα για τους υδρογονάνθρακες στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και κυρίως στο ελληνικό υπέδαφος. Μάλιστα κάποιοι που γνωρίζουν πολλές λεπτομέρειες για την υπόθεση, εκτιμούν ότι γεωμορφολογικά η περιοχή νότια της Κρήτης παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με αυτή που βρέθηκε ο «Γλαύκος». Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι υπάρχει ακριβής γνώση για το τι θα προκύψει από τις έρευνες, όμως οι εξελίξεις στην Κύπρο φαίνεται να έχουν ενισχύει την αισιοδοξία για σοβαρά αποτελέσματα και στον ελλαδικό χώρο.

 Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγη ώρα πριν από τη συνάντηση του με τον Γιώργο Σταθάκη, ο Τριστάν Άσπρεϊ μιλώντας σε τραπέζι του Φόρουμ ουσιαστικά «έδειξε» το έντονο ενδιαφέρον του για τις έρευνες υδρογοναθράκων στην ευρύτερη περιοχή καθώς επεσήμανε  ότι βλέπει τη νοτιοανατολική Ευρώπη ως μια νέα βασική πηγή ενέργειας για την Ευρώπη.

Πάντως δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος για έρευνες στο ελληνικό υπέδαφος και τονίζουν με νόημα ότι παρότι κάποτε είμασταν στο ίδιο σημείο με την Κύπρο σχετικά με τις προετοιμασίες για τις σχετικές έρευνες, τώρα έχουμε μείνει πολύ πίσω. Το βέβαιο είναι ότι ακόμα και να βρεθεί κάτι αξιόλογο θα πρέπει να περάσει σημαντικό χρονικό διάστημα για να μπορέσει να το εκμεταλλευθεί η ελληνική πλευρά.

ΑΠΟ ΤΗΝ  HUFF POST