«Συναντήσεις της Αρλ»: το διεθνές φεστιβάλ φωτογραφίας

Οι Διεθνείς Συναντήσεις Φωτογραφίας της Αρλ, ένας ετήσιος θεσμός αφιερωμένος στη φωτογραφία, αρχίζουν σήμερα στη νοτιοδυτική Γαλλία και θα διαρκέσουν έως τις 23 Σεπτεμβρίου.

Οι «Συναντήσεις της Αρλ» επενδύουν στα ωραιότερα σημεία της πόλης επιτρέποντας στον επισκέπτη να ανακαλύψει καλλιτέχνες διεθνούς βεληνεκούς με τη διοργάνωση εκθέσεων, προβολών, σεμιναρίων φωτογραφίας. Προτείνουν ένα εκλεκτικό και σύγχρονο καλλιτεχνικό πρόγραμμα: μια εβδομάδα πλούσια σε εκδηλώσεις, διαλέξεις και συζητήσεις (2-8 Ιουλίου) και δύο μήνες με εκθέσεις σε όλη την πόλη. Η 49η διοργάνωση καλεί σε μια εμπειρία στον χώρο και στον χρόνο, σε ένα ταξίδι εκπληκτικό, καθώς η φωτογραφία είναι συχνά το καλύτερο μέσο για να γίνουν αισθητές όλες οι δονήσεις που θυμίζουν ότι ο κόσμος αλλάζει μερικές φορές μπροστά στα μάτια μας, τονίζουν οι διοργανωτές. Φωτογράφοι όπως ο Ρόμπερτ Φρανκ, ο Ρέιμοντ Ντεπαρντόν, ο Πολ Γκράχαμ εκθέτουν έργα τους.

Το διεθνές φεστιβάλ της Αρλ είναι για τη φωτογραφία ό,τι είναι οι Κάννες για τον κινηματογράφο. Ο θεσμός καθιερώθηκε το 1969 από φωτογράφους και λάτρεις της εικόνας, όπως ο Λισιέν Κλεργκ, ο Ζαν Μορίς Ρουκέτ, ο Μισέλ Τουρνιέ. Είναι το ετήσιο ραντεβού των φωτογράφων που επιτρέπει στην Αρλ να γίνει η διεθνής πρωτεύουσα της φωτογραφίας.

Οι «Συναντήσεις» προτείνουν υπαίθριες βραδινές προβολές στο Αρχαίο Θέατρο της πόλης που είναι ένα γεγονός μοναδικό στον κόσμο. Κάθε βράδυ ένας φωτογράφος ή ένας ειδικός της φωτογραφίας παρουσιάζει εικόνες που μερικές φορές συνοδεύονται από συναυλίες ή καλλιτεχνικές παραστάσεις. Κάθε βραδιά αποτελεί αντικείμενο μιας μοναδικής δημιουργίας.

Εδώ και έξι χρόνια, η Νύχτα της χρονιάς επιτρέπει στον επισκέπτη να δει φωτογραφίες από διάφορα έντυπα, περιοδικά, ειδησεογραφικά πρακτορεία, από γιγαντοοθόνες στη διάρκεια ενός μεγάλου φωτογραφικού περίπατου στο κέντρο της πόλης.