ΣΥΡΙΖΑ:’Εκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη των τραπεζών

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, «αντί για ψευτοτσαμπουκάδες και παραινέσεις, να επιβάλει έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη των τραπεζών». Όπως σημειώνει, «ενώ το πρόβλημα των χρεών παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις η κυβέρνηση κάνει τον ενοχλημένο τροχονόμο».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες βλέπουν μέσα σε καθεστώς ακραίας ακρίβειας, τρομακτικές αυξήσεις στις δόσεις των δανείων τους, την ώρα που οι τρεις φορές ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες σωρεύουν υπερκέρδη δισεκατομμυρίων από τις αυξήσεις των επιτοκίων χορηγήσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης αφού νομοθέτησε πλήρη ασυδοσία στις τράπεζες και κατήργησε την προστασία της πρώτης κατοικίας, τώρα παριστάνει τον ενοχλημένο από τις πρακτικές τους. Το θέατρο κυβέρνησης – τραπεζών δεν ενδιαφέρει απολύτως κανέναν. Το μόνο που ενδιαφέρει είναι ότι το πρόβλημα των χρεών παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και η κυβέρνηση κάνει τον ενοχλημένο τροχονόμο.

Μια κυβέρνηση που έχει πολιτική βούληση δεν κάνει παραινέσεις. Παίρνει αποφάσεις, βάζει κανόνες, νομοθετεί και επιβάλει έκτακτες εισφορές όταν συγκεντρώνονται άδικα κέρδη σε βάρος των πολιτών».

Τσίπρας: Δεν μπορεί να έχει η τράπεζα κέρδη 1 δισ. και να πιάνει τους δανειολήπτες από τον λαιμό

Μερικές ώρες μετά το φιάσκο της συνάντησης του Χρήστου Σταϊκούρα με τις ηγεσίες των τραπεζών, σχετικά με τη δημιουργία προγράμματος επιδότησης δόσης για τα δάνεια των ευάλωτων οφειλετών, ο Αλέξης Τσίπρας πέρασε στην αντεπίθεση, ενώ ο καθ’ ύλην αρμόδιος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλώθηκε – κατά τη συνάντηση του με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου – σε υποδείξεις και ευχολόγια.

Η πρόταση των τραπεζών για στήριξη λιγότερων από 30.000 ευάλωτων δανειοληπτών απέναντι στις συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων που οδηγούν σε άνοδο των δόσεων και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια νέα γενιά «κόκκινων» δανείων έπεσε σαν «βόμβα» χθες το βράδυ στα νοικοκυριά χαμηλών εισοδημάτων που ζουν με το «βραχνά» των αυξανόμενων επιτοκίων.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από το Κιλκίς την επιβολή έκτακτου φόρου που θα εξαναγκάσει τις τράπεζες να προβούν σε ουσιαστικές ρυθμίσεις, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης που έχει και το καρπούζι και το μαχαίρι αρκέστηκε σε μια γενικόλογη δήλωση ότι «οι τράπεζες πρέπει να στηρίξουν συνολικά τα ευάλωτα νοικοκυριά, καθώς έχουν υψηλή κερδοφορία».