Σύγχρονες εφαρμογές αρχειακής περιγραφής

Εργαστήριο διά βίου εκπαίδευσης στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και η Ελληνική Αρχειακή Εταιρεία (ΕΑΕ) διοργανώνουν εργαστήριο διά βίου εκπαίδευσης με τίτλο «Σύγχρονες εφαρμογές αρχειακής περιγραφής», την Παρασκευή 29 Μαρτίου (ώρα 17:00-20:00), στο Ιστορικό Αρχείο του Ιδρύματος, στον Ταύρο.

Σκοπός του εργαστηρίου είναι η παρουσίαση του προγράμματος διαχείρισης αρχείων AtoM (Access to Memory), μετά την ενσωμάτωση της ελληνικής μετάφρασης στις γλώσσες επιλογής. Η συνεχόμενη εξέλιξη των σύγχρονων τεχνολογιών και η ύπαρξη ενός προγράμματος διαχείρισης αρχείων, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εποχής και τις επιθυμίες του χρήστη, με ταυτόχρονη χρήση της γλώσσας την οποία μπορεί να κατανοήσει το ευρύ κοινό, καθιστά τη γνωριμία του AtoM με την ελληνική αρχειακή κοινότητα μια νέα πρόκληση.

Το πρόγραμμα του εργαστηρίου συγκροτείται από παρουσιάσεις του κ. Νίκου Παντελάκη, αρχειονόμου-ιστορικού, μέλους της ομάδας μετάφρασης του AtoM στα ελληνικά της ΕΑΕ (αποτελούμενης επίσης από τον κ. Νέστορα Μπαμίδη και την κ. Υπαπαντή Κύττα), του κ. Ευθύμη Μαυρίκα, στελέχους της εταιρείας που εκπροσωπεί την «κοινότητα» του AtoM στην Ελλάδα και ενσωμάτωσε την ελληνική μετάφραση σε αυτό, και της κ. Αμαλίας Παππά, αρχειονόμου-Αναπληρώτριας Διευθύντριας ΓΑΚ-Κ.Υ. για την περιγραφή ενός παραδείγματος χρήσης του AtoM στην ελληνική αρχειακή πραγματικότητα.

Η συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν. Απαραίτητη η αποστολή σχετικής αίτησης (στο www.piop.gr και https://www.eae.org.gr/index.php/draseis/workshops), μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο [email protected], έως τις 24 Μαρτίου 2019.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλ.: 210 3418011, 210 3418061 (09:00-17:00 εργάσιμες ημέρες).

Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ

Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, 17778, Ταύρος

Τ.: 210 3418051 | www.piop.gr

piopnews