Τέλος της εκεχειρίας στη Γάζα: 330 νεκροί σε βομβαρδισμούς – Σκοτώθηκε ο υπ. Εσωτερικών της Χαμάς

Καταρρέει η εκεχειρία στη Γάζα, καθώς τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε εκτεταμένα πλήγματα σε δεκάδες στόχους της Χαμάς. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, οι επιθέσεις θα συνεχιστούν για όσο χρειαστεί και θα επεκταθούν πέρα από αεροπορικούς βομβαρδισμούς, αυξάνοντας τις πιθανότητες χερσαίων επιχειρήσεων.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο υπουργός Άμυνας Ισραήλ Κατζ έχουν δώσει εντολή για ισχυρή στρατιωτική δράση κατά της Χαμάς, τονίζοντας ότι οι επιχειρήσεις στοχεύουν στην απελευθέρωση των ομήρων και την καταστροφή των στρατιωτικών υποδομών της οργάνωσης.

«Δεν θα σταματήσουμε να πολεμάμε μέχρι να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι στο σπίτι τους και να επιτύχουμε όλους τους πολεμικούς στόχους», ανέφερε ο Κατζ.

Ανώτερα στελέχη της Χαμάς κατηγόρησαν το Ισραήλ για μονομερή παραβίαση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, η οποία είχε τεθεί σε ισχύ στις 19 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, Χαλίλ αλ Ντακράν, τουλάχιστον 330 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των επιθέσεων, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν.

Η Χαμάς κατηγορεί τις ισραηλινές δυνάμεις ότι στοχεύουν αμάχους και επιδεινώνουν την ανθρωπιστική κρίση στον θύλακα. Σε νεότερο μήνυμά της μετά τους βομβαρδισμούς, ανέφερε πως η απόφαση του Νετανιάχου να πλήξει τη Γάζα «καταδικάζει σε θάνατο τους Ισραηλινούς ομήρους».

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως ο στρατηγός Μαχμούντ Αμπού Ουάτφα, επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών της κυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των ισραηλινών βομβαρδισμών.

Το χρονικό της εκεχειρίας

Η συμφωνία, που εξασφαλίστηκε με δυσκολία από τις χώρες που μεσολαβούν (Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ) τέθηκε σε εφαρμογή τη 19η Ιανουαρίου, έπειτα από 15 μήνες καταστροφικού πολέμου με έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου 2023.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της συμφωνίας, που τυπικά ολοκληρώθηκε την 1η Μαρτίου, η Χαμάς παρέδωσε 33 ομήρους —8 από αυτούς ήταν νεκροί— στις ισραηλινές αρχές και, σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ αποφυλάκισε κάπου 1.800 παλαιστινίους κρατούμενους. Όμως οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη φάση, που καθυστέρησαν να αρχίσουν, είχαν περιέλθει στο μεταξύ σε αδιέξοδο.

Η Χαμάς απαιτούσε να αρχίσει η δεύτερη φάση της συμφωνίας, που προέβλεπε το οριστικό τέλος του πολέμου, την απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας, το άνοιγμα όλων των συνοριακών διελεύσεων και την απελευθέρωση των τελευταίων ομήρων.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ από την άλλη αξίωνε να παραταθεί η πρώτη φάση ως τα μέσα του Απριλίου και, για να αρχίσει η δεύτερη, την «πλήρη αποστρατιωτικοποίηση» του θυλάκου και την αποχώρηση της Χαμάς.