Τέμπη: τα μυστήρια πληθαίνουν, η συγκάλυψη αποκαλύπτεται από την τελική έκθεση πραγματογνώμονα: σκηνοθέτησαν φωτογράφιση, εξαφάνισαν ένα κοντέινερ και παραποίησαν στοιχεία

Αιχμές για «σκηνοθετημένη» φωτογράφιση της αστυνομίας που συμπεριλαμβάνεται στην δικογραφία, αφήνει η επικαιροποιημένη τεχνική έκθεση των ειδικών πραγματογνωμόνων των οικογενειών των θυμάτων που κατατέθηκε στον εφέτη ανακριτή. Οι τεχνικοί σύμβουλοι στο πόρισμά τους προσκομίζουν φωτογραφίες από βαγόνι της εμπορικής αμαξοστοιχίας στο σημείο της σύγκρουσης (Τέμπη) αλλά και την τοποθεσία που μεταφέρθηκε στη συνέχεια.

«Αυτό που βλέπουμε δεν είναι λογικό, δεν μπορεί να συγκρουστεί με τέτοια ορμή και όλα μέσα να είναι τακτοποιημένα σα να μη συνέβη τίποτα», είπε (MEGA) ο ειδικός πραγματογνώμονας Βασίλης Κοκοτσάκης. Σύμφωνα με  την έκθεση ανάλυση της συμπεριφοράς του ελαίου σιλικόνης που έγινε  από το γενικό χημείο του κράτους,  βασισμένη σε μία εργασία Κινέζων, κατηύθυνε λανθασμένα το πόρισμα της Πυροσβεστικής.

«Δεν υπάρχει περίπτωση το έλαιο σιλικόνης να δημιουργήσει πυρόσφαιρα. Ακόμα και αν πάρει φωτιά θα σβήσει, γιατί αυτή είναι η σύσταση του και αυτός είναι ο προορισμός του. Και έτσι η ανάκριση δεν προχώρησε προς άλλες κατευθύνσεις», πρόσθεσε.

Στην μελέτη παρουσιάζονται για πρώτη φορά φωτογραφίες από άτομα που μεταφέρουν κομμάτια από το σημείο της τραγωδίας ήδη από την πρώτη ημέρα, αλλοιώνοντας τον τόπο του δυστυχήματος.

Η τεχνική έκθεση για το δυστύχημα των Τεμπών που συνέταξε ο πραγματογνώμονας Βασίλης Κοκοτσάκης και κατατέθηκε από τους συγγενείς των θυμάτων στον εφέτη ανακριτή Λάρισας περιέχει την εκτίμηση πως οι μηχανοδηγοί της εμπορικής αμαξοστοιχίας φρέναραν απότομα όταν αντιλήφθηκαν ότι βρίσκονταν σε πορεία σύγκρουσης με την επιβατική που ερχόταν από τη Λάρισα, με αποτέλεσμα οι δύο μηχανές, που ήταν επικεφαλής του εμπορικού συρμού, να εκτροχιαστούν.

Τα επόμενα βαγόνια συγκρούστηκαν μετωπικά με την επιβατική αμαξοστοιχία και ακολούθησε μια έκρηξη, η οποία, σύμφωνα πάντα με τον συντάκτη της έκθεσης, προκλήθηκε από τη διάρρηξη «ενός κλειστού δοχείου, το οποίο περιείχε υγρό καύσιμο υψηλής πτητικότητας (καύσιμα-διαλύτες).

Η ύπαρξη τέτοιου καυσίμου επιβεβαιώνεται και από τη μελέτη των φυσικών χαρακτηριστικών της έκρηξης, ενώ στα δείγματα που ανέλυσε το Γενικό Χημείο του Κράτους, τα οποία ελήφθησαν έναν μήνα μετά το δυστύχημα και αφού ο τόπος είχε αλλοιωθεί, ανιχνεύτηκαν εύφλεκτες και τοξικές ουσίας, όπως το ξυλόλιο. Η έκθεση αναφέρεται επίσης στα χημικά εγκαύματα που υπέστησαν τέσσερις πυροσβέστες της ομάδας διάσωσης, γεγονός που συνδέεται με το ότι οι στολές που φορούσαν δεν προστατεύουν από την έκθεση σε χημικούς διαλύτες.

Παραποιημένο ή σκηνοθετημένο οπτικό υλικό

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αναφορά σε παραποιημένο ή σκηνοθετημένο οπτικό υλικό από το δυστύχημα. Συγκεκριμένα, ο πραγματογνώμονας διατυπώνει αμφιβολία για τη γνησιότητα του οπτικού υλικού που προβλήθηκε στο κανάλι Star διότι φαίνεται η χρονοσήμανση του βίντεο να έχει υποστεί επεξεργασία. Με την έννοια αυτή, το βίντεο θα μπορούσε να αποτελεί συρραφή από πλάνα που δείχνουν δύο ή και τρεις αμαξοστοιχίες.

Σε ένα άλλο βίντεο που προβλήθηκε από την ΕΡΤ έχει τοποθετηθεί φίλτρο, με αποτέλεσμα να μην διακρίνονται καθαρά η εμπορική αμαξοστοιχία ούτε τα βαγόνια που ακολουθούν. Ωστόσο, με επιφύλαξη για την αυθεντικότητα του υλικού και για σφάλματα που πιθανόν να έγιναν στην επεξεργασία του, η έκθεση διατυπώνει την εκτίμηση πως σε μία από τις πλατφόρμες της εμπορικής αμαξοστοιχίας φαίνεται να υπάρχει επιπλέον ένα κοντέινερ πέρα από αυτό που αναφέρεται στις επίσημες καταστάσεις.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία σεκιούριτι που ελέγχει τους εμπορικούς σταθμούς και βιντεοσκοπεί την κίνηση των τρένων έσβησε το οπτικό υλικό από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης με το επιχείρημα ότι δεν της ζητήθηκε από καμία αρχή!

Στην έκθεση υπάρχει η εκτίμηση πως κάποιες φωτογραφίες που ελήφθησαν από τη ΕΛ.ΑΣ. στον τόπο του δυστυχήματος και βρίσκονται στη δικογραφία δεν απεικονίζουν την πραγματικότητα: ένα κοντέινερ της εμπορικής αμαξοστοιχίας απομακρύνθηκε από τον χώρο χωρίς να εξεταστεί. Στις φωτογραφίες της ΕΛ.ΑΣ. το εσωτερικό του κοντέινερ φαίνεται πλήρως τακτοποιημένο, με το περιεχόμενό του να έχει στοιβαχθεί από τη μία πλευρά, κάτι που δεν αντιστοιχεί σε εικόνα σύγκρουσης.

Παραποίησαν στοιχεία και αλοίωσαν το τοπίο

Στην έκθεση περιλαμβάνονται φωτογραφίες που δείχνουν εκσκαφέα να κάνει ανασκαφή σε σημείο όπου βρίσκονται πάρα πολλά συντρίμμια από τη σύγκρουση και το οποίο, με βάση τους κανονισμούς, θα έπρεπε να είναι αποκλεισμένο. Σε άλλες φωτογραφίες απεικονίζονται γερανοί απεγκλωβισμού να επιχειρούν έχοντας στα πέδιλά τους ειδικούς τάκους ασφαλείας χωρίς να υπάρχουν ίχνη επίστρωσης από χαλίκι ή άλλα πρόσθετα υλικά.

Η έκθεση μιλάει για συστηματική, συνεχόμενη και επιμελή προσπάθεια μεταβολής και αλλοίωσης του τοπίου του δυστυχήματος από μέλη ομάδας που δεν φαίνεται να ανήκουν σε κάποια ομάδα διάσωσης. Τα άτομα αυτά, κάποια από τα οποία έφεραν γιλέκα της Hellenic Train, συνέλεξαν και απομάκρυναν επιλεγμένα αντικείμενα από όλους τους χώρους που είχαν διασκορπιστεί συντρίμμια και τα μετέφεραν σε άγνωστο χώρο.

Κατά τον συντάκτη της έκθεσης, η αφαίρεση χώματος και η κάλυψη του χώρου με χαλίκι καθώς και η μεταφορά ευρημάτων σε άλλον χώρο χωρίς την ενημέρωση των προανακριτικών και εισαγγελικών Αρχών είχε ως αποτέλεσμα την αποστέρηση αποδεικτικών στοιχείων. Στην έκθεση υπάρχει ακόμα ένας μακρύς κατάλογος με παραλείψεις των ανακριτικών υπαλλήλων της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής καθώς και των δικαστικών πραγματογνωμόνων.