Τα ηχηρά μηνύματα της κάλπης

Του Μελέτη Ρεντούμη

Οι πολυπόθητες ευρωεκλογές τελείωσαν και τα μηνύματα για όλο το πολιτικό σύστημα είναι ιδιαίτερα ηχηρά.

Το πρώτο και πολύ ανησυχητικό σημάδι ήταν η αποχή η οποία ναι μεν είναι αυξημένη γενικά στις ευρωεκλογές, αλλά σε αυτή την αναμέτρηση έσπασε κάθε ρεκόρ, καθώς έφτασε το 60% με αποτέλεσμα η ελληνική κοινωνία να υποεκπροσωπείται στην Ευρώπη και το ευρωκοινοβούλιο.

Αυτό και μόνο το στοιχείο πρέπει να προβληματίσει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα και όχι μόνο την κυβέρνηση, καθώς η αδιαφορία του κόσμου που διατρέχει όλες τις ηλικίες και κυρίως τους νέους, φανερώνει την έλλειψη ενδιαφέροντος για τα κοινά σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη με δύο πολέμους σε εξέλιξη, που σηματοδοτούν αναγκαίες καίριες και σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της Ένωσης.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα και τα ποσοστά των κομμάτων η ΝΔ όπως αναμενόταν παραμένει το πρώτο κόμμα, όμως με μικρότερο ποσοστό από το αναμενόμενο καθώς κινήθηκε κάτω από το όριο του 30% χαμηλότερα τόσο από τις προηγούμενες ευρωεκλογές όσο και τις εθνικές εκλογές του 41%.

Παρά όμως την πτώση του κυβερνώντος κόμματος από την φθορά της διακυβέρνησης με βάση τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών, φαίνεται ότι η αντιπολίτευση δεν μπόρεσε να επωφεληθεί ώστε να κάνει την μεγάλη ανατροπή με αποτέλεσμα ο Σύριζα αφενός να κρατήσει την δεύτερη θέση, αφετέρου δε να μην καταφέρει να ξεπεράσει όπως επιθυμούσε το 20% κινούμενος στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση του Στέφανου Κασσελάκη στα ρηχά νερά του 15%.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το ΠΑΣΟΚ όπου επίσης δεν έπιασε τον στόχο της δεύτερης θέσης κερδίζοντας ένα ποσοστό της τάξης του 13%, που ναι μεν είναι υψηλότερο από τις προηγούμενες ευρωεκλογές, όμως δεν μαρτυρά καμία σημαντική δυναμική, με αποτέλεσμα οι οποίες κινήσεις ψηφοφόρων τόσο από τη ΝΔ όσο και από τον Σύριζα να μην καταλήγουν τελικά στο ΠΑΣΟΚ.

Ένα πολύ σημαντικό συμπέρασμα της κάλπης που οφείλει επίσης να αξιολογηθεί, είναι ο κατακερματισμός του πολιτικού συστήματος με την πολυδιάσπαση της ψήφου, με αποτέλεσμα να κερδίσουν τουλάχιστον 1 έδρα στην Ευρωβουλή οκτώ κόμματα και μάλιστα κάποια από αυτά πρωτοεμφανιζόμενα.

Δεν πρέπει επίσης να υποτιμήσουμε την πολύ σημαντική άνοδο της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου στην οποία φαίνεται να κατευθύνθηκε κάποιο ποσοστό της ΝΔ ενώ είναι βέβαιο πως επωφελήθηκε και από την απαγόρευση συμμετοχής στις εκλογές των Σπαρτιατών όπου οι ψηφοφόροι του αναζήτησαν κόμματα είτε ακροδεξιά είτε αντισυστημικά για να διοχετεύσουν την ψήφο τους, όπως και έγινε τελικά.

Σε κάθε περίπτωση μπορεί στην συγκεκριμένη αναμέτρηση να μην υπάρχει αλλαγή κυβέρνησης και να δείχνουν οι πολίτες ότι συνεχίζουν να εμπιστεύονται τη ΝΔ όμως τα μηνύματα για το κυβερνόν κόμμα είναι πολλαπλά.

Αφενός μία μερίδα πολιτών κυρίως συντηρητικών θεωρούν ότι έχει απομακρυνθεί από τις βασικές θέσεις και αξίες της παράταξης όπως για παράδειγμα με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και από την άλλη υπάρχουν αρκετοί υποστηρικτές της ΝΔ, που θα ήθελαν μεγαλύτερη ώθηση του κυβερνητικού έργου, επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και επιμονή στην εφαρμογή των νόμων, κάτι το οποίο έχει χαλαρώσει ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα με ευθύνη της κυβέρνησης, όταν μάλιστα η ακρίβεια παραμένει σε υψηλά επίπεδα χωρίς να έχει αντιμετωπιστεί επαρκώς με βάση την αγοραστική δύναμη της μεσαίας τάξης.

Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μπορεί να μην πυροδοτεί άμεσα πολιτικές εξελίξεις, όμως είναι ένα ηχηρό μήνυμα, τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς την αντιπολίτευση, στο να διαθέτουν ένα πιο μεστό πολιτικό λόγο, καθώς και την πολιτική βούληση να κάνουν τα λόγια πράξη, χωρίς προσωπικές ατζέντες και μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός