Τα μυστήρια για την τραγωδία πληθαίνουν, η κυβέρνηση επιχειρεί συγκάλυψη και το ερώτημα είναι γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλαμβάνει προσωπικά την ευθύνη

Του Νίκου Λακόπουλου

«Θα μπορούσαν κάποια πράγματα να έχουν γίνει διαφορετικά στο πεδίο της επικοινωνίας, δείξαμε ανοχή στις διάφορες θεωρίες συνωμοσίας». H δήλωση αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη έγινε στον Σκάι και αποτελεί… αυτοκριτική για τη “συγκάλυψη του μεγαλύτερου οργανωμένου εγκλήματος που έχει διαπραχθεί στην πατρίδα μας” όπως έγραψε πρόσφατα το ‘Βήμα”.

Μια μέρα πριν η αντεισαγγελέας εφετών Λάρισας Κατερίνα Μάτση, η οποία έδωσε εντολή εντός 20 ημερών να απαντηθούν τρία κρίσιμα ερωτήματα για την αλλοίωση του χώρου όπου σημειώθηκε το σιδηροδρομικό δυστύχημα:

Με ποια διαδικασία λήφθηκε η απόφαση για την απομάκρυνση τόνων χώματος; Ποια ήταν τα πρόσωπα που αποφάσισαν την απομάκρυνση; Για ποιο λόγο αποφασίστηκαν η εκχωμάτωση και το μπάζωμα «αφού οι όγκοι χώματος και άλλων φερτών υλικών που απομακρύνθηκαν δεν είχαν ακόμη εξεταστεί από τους πραγματογνώμονες και τους ειδικούς, ενώ υπήρχαν και αγνοούμενοι της επιβατικής αμαξοστοιχίας;».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη στον Σταύρο Θεοδωράκη μερικές μέρες μετά το δυστύχημα, δήλωσε: «Γνωρίζουμε τι μετέφερε το εμπορικό τρένο. Δεν υπήρχε τίποτε εύφλεκτο. Η σύγκρουση ήταν τόσο βίαιη και τόσο σφοδρή που προκάλεσε, αυτό μας λένε οι ειδικοί, ανάφλεξη και στη συνέχεια υπήρχαν εύφλεκτα υλικά –λάδια–, τα οποία πήραν φωτιά όταν έγινε η σύγκρουση. Θέλω να το απαντήσω κατηγορηματικά, διότι όχι μόνο στη χώρα μας αλλά παντού ευδοκιμούν θεωρίες συνωμοσίες. Δεν υπήρχε τίποτα ύποπτο στην εμπορική αμαξοστοιχία».

Τώρα αλλάζει το αφήγημα: «Τι να συγκαλύψουμε, ότι το τρένο μετέφερε ξυλόλιο; Θα το κρίνει ο πραγματογνώμονας αυτό. Δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε».

Τα σενάρια και οι θεωρίες συνωμοσίας

Τα σενάρια για λαθρεμπορία οδήγησαν την Ηellenic Train να ανακοινώσει ότι τα δύο πρώτα κοντέινερς της εμπορικής αμαξοστοιχίας ήταν κενά φορτίου, τα βαγόνια με κοντέινερς που έμειναν εντελώς άθικτα από τη σφοδρή σύγκρουση, μετέφεραν μπίρες και τρόφιμα και τα επόμενα πλάκες σιδήρου που διασκορπίστηκαν από την σύγκρουση στο σημείο.

Οι φήμες ωστόσο που ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε “παράλογες” – ήθελαν μεταξύ των άλλων τα δυο βαγόνια να έχουν εξαφανισθεί με την κυβέρνηση να διαρρέει πως που δεν βρέθηκαν γιατί έχουν εξαϋλωθεί.

Φαίνεται πως ο Πρωθυπουργός γνωρίζει ότι οι φήμες είναι “παράλογες” πριν γίνει έρευνα και τα “επιχειρησιακά σχέδια” για το μπάζωμα μεταξύ των άλλων περιλάμβαναν και εξαφάνιση στοιχείων και ολόκληρων βαγονιών.

Η κυβέρνηση ωστόσο μιλά για “ένα αφήγημα που δείχνει ότι ορισμένα πολιτικά κόμματα είναι διατεθειμένα να υιοθετήσουν ακραία σενάρια που διακινούνται προκειμένου να δημιουργήσουν, για πολλοστή φορά, μια εικόνα συγκάλυψης. Ο λόγος για τα σενάρια περί “μπαζώματος” του σημείου του τραγικού δυστυχήματος με δήθεν άνωθεν πολιτική εντολή».

Η παραγγελία για τη διενέργεια πειθαρχικής έρευνας για την εισαγγελέα πρωτοδικών, που έβαλε στο αρχείο μήνυση για καταγγελθέντες υπουργούς που έδωσε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη οδηγεί το θέμα στη Βουλή. Τώρα ερευνάται ποιος ή ποιοι αλλά και γιατί έδωσαν εντολή απομάκρυνσης των χωμάτων και των λοιπών υλικών, πριν επιληφθούν οι δικαστικές αρχές, και χωρίς ενημέρωση και λήψη αδείας, αλλά και αν συντάχθηκε έκθεση για την απομάκρυνση των υλικών, ή καταγράφηκε αυτή η ενέργεια.

Το μυστήριο του μοιραίου τρένου

Στο μεταξύ την επίσπευση όλων των σχετικών ερευνών και τεχνικών διαδικασιών, ώστε να υπάρξει άμεσα μία έγκυρη απάντηση για το αν μετέφερε παράνομα εύφλεκτα υλικά η εμπορική αμαξοστοιχία ζητάει ο Στέφανος Κασσελάκης και απαντηθεί αν «ανιχνεύθηκε ξυλόλιο και πιθανώς λοιπές ουσίες στα οικόπεδα όπου μεταφέρθηκαν παράνομα όγκοι χώματος αμέσως μετά το δυστύχημα των Τεμπών».

«Με βάση το σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας “Το Βήμα”, ζητώ την επίσπευση όλων των σχετικών ερευνών και τεχνικών διαδικασιών, ώστε να έχουμε άμεσα μία έγκυρη απάντηση: α. Υπήρχε παράνομη μεταφορά υλικού (ξυλόλιο) από την εμπορική αμαξοστοιχία; β. Ανιχνεύτηκε ξυλόλιο και πιθανώς λοιπές ουσίες στα οικόπεδα όπου μεταφέρθηκαν παράνομα όγκοι χώματος αμέσως μετά το δυστύχημα των Τεμπών;».

Ο Στέφανος Κασσελάκης ζητά Προανακριτική για το μπάζωμα στα Τέμπη, η κυβέρνηση θα το συζητήσει, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα φτάσει στο δικαστήριο μια υπόθεση που δεν αφορά πλέον τον Κων. Καραμανλή ή τον Τριαντόπουλο, αλλά τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Η ανίχνευση ξυλολίου σε επτά διαφορετικά σημεία του χώρου της τραγωδίας παραπέμπει σε παράνομη μεταφορά υλικού από την εμπορική αμαξοστοιχία. Η έρευνα αποκαλύπτει τώρα ότι το τρένο σταμάτησε για μερικά λεπτά στη μέση του πουθενά. Ο δικηγόρος της οικογένειας Κουτσούμπα, κ. Βασίλης Ζησιμάτος με μηνυτήρια αναφορά στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, ζητά να ερευνηθεί αν έχουν κοπεί ή διαγραφεί συνομιλίες, αφού για έντεκα λεπτά υπάρχει «μαύρο» στο καταγραφικό.

Τα μυστήρια για την τραγωδία πληθαίνουν, η κυβέρνηση επιχειρεί να κρύψει με συγκάλυψη τα στοιχεία και το ερώτημα είναι γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλαμβάνει προσωπικά την ευθύνη της συγκάλυψης “του μεγαλύτερου οργανωμένου εγκλήματος που έχει διαπραχθεί στην πατρίδα μας” όπως έγραψε το ‘Βήμα”.