Τερέζα Μέι: Όπως λέμε Κυριάκος Μητσοτάκης;

Του Γ. Λακόπουλου

Αν θα αναζητούσαμε το αντίστοιχο της Τερέζα Μέι στην ελληνική πολιτική σκηνή, θα το βρίσκαμε στο πρόσωπο του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη. Και οι δυο είναι συντηρητικοί πολιτικοί και οι δυο ξεκίνησαν τη σταδιοδρομία τους καβάλα στις δημοσκοπήσεις – με βάση τις οποίες έστελναν το… δίδυμο στα ουράνια και τους αντίπαλούς τους στα τάρταρα.

Στη Μεγάλη Βρετανία η Μέι σάρωνε δημοσκοπικά και άφηνε τους Εργατικούς έως και 26 μονάδες πίσω. Ο στόχος για τον οποίο προσέφυγε στις εκλογές -να ενισχύσει την πλειοψηφία  των συντηρητικών- έδειχνε περίπατος. Όπως για τον ημέτερο Μητσοτάκη που τις ζητάει εξ αρχής…

Διάφοροι αναλυτές επιστρατεύθηκαν για να φορτίζουν αρνητικά το όνομα του Κόρμπιν. Να τον βγάζουν από ανεύθυνο και ακραίο, μέχρι αλκοολικό. Όλα ήταν ωραία και καλά για τους Τόρις. Είχαν την νίκη στο τσεπάκι.

Μόνο που οι εκλογές δεν γίνονται με δημοσκοπήσεις. Ούτε προσκομίζεις δημοσιεύματα εφημερίδων για να αναδείξεις την επιρροή σου στο εκλογικό σώμα.

Ο Κυριάκος αρχίζει να ονειρεύεται

αυτοδυναμία όπως έκανε

και η βρετανίδα πρωθυπουργός

πριν μιλήσει η κάλπη

Γίνονται με ψήφους. Και στις ψήφους μετράνε πολλά: η ιδεολογία, η αισθητική, η ιστορία, η δημόσια παρουσία, οι πολιτικοί χειρισμοί. Η κυρία υστερούσε και έχασε το στοίχημα. Αντί για ενίσχυση της προέκυψε υποχώρηση. Και ο Κόρμπιν που ήταν «τελειωμένος» είναι  ο πραγματικός νικητής της κάλπης. Αν μη τι άλλο έκλεισε στόματα.

Κάπως έτσι είναι τα πράγματα και στα καθ ημάς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε νωρίς ο «σταρ» των δημοσκόπων – περνάει άλλωστε και κρίση ο κλάδος… Ήδη τον έχουν φτάσει να προηγείται με 17 μονάδες του αντιπάλου του. Ο ίδιος αρχίζει να ονειρεύεται αυτοδυναμία – πράγμα που σημαίνει ότι θα ακολουθήσουν και οι δημοσκοπήσεις.

Οι καλοί δημοσκόποι με επικεφαλής κάποιον που εμφανίζει ένα ολόκληρο Πανεπιστήμιο να κάνει δημοσκοπήσεις που κάνει… ο ίδιος, καθηλώνουν τον Αλέξη Τσίπρα. Δεν πιάνει μία για πρωθυπουργός μπροστά τον Μητσοτάκη και η απήχησή του μέρα με τη μέρα υποχωρεί.

Η ετυμηγορία των Βρετανών είναι ένα καλό μάθημα
για τους «εσωτερικούς» δημοσκόπους

Αλλά καιρός φέρνει τα λάχανα, καιρός τα παραπούλια. Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των εκλογών θα κριθεί από τον χρόνο στον οποίο θα στηθούν οι κάλπες, τα συμφραζόμενα της συγκυρίας, το κεντρικό δίλημμα που θα τεθεί, τις δυνατότητες των βασικών αντιπάλων… Γι αυτό είναι νωρίς ακόμη.

Η ετυμηγορία των Βρετανών είναι όμως ένα καλό μάθημα για τους δημοσκόπους της καθ ημάς Ανατολής και τους φιρφιρίκους που έχουν ανακηρύξει ήδη Πρωθυπουργό τον Κυριάκο και τελειωμένο τον Τσίπρα.

Θα μπορούσαν να βγάλουν συμπεράσματα για να αποφύγουν τον διασυρμό – αλλά φαίνεται τους πάει γάντι και θα συνεχίσουν να τον επιδιώκουν.

Η πλάκα είναι ότι οι ίδιοι είχαν σπεύσει να παραλληλίσουν τον Τσίπρα με τον Κόρμπιν για να καταλήξουν ότι και οι δύο δεν έχουν καμία προοπτική. Είναι «λαϊκιστές» και ακατάλληλοι. Ενώ ο δικός τους…

Τώρα που ο ηγέτης των Εργατικών μπορεί να γίνει και πρωθυπουργός και οι Συντηρητικοί θα στείλουν τη Μέι για βρούβες έχουν πέσει στην παγίδα τους. Όλο και πιο πολύ ο Κυριάκος μοιάζει με την Τερέζα.

Κακό σημάδι για όσους προσπαθούν καθημερινά να πείσουν, οι άμοιροι, ότι ο Μητσοτάκης καλπάζει και ο Τσίπρας είναι αυτός που βρίσκεται σε δύσκολη θέση.