Τι μας λένε οι νέες δημοσκοπήσεις: οι επόμενες εκλογές θα είναι ντέρμπι

 Του Νίκου Γαλάτη

Μια νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Κάπα Research που δημοσιεύει το «Έθνος» δείχνει ότι κλείνει η ψαλίδα και η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ είναι στο 4,4%. Η έρευνα έγινε σε 13 περιφέρειες της χώρας και σε δείγμα μεγαλύτερο των 8.000 ανθρώπων με  το 24% αυτών να μη δηλώνει τι θα ψηφίσει. Η έρευνα φέρνει τον ΣΥΡΙΖΑ στο 17,2% και τη Νέα Δημοκρατία στο 21,6%.  Το Κίνημα Αλλαγής και η Χρυσή Αυγή συναγωνίζονται στο 7,8%, το ΚΚΕ στο 6,3% και οι ΑΝ.ΕΛ. στο 2,5%.

Ακολουθούν: Εν. Κεντρώων -2,3%, Λαϊκή Ενότητα 1,5%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,2%, Εθν. Ενότητα ΛΑΟΣ 1,4%, Πλεύση Ελευθερίας 1,4%, Ελληνική Λύση 1,7% και για πρώτη φορά καταγράφεται το κόμμα του Βαρουφάκη “Μέρα «25» στο 1,2%- ενώ αναποφάσιστοι είναι το 13,7% και δεν θα ψηφίσει το 8,1%.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός αναδεικνύεται ο… κανένας, με 47,5%, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζει οριακές απώλειες με ποσοστό 28,5%, με τον σημερινό Πρωθυπουργό να συγκεντρώνει το 22,5% των ερωτηθέντων.  Παρά το γεγονός ότι οι ερωτώμενοι είναι προβληματισμένοι για την εικόνα και την κατάσταση της χώρας στις επόμενες δεκαετίες, ένα σημαντικό ποσοστό 38% πιστεύει ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει τα οικονομικά της προβλήματα.

Μια άλλη δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στις 26 Φεβρουαρίου στην ίδια εφημερίδα έδειχνε την ΝΔ στο 21,4% με τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι δεύτερος με 16,5%. Στην τρίτη θέση ήταν η Χρυσή Αυγή με 6,9% και το Κίνημα Αλλαγής στο 6,4%, το ΚΚΕ με 5% και οι ΑΝΕΛ με 2%.

Με υψηλό ποσοστό συσπείρωσης της Νέας Δημοκρατίας -80%- και τον ΣΥΡΙΖΑ 50%- η δημοσκόπηση της Alco έδειχνε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να έχει απώλειες προς τη Νέα Δημοκρατία ή το Κίνημα Αλλαγής. Μια άλλη έρευνα της Pulse για το Έθνος της Κυριακής στις 15 Μαρτίου με αναγωγή επί των εγκύρων, έδειχνε ότι η ΝΔ αποσπά το 31,5% -δέκα μονάδες μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ (21,5%) και στην τρίτη θέση έρχεται το Κίνημα Αλλαγής με 8,5%, πάνω από τη Χρυσή Αυγή (8%).

Σε κάθε περίπτωση η Νέα Δημοκρατία προηγείται, αλλά σε μια αναμέτρηση που μάλλον θα είναι ντέρμπι. Το Κίνημα της Αλλαγής δεν καταφέρνει να πιάσει διψήφιο ποσοστό, όπως έδειχναν άλλες παλιότερες δημοσκοπήσεις και οι ΑΝΕΛ με την Ένωση Κεντρώων μπορεί να μείνουν εκτός Βουλής.

Σ΄αυτή την περίπτωση η επόμενη Βουλή θα είναι πεντακομματική, το πρώτο κόμμα που φαίνεται να είναι η Νέα Δημοκρατία, αλλά με διαφορά 4,4% αυτό μοιάζει και …αναστρέψιμο, δεν θα έχει αυτοδυναμία. Που σημαίνει είτε νέες εκλογές- με απλή αναλογική, είτε συμμαχική κυβέρνηση -που δεδομένης της άρνησης ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής για συνεργασία- δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνο με τη Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής.

Το επόμενο εκλογικό παιχνίδι θα κριθεί στην πραγματικότητα από το ποσοστό της αποχής ή από το κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ- με 50% συσπείρωση- θα καταφέρει να συσπειρώσει τους δυσαρεστημένους πρώην ψηφοφόρους του. Τίποτε δεν δεδομένο, αφού οι δημοσκοπήσεις αδυνατούν τα τελευταία χρόνια να καταγράψουν το τελικό αποτέλεσμα και οι εκλογές μπορεί να απέχουν πολύ ακόμα.