Το εγχείρημα της διεύρυνσης δεν μπορεί να είναι στιγμιαίο, αλλά διαρκές

Του Χάρη Τσιόκα

Οι κυβερνητικές ιδεοληψίες «χρησιμοποιούν» την πολύπλευρη πλέον κρίση σε μεροληπτικές αναδιανομές υπέρ των ολίγων, ισχυρών και ημετέρων.

Κοινωνία και παραγωγικές δυνάμεις αναζητούν διεξόδους  για τον μετασχηματισμό των αναγκών τους σε πρόταση διακυβέρνησης και αυτό διαπερνά οριζόντια όλο το πολιτικό φάσμα. Ήδη ο κοινωνικός αποκλεισμός γεννά όχι μόνο αντιδράσεις αλλά και το αίτημα για Προοδευτική διέξοδο με εκλογές. Γίνεται πλέον διακριτή η ανάγκη οι αποφάσεις να περάσουν απο τα συστημικά κέντρα  στην κοινωνία .

Υπάρχει αντικειμενική βάση:

Παρά την επικοινωνιακή μονομέρεια , τα δημοσκοπικά ευρήματα δείχνουν να διευρύνεται το κοινωνικό σώμα που αναζητά ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής .

Με δίκαιη πρόσβαση για μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Με άρση των γεωγραφικών ανισοτήτων!
Και αυτό με τη σειρά του προϋποθέτει προγραμματικό πλαίσιο ικανό  να στηρίζει την έξοδο από την πολύπλευρη κρίση με παραγωγική ανασυγκρότηση.
Χωρίς  μείωση μισθών και εργασιακό και ασφαλιστικό μεσαίωνα.
Χωρίς αποκλεισμούς πρόσβασης στα κοινωνικά αγαθά.    
Με τόνωση της προσφοράς και της ζήτησης.

Ακριβώς  γι’ αυτόν  το λόγο αποτελεί τομή, όχι μόνο για τον προοδευτικό χώρο  αλλά για τις όλες τις δυνάμεις , ότι οι προγραμματικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία δεν αναφέρονται μόνο στη δίκαιη διανομή  του παραγόμενου πλούτου αλλά και στο πως θα διευρύνεται  η παραγωγή πλούτου .
  
Αταλάντευτη η επιδίωξη  μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία σε κορμό της προοδευτικής παράταξης   

Το εγχείρημα λοιπόν της διεύρυνσης δεν μπορεί να είναι στιγμιαίο αλλά διαρκές. Γιατι στην  οικονομική κρίση  και τη κρίση αξιών που διαπερνά κοινωνία και πολιτικό σύστημα είναι επιβεβλημένος  ο  πολύπλευρος και αντιπροσωπευτικός διάλογος με την κοινωνία, για να καθίστανται οι αρχές ,οι αξίες και οι θέσεις της νέας μεγάλης αριστεράς ,του σοσιαλισμού της οικολογίας και του προοδευτικού χώρου κυρίαρχες!

Για να διαμορφώνονται  μόνιμοι δίαυλοι επικοινωνίας με τα παραγωγικά στρώματα, ιδίως  τα μεσαία στρώματα, στα οποία  η μνημονιακή περίοδος δημιούργησε ρήγματα. Αναφέρομαι στη συμπόρευση των δυνάμεων της εργασίας , της παραγωγής, των μεσαίων στρωμάτων, του πρωτογενούς τομέα, του πρεκαριατου  (precariato), της επιστήμης, της τεχνολογίας, του πολιτισμού της νεολαίας κτλ, δυνάμεις που έχουν λόγους  να αγωνιστούν για την κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση 

Στις σύγχρονες κοινωνικές διεργασίες ο ρόλος του πολιτικού φορέα καθίσταται απαραίτητος 
 
Το κόμμα γίνεται κοινωνικά αδιάφορο και μειοψηφικό  όταν περιορίζει το ρόλο του , με άλλοθι την «ιδεολογική καθαρότητα»,σ  ένα ιδιότυπο «εξουσιοδοτισμο» για εσωκομματικούς  «ρόλους».
Όταν η «ταυτότητα» του ως πολιτικού  φορέα  εξαντλεί τις δράσεις του μόνο στα όρια μόνο της «διαμαρτυρίας» και της αλληλεγγύης! Γιατί  η «αριστερά της διαμαρτυρίας» ενοχλεί μεν , πλην όμως δεν μπορεί να διεκδικήσει  την πολιτική αλλαγή απέναντι στο σύστημα .

Και επειδή οι μεταλλάξεις της δεξιάς σοσιαλδημοκρατίας μαζί με τα κόμματα «αξιωματούχων-παραγόντων » ηττήθηκαν ως παρακολουθήματα της δεξιάς , ο δρόμος που ανοίγει αναφέρεται σε μια σύγχρονη συνάντηση όλων των ρευμάτων της πληθυντικής αριστεράς σε προγραμματική και πολιτική βάση για τα σύγχρονα προβλήματα που προκύπτουν από τις νέες αντιθέσεις. Η προοπτική μιας νικηφόρας πορείας επιβάλει συντονισμό , με συμμετοχή  των κοινωνικών δυνάμεων για τη νέα μεγάλη σύγχρονη κυβερνώσα αριστερά κορμό της προοδευτικής παράταξης.
   
Επίκαιρη  λοιπόν και αναγκαία η συμβολή όλων σε δυο ευδιάκριτους στόχους που σχετίζονται με την πολιτική αλλαγή

Ο πρώτος σχετίζεται με την υπέρβαση των χαρακωμάτων και τη συμμετοχή με πολιτική ενότητα στη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτικη Συμμαχια σε κορμό της Προοδευτικής Παράταξης και
Ο δεύτερος με τη συγκρότηση της σύγχρονης κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας με προγραμματική ενότητα για τη διακυβέρνηση.

Είναι τώρα η ώρα της μεγάλης απάντησης στο δίλλημα: Με τις δυνάμεις που ψάχνουν σχήματα διακυβέρνησης για να συνεχιστούν  οι ασκούμενες πολιτικές η προοδευτική διακυβέρνηση για την αλλαγή του κοινωνικού και παραγωγικού μοντέλου!
   
  
Ο Χάρης Τσιόκας είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Σύριζα -Προοδευτική Συμμαχία