Το κρυφτό

Toυ Γιάννη Πανούση

Τα τρωκτικά ροκανίζουν μονότονα

της ζωής το καρβέλι

Γεωργία Δεληγιάννη-Αναστασιάδη, Ημερολόγια 1967-1974

 

Ίσως είμαι πολιτικά παληομοδίτης και δεν έχω πιάσει τα ‘εκσυγχρονιστικά’[;] μηνύματα των καιρών. Αναρωτιέμαι όμως γιατί τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στις διαδικασίες ανάδειξης αρχηγού στη ΔΗ.ΣΥ [δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΔΗΣΟ και το Ποτάμι], καθώς και τα διάφορα μορφώματα που στηρίζουν το εγχείρημα, δεν είναι αρκετά για να κινητοποιήσουν πολίτες όμορων πολιτικών αντιλήψεων και χρειάζεται η ηλεκτρονική ΄κρυφή ψήφος’.

Οι πολιτικές και ιδίως οι κομματικές εκλογικές διαδικασίες δεν προσομοιάζουν με τις Γ.Σ.Μετόχων  κάποιας Ανωνύμου Εταιρείας,όπου μπορούν να ψηφίζουν εκπρόσωποι ή εξουσιοδοτημένοι. Στο κεντροαριστερό άνοιγμα  πρέπει να πιστέψουν πολλοί αλλά στην εκλογική διαδικασία να ψηφίσουν όσοι ανήκουν στους χώρους,έχουν όνομα,πρόσωπο και ευθύνη.

Δεν αντιλαμβάνομαι πώς νοούν ορισμένοι τη ’λαϊκή συμμετοχή’ στην ανάδειξη αρχηγού που θα εκπροσωπεί, τουλάχιστον αρχικά, τα τρία κόμματα [με τις Κεντρικές επιτροπές τους, τα Πολιτικά τους γραφεία, τα μέλη κλπ]. Εδώ δεν πρόκειται για την ίδρυση νέου κόμματος ‘εκ του μηδενός’, αλλά για τη συνεργασία και μετεξέλιξη υπαρχόντων σχηματισμών [το ΠΑΣΟΚ με μεγάλοι ιστορία πίσω του]. Είναι πολιτικο-ηθικά αποδεκτό να προσέλθουν τρίτοι [αγνώστου πολιτικής προέλευσης και σκοπιμότητας] για να συν-αποφασίσουν μαζί με τους ,επί 40 χρόνια Πασόκους,για το από πού θα ξανα-ανατείλει ο πράσινος ήλιος;

Η μέχρι τώρα διαχείριση της διαδικασίας από την αρμόδια[;] επιτροπή θυμίζει SHOW, όπου εμπλέκονται δήμαρχοι, εταιρείες, διοικητικές αρχές και μάλλον προβάλλει αυτόν που παίρνει [αυτοβούλως;] τις σχετικές πρωτοβουλίες παρά τις θέσεις των υποψηφίων επ’ αυτών.Ο ‘επί της διαδικασίας’ είναι άραγε περισσότερο ισχυρός από τους ‘επί της ουσίας’; Ο άμεσος χρόνος θα δείξει.

ΥΓ.Η Ανδρεοποίηση της Αριστεράς δεν προσφέρει πολιτικό όφελος σε κανένα κόμμα

ΥΓ2.Όσοι νοιάζονται για το ΠΑΣΟΚ[ανάμεσα σ’αυτούς κι εγώ ως πασοκογενής που αποσύρθηκε το 1989] βλέπουν ότι η μόνη αριστερή προοπτική του ΠΑΣΟΚ είναι η σύμπραξη με το ΣΥΡΙΖΑ σε μιά μεγάλη Σοσιαλιστική Δημοκρατική Αριστερά. Εκτός αν κάποιοι έχουν ήδη επιλέξει τον άλλο δρόμο της ‘Δεξιάς’Κεντροαριστεράς[;] που, εκτός των άλλων, είναι βέβαιο πως θα οδηγήσει σε διάσπαση το ιστορικό ΠΑΣΟΚ, άνευ του οποίου η ΔΗ.ΣΥ θα μοιάζει μ’ ‘ένα άδειο πουκάμισο’.