Το παρακράτος είναι εδώ, ενωμένο δυνατό

Του Γ. Τεκίδη

                                              

Παραφρασμένος ο παραπάνω τίτλος του παρόντος, παραπέμπει στο παλιό γνωστό σύνθημα του πάλε ποτέ ενωμένου, δυνατού ΠΑΣΟΚ. Όμως στην τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα, την ζοφερή και βδελυρή από κάθε άποψη, όπου νόμος και κράτος έχουν αντικατασταθεί από το αμιγές αν και νέας κοπής παρακράτος, ο τίτλος τους πάει γάντι.

Απίστευτο σε τελική ανάλυση, κι όμως αληθινό. Αληθινό το παρακρατικό όργιο μιας κυβέρνησης που υποβαθμίζει συνειδητά και περιφρονεί θεσμούς, Βουλή, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και αναγορεύει τον λαό σε εχθρό της. Τα πάντα και οι πάντες, ακόμη και οι ημέτεροι υπό αμφισβήτηση και συνεχή έλεγχο. Αυτό δεν ήταν ένα κάποιο κύκλωμα- σύστημα παρακολούθησης και καταγραφής ακόμη και των αναπνοών των…υπόπτων, μα ένα απέραντο κολαστήριο διεστραμμένων εγκεφάλων με μοναδικό στόχο την αν είναι δυνατόν πρόβλεψη και της σκέψης, των θεωρούμενων ως αντιπάλων του Μητσοτακικού καθεστώτος.

Καμία αυτοσυγκράτηση, ούτε ίχνος δισταγμού και κάποιας περίσκεψης. Το  ΄΄»ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» στην εγχώρια τερατώδη περίπτωση μας, δεν λέει τίποτα. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια γραβατωμένη πολιτική συμμορία, η οποία δεν διαπραγματεύεται απλά τα συμφέροντα της, απέναντι σε αυτά του δημοσίου, της κοινής ωφέλειας, του λαού, μα απαιτεί πάση θυσία και δια πυρός και σιδήρου, την επικράτηση τους. Ο επιδιωκόμενος θηριώδης έλεγχος όχι μόνο σε συλλογικότητες, φορείς, δημόσιους οργανισμούς, πολιτικούς αντίπαλους και ημέτερους, επιχειρηματίες και κατά πάντων συλλήβδην, παραπέμπει σε καθεστώς πλήρους ελέγχου  των προθέσεων, επιθυμιών και πιθανόν εκδηλώσεων αντίδρασης, όσων δεν συμβιβάζονται ακόμη με την οργιώδη καθεστωτική νοοτροπία αυτής της κυβέρνησης. Στον ανομολόγητο και τερατώδη στη σύλληψη του σκοπό για ολοσχερή έλεγχο και αλλαγή νοοτροπίας και σκέψης των δρώντων στη δημόσια σφαίρα, έχουν εντάξει δειλά στην αρχή πιο αποφασιστικά τώρα και την ψήφιση νόμων και διατάξεων που συνεργούν παράλληλα με τις επιδιώξεις τους.

Πρόσφατα σε νόμο του υπουργείου δικαιοσύνης και στο άρθρο 14, περί καταγραφής στο ποινικό μητρώο άσκησης δίωξης, ψηφίστηκε στα από εδώ και πέρα εκδιδόμενα πιστοποιητικά των ενδιαφερομένων η αναγραφή όχι μόνο των τελεσίδικα καταδικαστικών αποφάσεων, αλλά και οι περιπτώσεις άσκησης ποινικής δίωξης για διάφορα αδικήματα, άσχετα αν αυτά κατέπεσαν στο δικαστήριο και αθωώθηκε ο παραπεμφθείς. Έτσι που το τεκμήριο της αθωότητας του κατηγορούμενου να πηγαίνει περίπατο και να δημιουργείται, να καθιερώνεται μια εξαιρετικά επικίνδυνη αρχή για το επιτελικό παρακράτος. Για να μη ξεχνάμε ότι το κράτος ζόφου και ανομίας πάει χέρι- χέρι με τον τρόμο. Τον τρόμο που θέλει να εμφυσήσει και δια νόμου το παρακράτος, σε αυτούς που ονειρεύονται και πιθανόν θελήσουν να αγωνιστούν για ένα κράτος ισονομίας, δικαιοσύνης για όλους, για την δημοκρατία.

Η παραπάνω νομοθετική περίπτωση αναφέρεται σε καταγγελία του ΜΕΡΑ25, του κόμματος  που την καταψήφισε, σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης που την υπερψήφισαν. Και εδώ εγείρεται θέμα, όσον αφορά τις παρακρατικές κυβερνητικές μεθοδεύσεις και εντός του κοινοβουλίου. Σε άσχετα νομοσχέδια να παρεισφρέουν διατάξεις μείζονος σημασίας που αφορούν την δημόσια ζωή, την δράση, συνδικαλιστική και πολιτική, στα δικαιώματα και τις ελευθερίες των εργαζομένων, τα οποία να αναιρούν η και να φαλκιδεύουν κατακτήσεις αποκτηθείσες με αγώνες του παρελθόντος.

Η ευθύνη της αντιπολίτευσης δεν απαλείφεται με μια ΄΄ συγνώμη ΄΄ η και με το ΄΄ μας διέφυγε, δεν το προσέξαμε. ΄΄ Καμία ολιγωρία, καμία παράλειψη, καμία υποτίμηση της επικινδυνότητας και για το ίδιο το πολίτευμα που ελλοχεύει στις κυβερνητικές παρακρατικές προθέσεις, σήμερα δεν συγχωρείται. Το επίσημο πια παρακράτος δεν κρύβει τους στόχους του. Στόχοι που προσπαθούν να προσδώσουν καθεστωτικές πρακτικές και χαρακτηριστικά τύπου  δράσης Στάζι στο ίδιο το πολίτευμα , για τον πλήρη έλεγχο της κοινωνίας. Για τον τρόπο που θα ζούμε και θα σκεφτόμαστε. Να ελπίζουμε ότι η ώρα της μεγάλης λαϊκής αφύπνισης πλησιάζει;