Το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ και ο προεκλογικός αγώνας -που άρχισε

Tου Νίκου Λακόπουλου

Με ένα τηλεοπτικό σποτ ο ΣΥΡΙΖΑ -με πρωταγωνιστή τον πρωθυπουργό- φαίνεται πως ανιχνεύει το κλίμα για να πάμε σε εκλογές που άλλοι περιμένουν τον Σεπτέμβρη, άλλοι μέσα στο 2018 κι άλλοι τον Μάη- ενώ η κυβέρνηση δηλώνει πως θα γίνουν τον Σεπτέμβρη του 2019. Αν είναι έτσι τότε θάχουμε μια προεκλογική περίοδο που θα κρατήσει πάνω από ένα χρόνο, αλλά αυτό δεν το πιστεύει κανείς.

«Ελάτε να πάμε το κόμμα μπροστά» είναι το μήνυμα που στέλνει στο εσωτερικό και κυρίως το …εξωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με μια πρώτη συνάντηση στο ξενοδοχείο «Κάραβελ» μια πρωτοβουλία “Προεδρικών” και “Πασοκογενών” δυνάμεων που θέτει ως πρώτο θέμα την ανασυγκρότηση του κόμματος και την “επανεκίννησή” του.

“Επειδή οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και εκείνες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει μετά την έξοδο από τα μνημόνια, είναι πολλές, σημαντικές και πρωτόγνωρες, επειδή το κόμμα οφείλει να αντιστοιχήσει την εν γένει πολιτική του επιρροή με την κοινωνική του δικτύωση, επειδή πρέπει να υπερβούμε την παρούσα κατάσταση στη λειτουργία του κόμματος και να συμβάλλουμε στην ενδυνάμωσή του” λένε οι οργανωτές- όπως ο Αριστείδης Μπαλτάς και ο Αντώνης Κοτσακάς.

Είναι προφανές από το σποτ με τον Αλέξη Τσίπρα να λέει πως “από την αμφισβήτηση περάσαμε στο σεβασμό” πως οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με ένα άλλο ΣΥΡΙΖΑ που θα ανταποκρίνεται στην “μεταμνημονιακή εποχή” αλλά κυρίως στην ανάγκη της συμμαχίας με τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας -την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης φωνάζει: «Σας λένε ψέματα. Δεν υπάρχει καθαρή έξοδος”.

Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία έχει αρχίσει τον προεκλογικό αγώνα με βασικά θέματα την μείωση των φόρων και 600.000 θέσεις εργασίας φτιάχνοντας το προφίλ του κοινωνικά ευαίσθητου Κυριάκου -που κατηγορεί τον Τσίπρα για τα μνημόνια και ιδιαίτερα το “τέταρτο”. Τον κατηγορεί ότι επιβάλλει φόρους και μειώνει τις συντάξεις.

Μια πιθανή συμφωνία για το Σκοπιανό μπορεί να αλλάξει την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και να σημάνει αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση κι αυτό κάνει το σενάριο των εκλογών τον Σεπτέμβριο πιθανό. Επιπλέον, φαίνεται πως τον Αύγουστο κάτι θα αλλάξει και η Ελλάδα με πιο χαλαρή επιτήρηση θα μπορεί να δανείζεται, να παίρνει αποφάσεις, άρα να πάρει τα δικά της αντίμετρα. Να μειώσει τον αντίκτυπο από την μείωση αφορολόγητου και την περικοπή συντάξεων -που έχει υπογράψει- με λίγα λόγια να σπρώξει λεφτά στην αγορά ή -όπως φοβάται ο Μητσοτάκης- να δελεάσει τους ψηφοφόρους -με προεκλογικές παροχές και να πάει μετά στις εκλογές.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα πάει σε εκλογές αν δεν βγει στις αγορές, λασκάρει το χρέος και την επιτήρηση και εφαρμόσει μια νέα πολιτική, όπως είχε υποσχεθεί. Δεν ενδιαφέρεται να πανηγυρίσει γενικά και αόριστα για την έξοδο από το μνημόνιο- το κάνει ήδη σιωπηλά, αλλά για απτά και συγκεκριμένα μέτρα που θα δείξουν το αριστερό, φιλολαϊκό πρόσημο της πολιτικής του.

Η κυβέρνηση δεν θα πάει σε εκλογές αν δεν δείξει πρώτα δείγματα γραφής στην «εργατική τάξη και τα μικρομεσαία στρώματα». Ούτε αν το σχέδιο ανάπτυξης δεν μπει σε εφαρμογή. Η έξοδος στις αγορές θα τις επιτρέψει μαζί με την ελευθερία κινήσεων από την έξοδο από το μνημόνιο- έστω και με χαλαρή ή αυστηρή εποπτεία- να δώσει δείγματα φιλολαϊκής πολιτικής- που θα νιώσουν όχι μόνο οι ασθενέστεροι οικονομικά, αλλά και οι επιχειρήσεις από την μείωση φόρων- που έχει υποσχεθεί ο …Μητσοτάκης.

“Πάντως μην αγχώνεστε. Διότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, στη καθορισμένη από το Σύνταγμα ημερομηνία τον Σεπτέμβριο του 2019 και μέχρι τότε δεν θα υπάρχει σκανδαλολογία. Θα υπάρχουν συγκεκριμένες αποδείξεις και θα έχει ολοκληρωθεί η έρευνα” είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή πρόσφατα -αποκαλύπτοντας πως θέλει να εξαντλήσει την τετραετία.

 Φαίνεται πως κάτι θα γίνει τον Σεπτέμβρη, αλλά μπορεί να είναι ένας ευρύς σαρωτικός κυβερνητικός ανασχηματισμός που αρκεί- αν είναι επιτυχής- να αλλάξει τα πάντα. Πολλοί βουλευτές του Κινάλ και του Ποταμιού κινούνται ήδη προς τον ΣΥΡΙΖΑ κι αυτή η συνάντηση στο Καράβελ δεν είναι καθόλου τυχαία. Ο Αλέξης Τσίπρας θα κατέβει στις εκλογές με ένα …νέο κόμμα- που ακόμα κι αν λέγεται ΣΥΡΙΖΑ θα έχει επανιδρυθεί για να αντιμετωπίσει τον “νεοφιλελευθερισμό” και τον Κυριάκο Μητσοτάκη -επαναφέροντας τις διαχωριστικές γραμμές -ανάμεσα στο Φως και το …Σκοτάδι- της Αντιδεξιάς συσπείρωσης -που περιλαμβάνει -όπως ο ίδιος είπε- και δεξιές φιλελεύθερες δυνάμεις.

Η έξοδος από το μνημόνιο -καθαρή ή όχι- με χαλαρή ή «έντονη» επιτροπεία αλλάζει τα πολιτικά δεδομένα. Στις επόμενες εκλογές δεν θα ψηφίσουμε για το μνημόνιο και τα αντιμνημονιακά μέτωπα δεν έχουν πια σημασία. Θα ψηφίσουμε για την επάνοδο- παλινόρθωση λένε στο ΣΥΡΙΖΑ- του μπλοκ Νέας Δημοκρατίας με τις δυνάμεις του Κινάλ- βλέπε Σαμαροβενιζέλους!- στην εξουσία ή στην σύμπτυξη ενός δημοκρατικού μετώπου ή όχι.

Ο Αλέξης Τσίπρας με το σποτ που εμφανίστηκε αυτές τις μέρες, τα κόκκινα χαλιά στο βίντεο με στιγμιότυπα από επαφές του με Μακρόν, Ομπάμα, Πούτιν, Γιούνκερ, Μοσκοβισί, Γκουρία αποκάλυψε την επιλογή να εμφανισθεί ως εκπρόσωπος της σταθερότητας απέναντι στο φόβο- που εκφράζει προφανώς ο Μητσοτάκης. Λείπει το Κόμμα, ο παλιός Τσίπρας των διαδηλώσεων, ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ -που δεν υπάρχει πια, όπως ο ίδιος έχει πει.

Σε πρώτη φάση η επιλογή της προσωπικής αναμέτρησης με έναν …ατζαμή Κυριάκο που διαρκώς εκτίθεται με γκάφες και ξεκινά να πάει στην Τουρκία χωρίς διαβατήριο μπορεί να βελτιώσει την δημοφιλία του κι έχει στόχο τα συντηρητικά στρώματα. Το βέβαιο είναι πως ο προεκλογικός αγώνας άρχισε και το ερώτημα είναι όχι μόνο πια κόμματα και πώς θα πάνε σε εκλογές -αν το Κινάλ γίνει ως φαίνεται τρία κομμάτια- αλλά ποια θα βγουν “ζωντανά” από αυτές- καθώς όλα οδηγούν σε ένα νέο δικομματισμό -με εκφραστές τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.