Το σχέδιο Μητσοτάκη: Μεγάλο «πακέτο» στη ΔΕΘ και αν δεν αποδώσει δημοσκοπικά «όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά»

Του Βασίλη Σκουρή

Στο τραπέζι ο 13ος μισθός στο δημόσιο και η 13η σύνταξη. Σήμερα απορρίπτονται γιατί «δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος», αλλά τον Σεπτέμβριο η οικονομία θα έχει αποδώσει! Στα επιχειρήματα της κυβέρνησης και η «ρήτρα διαφυγής» από τις στρατιωτικές δαπάνες.

«Όλα τα λεφτά» στην επόμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ρίχνει ο πρωθυπουργός, όπως σας έχουν ήδη ενημερώσει ήδη τα «Παιχνίδια Εξουσίας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρότι το Μαξίμου το αρνείται, προγραμματίζει τον προσεχή Σεπτέμβριο να εξαγγείλει από τη Θεσσαλονίκη το πιο μεγάλο πακέτο μέτρων που έχει εξαγγελθεί μετά την είσοδο της χώρας στα Μνημόνια. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως το Μαξίμου συζητά να δοθεί ο 13ος μισθός στους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά ακόμα και η 13η σύνταξη ή έστω ένα μεγάλο ποσό στους συνταξιούχους. Υπενθυμίζεται ότι τελευταία απορρίφθηκε στη Βουλή πρόταση της αντιπολίτευσης για τον 13ο μισθό με το επιχείρημα πως «ο πρωθυπουργός είναι υπεύθυνος και η κυβέρνηση δεν παίζει στα ζάρια την οικονομία» με σκοπό ο 13ος μισθός να εξαγγελθεί το φθινόπωρο του 2026, οπότε η χώρα θα έμπαινε σε προεκλογική περίοδο. Ωστόσο ο πολιτικός χρόνος επισπεύδεται καθώς η κυβέρνηση απειλείται από το «σύνδρομο του 2012» που περιλάμβανε την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ και την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση. Η δε κυβέρνηση θα τονίζει μεταξύ άλλων ότι δεν κάνει τις εξαγγελίες για προεκλογικούς λόγους αλλά επειδή «η οικονομία αποδίδει γρηγορότερα του αναμενόμενου», ενώ θα επικαλεστεί και τη «ρήτρα διαφυγής» για τις στρατιωτικές δαπάνες εφόσον η ΕΕ αποφασίσει οριστικά ότι θα ισχύει και για τη χώρα μας.

Το εξάμηνο μετά τη ΔΕΘ και το μεγάλο «πακέτο» που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός θα είναι ιδιαίτερο κρίσιμο. Αν έως το τέλος του 2025 η Νέα Δημοκρατία αρχίσει να επανακάμπτει στις δημοσκοπήσεις και το Μαξίμου να βλέπει πως αποφεύγει την κατάρρευση ο πρωθυπουργός θα βάλει μπροστά το «σχέδιο επιστροφής» με κάλπες τον Μάιο του 2027.

Διαφορετικά όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Μεταξύ των ενδεχομένων αυτών και η αλλαγή ηγεσίας στο κυβερνών κόμμα «εν πλω», κατά τα πρότυπα του Κώστα Σημίτη με τον Γιώργο Παπανδρέου το 2004.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, με βάση και τα τρομακτικά γεγονότα που συμβαίνουν στον πλανήτη, προγραμματισμός ακόμα και για τη ΔΕΘ είναι πολύ νωρίς για να γίνει.

Τα σχέδια πάντως υπάρχουν, αν και για να χρησιμοποιήσουμε μια σοφή ρήση «όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια ο Θεός γελάει».

ΑΠΟ ΤΟ DNEWS