Το υπό ψήφιση αθλητικό νομοσχέδιο: Διαχείριση της «Καρέκλας» και όχι του Αθλητισμού

Του Γιάννη Σγουρού

«Το υπό ψήφιση αθλητικό νομοσχέδιο επικεντρώνεται στην αλλαγή προσώπων και στην διαχείριση της εξουσίας και δεν προχωρά σε αλλαγές δομών και οργάνωσης του ελληνικού αθλητισμού.

Πιο συγκεκριμένα:

Περιγράφει με ακρίβεια τα κωλύματα συμμετοχής στις διοικήσεις των Ομοσπονδιών για συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως ηλικίες-θητείες με προφανή σκοπό, που άλλωστε δεν κρύβεται, να αποκλειστούν συγκεκριμένοι διοικητικοί παράγοντες. Με την ίδια ακρίβεια περιγράφει ζητήματα εκλογικής διαδικασίας, όπως συμμετοχής σε Γενικές Συνελεύσεις, Αρχαιρεσίες.

Όμως όλα αυτά αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου. Το πρόβλημα στον αθλητισμό δεν είναι η αλλαγή προσώπων, γεγονός το οποίο ασφαλώς και δεν εγγυάται καλύτερη διαχείριση  και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
Το μεγάλο έλλειμμα   είναι η ανυπαρξία  ενός νέου μοντέλου στρατηγικής  ανάπτυξης που θα κοιτάζει στο μέλλον και θα συνδέεται με την βιώσιμη διαχείριση των αθλητικών φορέων, σωματείων και ομοσπονδιών.

Και εδώ δεν υπάρχει απολύτως τίποτε. Οι προθέσεις περιορίζονται στην αντικατάσταση προσώπων – εκλογικές διαδικασίες και όχι στην δημιουργία οράματος και στρατηγικής.

Άποψη μου είναι ότι η  ψήφιση του νέου αθλητικού νομοσχεδίου, σε συνδυασμό  με τα  οξυμένα κοινωνικά προβλήματα  και τους ασφυκτικούς περιορισμούς στην λειτουργία των αθλητικών φορέων  θα δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό περιβάλλον με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον σωματείων -ομοσπονδιών και κατ΄ επέκταση της συνολικής λειτουργίας του ελληνικού αθλητισμού.

Εύχομαι να διαψευστώ.


Mέλος της Εθνικής Ολυμπιακής ΕπιτροπήςΙσόβιος Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών (IWF) -Π. Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης ΒαρώνΠ. Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού