Τώρα η διαπλοκή προγράφει τη Φώφη Γεννηματά – Ώρα να στραφεί στον Τσίπρα και να ενταχθεί στο κεντρικό ρεύμα της Δημοκρατικής Παράταξης

Toυ Γ. Λακόπουλου

Τίποτε δεν γίνεται τυχαία. Ότι ο Α. Λοβέρδος – αντί να περιμένει την δικαστική τύχη του μετά την παραπομπή του για δωροδοκία – θέλει την αρχηγία του Κινάλ, μαζί με μισή ντουζίνα ακόμη, σε ένα συμπέρασμα οδηγεί:

-Η διαπλοκή στήριξε ως τώρα τη Φώφη Γεννηματά, αλλά πλέον την εγκαταλείπει. Όσοι είχαν ως τώρα λόγο στα εσωτερικά αυτού του μικρού κόμματος αναζητούν άλλον επικεφαλής.

 Το ξέρει και η ίδια.  «Κάποια κέντρα μας θέλουν ελεγχόμενους» είπε στην ομάδα που αποκαλεί  «Πολιτικό Συμβούλιο του Κινάλ». Φάνηκε και από τις  αποστάσεις που πήρε αδίστακτα ο- ανέκαθεν διαπλεκόμενος – Σημίτης, από ένα κόμμα στο οποίο υποτίθεται ότι ανήκει.

Φαίνεται και από τη σπουδή του Λοβέρδου να προσφέρει υπηρεσίες σ’ αυτά τα κέντρα με επίδειξη απίστευτου- ή απελπισμένου;- αριβισμού: αφήνει να σέρνονται οι πληροφορίες ότι πάει στη ΝΔ και ταυτόχρονα ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία του Κινάλ.

«Αν δεν αντιδράσει η  Φώφη,  ως το Πάσχα  θα την τελειώσουν», λέει παράγων που γνωρίζει καλά τα πράγματα.  Έτσι φαίνεται. 

Το  θέμα είναι αν η Γεννηματά είναι σε θέση να κινηθεί προς τη μόνη διέξοδο σωτηρίας της: να βάλει το Κινάλ στις ράγες του ΠΑΣΟΚ και να  συμπορευθεί με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Έτσι θα ενταχθεί σε μια ισχυρή προοδευτική συμμαχία και θα αφήσει μετέωρους τους πολυπληθείς δελφίνους της, που θέλουν το αντίθετο: να απομακρυνθούν από τη Δημοκρατική Παράταξη και να σπεύσουν στον Μητσοτάκη. Όπως ο Βενιζέλος στον Σαμαρά. Ορισμένοι θα το κάνουν  ένας-ένας, ούτως ή άλλως…

Αν η σημερινή επικεφαλής του Κινάλ παραμείνει αδρανής, το δελφινάριο θα την αποδυναμώσει και θα πάει άκλαυτη, κάτω από τα ερείπια του «διμέτωπου» που κάποιοι της υπέδειξαν και η ίδια ακολούθησε με ιστορική και πολιτική ακρισία.

Για τους  δυο μιντιακούς και  οικονομικούς πόλους που ανέδειξαν την Γεννηματά και την στήριξαν στην υλοποίηση του σχεδίου Σημίτη για διάλυση του ΠΑΣΟΚ, η Φώφη δεν έχει πλέον να προσφέρει υπηρεσίες.

Άλλωστε ο ένας δεν πολυασχολείται μαζί της, και ο άλλος εκτιμά ότι η εναπομείνασα κομματική βάση της θα απορροφηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καθώς θα πλησιάζουν οι εκλογές. Πλην ορισμένων παραγόντων που ήδη έχουν κλείσει θέση στηΝΔ.  

Η απόσυρση της Γεννηματά με την εμφάνιση υποψήφιων διαδόχων της  είναι κίνηση διάσωσης ενός κόμματος που έτσι κι αλλιώς δημιουργήθηκε για να αποτελέσει «συμπλήρωμα»- άσχετα αν με την αυτοδυναμία Μητσοτάκη δεν χρειάσθηκε- και στη μετεκλογική περίοδο δεν βρήκε ταυτότητα και προσανατολισμό.

Πριν από ένα χρόνο είχε κυκλοφορήσει η πληροφορία ότι η Φώφη σκόπευε να εγκαταλείψει την ηγεσία. Για λόγους που μόνο η ίδια γνωρίζει, αν ίσχυε αυτό, δεν συνέβη τελικά. Έμεινε και προσπάθησε να οργανώσει  επίθεση  ανάκαμψης με σύνθημα τη «Νέα Αλλαγή». Το αποτέλεσα είναι απογοητευτικό και γι’ αυτό μπαίνουν μπροστά οι διεργασίες απομάκρυνσης της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο παιχνίδι εναντίον της μετέχουν και οι δυο πρώην Πρωθυπουργοί του ΠΑΣΟΚ. Εκτός από τον Σημίτη που άνοιξε ήδη τα χαρτιά του, υποδεικνύοντας της ότι η παρουσία της είναι περιττή στο πολιτικό σύστημα, εναντίον της στρέφεται και η οικογένεια Παπανδρέου.

Η ίδια κάλυψε τις εκκρεμότητες του Γιώργου που βρήκε στο ΠΑΣΟΚ και τον έβαλε στη Βουλή, παρότι υπήρξε διασπαστής και έβαλε τον Νίκο υποψήφιο ευρωβουλευτή παρότι δεν είναι καμία σχέση με το κόμμα της. Αυτό πληρώνει.

Όσα ακούγονται αυτή την περίοδο στο παρασκήνιο φέρνουν τη Γεννηματά  στο κρίσιμο σταυροδρόμι: είναι η τελευταία της ευκαιρία να αποφασίσει με ποιον θα πάει και ποιον θα αφήσει.

Η μόνη επιλογή της για να διασώσει το παράδοση του ονόματός της και να επανενταχθεί στο κεντρικό ρεύμα της Δημοκρατικής Παράταξης είναι να συγκλίνει με τον Αλέξη Τσίπρα στην αντιμετώπιση της Δεξιάς του Μητσοτάκη.