Υπάρχει τέλος στον κυβερνητικό κατήφορο;

Του Γιώργου Κακαφίκα

Μέχρι πού φθάνει η αλαζονεία και η υποκρισία τους;

Μπορεί να σταθεί πρωθυπουργός που καταφεύγει σε τόσο χονδροειδή ψέματα για να καλύψει την ανεπάρκεια του και τις γκάφες του;

Μέχρι πότε τα «Πετσωμένα» Μ.Μ.Ε. θα τον συντηρούν στην «εντατική»!

Από την «ανεμελιά» της Πάρνηθας, του «Λουδοβίκου του Λυκαβηττού», ήρθε  το τσιμπούσι της Ικαρίας την ημέρα που επέβαλε σκληρό lockdown στη μισή επικράτεια! «Εγώ είμαι υπεράνω νόμων και απαγορεύσεων ιθαγενείς»! Και βέβαια οι πρόθυμοι προσπάθησαν να στήσουν ένα τείχος να τον προστατεύσουν απ’ αυτή την αθλιότητα. Πρωτοπόρος η κυβερνητική ΕΡΤ που έβγαλε και έγγραφη ανακοίνωση για τους παραγωγούς εκπομπών –άκουσον  άκουσον – να μη δημοσιευτούν εικόνες από την Ικαρία και φωτογραφίες του παραιτηθέντος διευθυντή του Εθνικού! Και η ντροπή ντράπηκε!

Τελικά δεν ξέρεις ποιο θα είναι το χειρότερο. Εκμεταλλεύονται την πανδημία, περνάνε τα πιο νεοφιλελεύθερα νομοσχέδια όντας η Βουλή σε ειδικό καθεστώς λειτουργίας. Και έχουν το θράσος να εγκαλούν όσους κινητοποιούνται ενάντια στην αντιλαϊκότητα αυτών των μέτρων, που επηρεάζουν το μέλλον τους, λαμβάνοντας όλα τα υγειονομικά μέτρα που  επιβάλλονται για την προστασία,  όταν άλλοι τα τσαλαπάτησαν στην Ικαρία.

Και δεν  θα πρέπει να μας διαφεύγει η παγκόσμια πρωτοτυπία: σε περίοδο πανδημίας αντί να προσλαμβάνεται υγειονομικό προσωπικό και να ενισχυθεί το σύστημα υγείας προσλαμβάνονται αστυνομικοί και ειδικοί φρουροί! Ίσως αφού δεν «μπορούν» να συλλάβουν τον υπαρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης Παππά να προσπαθήσουν να «συλλάβουν» τον ιό!

Θα μπορούσε να ήταν μία καλή «επιθεώρηση» με πολύ γέλιο, αν δεν είχε τραγικές επιπτώσεις για το μέλλον του τόπου.

Τρέφουν αυταπάτες ότι η μιντιακή πανοπλία που διαθέτουν θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο. Θα περάσει ο φόβος της πανδημίας και θα έρθει η στιγμή  να βρεθεί αντιμέτωπη με την λαϊκή οργή που δημιούργησε η νεοφιλελεύθερη πολιτική της.

Μεγάλο βάρος θα καλεστεί  να σηκώσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ανάταξη της χώρας. Ίσως να είναι πιο βαρύ το φορτίο από το 2015 και το μονοπάτι που θα διαβεί πιο ακανθώδες. Θα τον βοηθήσει η εμπειρία που απόκτησε την περίοδο της διακυβέρνησης. Να διδαχτεί από τα λάθη του, τις αδυναμίες του ώστε να μην τα επαναλάβει. Να παρουσιάσει τον προγραμματικό του λόγο και προπάντων να ενισχύσει την οργανωτική του δομή. Αυτή η οργανωτική ενίσχυση έχει σχέση με το πώς προχωράει η διεύρυνση πόσο αποτελεσματική θα είναι η αντιστοίχιση κοινωνίας και κόμματος. Και βέβαια δεν είναι μόνο αριθμητικό το ζήτημα. Ή ακόμα-ακόμα να μην αναχθεί ως επί το πλείστον ψηφοθηρικό. Η βάση και τα κριτήρια να είναι πολιτικά. Η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί ένα απτό παράδειγμα πως χτίστηκε η συμμαχία με μακρόπνοη προοπτική – όχι ευκαιριακή – και πως σ’ ένα βαθμό έσπασε το αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και την απομόνωση που ήθελαν να του επιβάλλουν ετερόκλητες δυνάμεις.

Να αποφύγουμε το ολίσθημα αυτήν την αναγκαιότητα να την αναγάγουμε σε αυτοσκοπό. Είναι ένα πολιτικό και οργανωτικό εγχείρημα που θα προχωρά μέσα από αντιθέσεις και συνθέσεις. Θα απευθύνεται κύρια στη βάση, στον κόσμο που αγωνίζεται για την καθημερινότητα του και όχι σε «επώνυμους» που είδαν φως και μπήκαν ενδεχόμενα να ικανοποιήσουν κάποιες από τις ανεκπλήρωτες φιλοδοξίες τους.

Η στάση και η συμπεριφορά τους σε κρίσιμα πολιτικά ζητήματα του πρόσφατου παρελθόντος θα είναι ένα από τα βασικά κριτήρια της διεύρυνσης. Δεν μπορεί π.χ άτομα που μας  καθύβριζαν για την συμφωνία των Πρεσπών να μας κουνάν το «δάκτυλο» από την Κ.Ε ή άτομα με νεοφιλελεύθερες απόψεις να θέλουν να βρούνε στέγη! Πρέπει να προφυλάξουμε σαν «κόρη οφθαλμού» το εγχείρημα από καιροσκόπους και «πλανόδιους παράγοντες». Να μη γίνει η «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για οπορτουνιστικά ατοπήματα του παρελθόντος ούτε και το «διαβατήριο» για ένα μελλοντικό κυβερνητικό «στασίδι»!

Είναι λογικό κάθε άνοιγμα στην κοινωνία να ενέχει κινδύνους, να δημιουργεί επιφυλάξεις όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το επισκιάσουν φοβικά σύνδρομα. Ίσα-ίσα πρέπει να ενταθεί η προσπάθεια και όσο γίνεται νωρίτερα να αφομοιωθούν στην συλλογική προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μεγάλο βάρος θα επωμιστούν οι νομαρχιακές οργανώσεις. Θα μπορέσουν όμως να το σηκώσουν; Οι νέες νομαρχιακές που θα εκλεγούν θα πρέπει να βοηθηθούν πολύ και όχι να αγνοούνται όπως δυστυχώς συνέβη ορισμένες φορές στο παρελθόν.

Να επαναλάβω το κόμμα πρέπει να ομογενοποιηθεί, να ενιαιοποιηθεί,  να εκλείψουν οι διαχωρισμοί από τον κομματικό χώρο προέλευσης. Καθένας που ανήκε στο παρελθόν σε άλλο κομματικό χώρο που ακόμα μπορεί να τον υπηρέτησε και με φανατισμό ποιος θα του στερήσει το δικαίωμα να διαφωνήσει να καταθέσει την κομματική του ταυτότητα και να ενταχθεί σε άλλον που θα τον εκφράζει! Αυτό σαφώς δεν ισχύει για τους ιδιοτελείς και καιροσκόπους. Δεν πρέπει να είναι και τόσος «αθώος» αυτός ο διαχωρισμός! Κάποιοι προσβλέπουν σε κάποια περιχαράκωση του «χτες»! Και αν κρίνω από τις κινητοποιήσεις που γίνονται για εγγραφές νέων που δυστυχώς υπάγονται σε «ιδιωτικούς» στρατούς εν όψει των επερχόμενων εκλογών στα όργανα και σε αντιπροσώπους μάλλον η μάχη «οπισθοφυλακής» δεν υποχώρησε! Ας σταματήσει εδώ και να μην μεταφερθεί στο συνέδριο με τις «λιστομαχίες» των ομάδων!

Ο λαός εξαθλιωμένος από την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης περιμένει την αναγέννηση του από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Σ’ αυτόν έχει εναποθέσει τις ελπίδες του. Στο χέρι του είναι να ανοίξει τους «ασκούς του Αιόλου» να αρχίσει να φυσάει ο αέρας της ανατροπής!

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΗΜΑΘΙΑΣ