Υποκλοπές: “Αιφνιδιαστική έρευνα στην ΕΥΠ για το Predator, αλλά μετά από δύο χρόνια

Ο αιφνιδιαστικός έλεγχος στα αρχεία της ΕΥΠ που πραγματοποίησε πριν από μερικές ημέρες ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης, επανέφερε το σκάνδαλο των υποκλοπών στην επικαιρότητα.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου συνοδευόταν από δύο ειδικούς πραγματογνώμονες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο του Πρωτοδικείου Αθηνών και οι οποίοι συνέδραμαν τον εισαγγελικό λειτουργό στο να εξακριβώσουν αν και η ΕΥΠ παρακολουθούσε τα συγκεκριμένα πρόσωπα παράλληλα με το λογισμικό.

Συγκεκριμένα, βασική ενέργεια των τριών προσώπων είναι να ελεγχθούν τα αρχεία της ΕΥΠ, ως προς το κατά ποσό παρακολουθούνταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ο πρώην υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, αλλά και άλλα πρόσωπα στα οποία είχε αποσταλεί το sms με το οποίο γινόταν παράνομη εγκατάσταση του λογισμικού predator.

«Δυο χρόνια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των παρακολουθήσεων, ανακάλυψε ο Άρειος Πάγος ότι δε δίνει τα σχετικά στοιχεία η ΕΥΠ;» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι η διαλεύκανση της υπόθεσης δεν έχει γίνει προτεραιότητα για τη Δικαιοσύνη.

«Διαβάσαμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την είδηση που δημοσιεύτηκε σήμερα (in.gr) ότι o αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αχιλλέας Ζήσης, πραγματοποίησε αυτοπροσώπως «αιφνιδιαστικό» έλεγχο για τις υποκλοπές στα αρχεία της ΕΥΠ, συνοδευόμενος από δύο ειδικούς πραγματογνώμονες.

Πράγματι, ο έλεγχος αυτός έπρεπε να γίνει, αλλά άμεσα και από την πρώτη στιγμή, για να διαπιστωθεί αν υπήρχε «ενιαίο κέντρο» παρακολουθήσεων, αν δηλαδή υπήρχαν πρόσωπα – ανάμεσά τους κυβερνητικοί αξιωματούχοι,  ανώτατοι δικαστές και δημοσιογράφοι – που παρακολουθούνταν ταυτόχρονα ή διαδοχικά και από την ΕΥΠ και από άγνωστα κέντρα με χρήση του παράνομου λογισμικού predator.

Αλλά τα ερωτήματα είναι πολλά και αναζητούν επειγόντως απαντήσεις:

– Τώρα, δυο χρόνια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των παρακολουθήσεων, ανακάλυψε ο Άρειος Πάγος ότι δεν δίνει τα σχετικά στοιχεία η ΕΥΠ; Πόσο αιφνιδιαστική είναι μια τέτοια «επίσκεψη», όταν το πρώτο πράγμα που κάνουν τέτοια σκοτεινά κέντρα είναι να καταστρέφουν κάθε στοιχείο για να καλύπτουν τα ίχνη τους;

– Γιατί χρειάστηκε να περάσουν 8 μήνες – μέσα στους οποίους, ας σημειωθεί, υπήρξε και η εκλογική αναμέτρηση των ευρωεκλογών – από την επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στ. Κασσελάκη, στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γ. Αδειλίνη, όπου τονίστηκε ακριβώς πως η διαλεύκανση της υπόθεσης το συντομότερο δυνατό πρέπει να είναι προτεραιότητα και για τη Δικαιοσύνη;”

Τα αποτελέσματα της έρευνας αναμένεται να φανούν το επόμενο διάστημα, καθώς η προκαταρκτική εξέταση που διενεργείται από τον Άρειο Πάγο βρίσκεται ένα βήμα πριν το τέλος. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη εξεταστεί ως μάρτυρες δεκάδες πρόσωπα, ενώ έχουν ήδη έρθει απαντήσεις από σειρά αιτημάτων δικαστικής συνδρομής από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες.