Φίλιππος Τσαλίδης: Ο Καραμανλής ήταν ενήμερος για τον σιδηρόδρομο

Σύμφωνα με το news247.gr, στην κατάθεσή του, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, επιβεβαίωσε πως η εποπτεία του Οργανισμού, παρά την ιδιωτικοποίησή του το 2017, γίνεται από το υπουργείο Μεταφορών, τονίζοντας πως «κατά τη διάρκεια της θητείας μου συνομιλούσα με τον εκάστοτε Γενικό Γραμματέα Μεταφορών και τον εκάστοτε υπουργό».

Ο ίδιος κατάθεσε μάλιστα στον ανακριτή Λάρισας ότι είχε στείλει στο υπουργείο επιστολή στις 6 Σεπτεμβρίου του 2021, όταν υπουργός ήταν ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, με την οποία ενημέρωνε «για την κατάσταση του δικτύου». Απαντώντας σε διευκρινιστικές ερωτήσεις ο Τσαλίδης σημείωσε ότι είχε κάνει σχετικές ενημερώσεις και προφορικά και γραπτά, ενώ πρόσθεσε ότι στις περισσότερες από αυτές δεν είχε λάβει απάντηση.

Τέλος, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, κληθείς να απαντήσει για την κατάσταση του δικτύου επί των ημερών του, είπε πως δεν γινόταν καταγραφή των συρμών σε πραγματικό χρόνο, ότι δεν φαινόταν η κίνηση του κάθε συρμού ανά κατεύθυνση, πως δεν λειτουργούσε το σύστημα GSM-R, ενώ τονίζει ακόμη πως παρά το γεγονός πως είχαν εγκατασταθεί συστήματα ΕTCS, αυτά δεν λειτουργούσαν γιατί αυτό προϋποθέτει ολοκληρωμένο σύστημα σηματοδότησης.

γός ήταν ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, με την οποία ενημέρωνε «για την κατάσταση του δικτύου»:

«Ανακριτής: Κατά τη διάρκεια της θητείας σας είχατε ενημερώσει για την κατάσταση του δικτύου και όσα αναφέρετε στην από 6/9/21 επιστολή σας το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών;

Τσαλίδης: Ναι είχα κάνει ενημερώσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούσαν την υποδομή. Οι ενημερώσεις γίνονταν είτε μέσω αλληλογραφίας είτε προφορικά.

Ανακριτής: Έχετε αποστείλει και άλλες τέτοιες επιστολές στον κ. Υπουργό, τους Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου;

Τσαλίδης: Απ’ όσο θυμάμαι είχα ξαναστείλει αντιστοίχου περιεχομένου επιστολές.

Ανακριτής: Λάβατε απαντήσεις σε αυτές τις επιστολές σας;

Τσαλίδης: Στις περισσότερες από αυτές δεν είχα λάβει απάντηση»

Ερωτώμενος από τον ανακριτή για την κατάσταση του δικτύου επι των ημερών του, για την οποία ενημέρωνε το υπουργείο, ο Τσαλίδης είπε πως δεν γινόταν καταγραφή των συρμών σε πραγματικό χρόνο, πως δεν φαινόταν η κίνηση του κάθε συρμού ανά κατεύθυνση, πως δεν λειτουργούσε το σύστημα GSM-R, ενώ τονίζει ακόμη πως παρά το γεγονός πως είχαν εγκατασταθεί συστήματα ΕTCS, δεν λειτουργούσαν.