Φαραντούρης: Ανησυχίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ΕΥΠ και την προστασία απορρήτου

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ / The Left Νικόλας Φαραντούρης, έκανε παρέμβαση μέσω των κοινωνικών δικτύων, για το σκάνδαλο των υποκλοπών, μετά την σημερινή έκθεση – κόλαφο για την Ελλάδα, της Υπηρεσίας Έρευνας και Τεκμηρίωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα αυτό.Δείτε το βίντεο:

@nfarantouris

Ο ευρωβουλεύτης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ / The Left Νικόλας Φαραντούρης, έκανε παρέμβαση μέσω των κοινωνικών δικτύων, για το σκάνδαλο των υποκλοπών, μετά την σημερινή έκθεση – κόλαφο για την Ελλάδα, της Υπηρεσίας Έρευνας και Τεκμηρίωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. #κυβερνηση #κυβερνηση_μητσοτακη #παρακολουθησεις #υποκλοπες @kyriakosmitsotakis_

♬ πρωτότυπος ήχος – Νικόλας Φαραντούρης – Νικόλας Φαραντούρης

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε ανησυχίες για την ανεπαρκή προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών στην Ελλάδα, παρά τις πρόσφατες αλλαγές στο νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ). Οι αλλαγές ήρθαν με τον Νόμο 5002/2022, ο οποίος υιοθετήθηκε μετά το σκάνδαλο του Pegasus, αντικαθιστώντας μεγάλο μέρος του παλιού Νόμου 2225/1994.

Σύμφωνα με την έκθεση της Υπηρεσίας Έρευνας και Τεκμηρίωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο νέος νόμος επιτρέπει την άρση απορρήτου επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας ή για τη διερεύνηση εγκλημάτων. Ωστόσο, η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) επέκρινε ότι οι διατάξεις επιτρέπουν την άρση απορρήτου ακόμα και για μικρότερα αδικήματα, κάτι που ενδέχεται να παραβιάζει το ελληνικό Σύνταγμα.

Επιπλέον, η διαδικασία για την παρακολούθηση για λόγους εθνικής ασφάλειας εγκρίνεται μόνο από τον εισαγγελέα της ΕΥΠ και τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, χωρίς ανεξάρτητη εποπτεία. Ο νόμος εισάγει επίσης αυστηρότερους κανόνες για την παρακολούθηση πολιτικών προσώπων, αλλά η διαφοροποίηση αυτή έχει επικριθεί ως άνιση σε σχέση με τους πολίτες.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπογραμμίζει ότι οι πρακτικές αυτές δεν συμβαδίζουν με τις ευρωπαϊκές αρχές για τη διαφάνεια και την προστασία της ιδιωτικότητας. Η έλλειψη ανεξάρτητης εποπτείας παραμένει το βασικό ζήτημα, σύμφωνα με την έκθεση.