Χάρης Καστανίδης: Αξιοπρέπεια

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Για λογαριασμό αυτού του ΠΑΣΟΚ, βάζει τον πήχη στον Ανδρουλάκη: «Η αξιοπρέπεια στην πολιτική ζωή είναι τόσο σημαντική, όσο η αξιοπρέπεια στην κοινωνική ζωή».

Προτού η πολιτική μπει στην υπηρεσία των ισχυρών του χρήματος και των μίντια, ήταν υπόθεση των πολιτικών.

Υπήρχαν στο δημόσιο χώρο με το βάρος της ιδεολογίας τους και της πολιτικής που παρήγαγε.

Ο Χάρης Καστανίδης ανήκει σε μια, ευάριθμη πλέον, ομάδα μελών της σημερινής Βουλής, που πρόλαβε αυτή την περίοδο και κράτησε πολλά στοιχεία της.

Μήλο που έπεσε κάτω από καλή μηλιά – γιος βουλευτή της προδικτατορικής Ένωσης Κέντρου – τον έβαλε στην Βουλή ο Ανδρέας Παπανδρέου – με τη λίστα του 1985 στο ψηφοδέλτιο της Θεσσαλονίκης – μόλις 25άρη

Υπήρξε ο πρώτος «Σημιτικός» βουλευτής. Αλλά, όταν το 1997 ο Σημίτης του ζήτησε να δώσει, ως αρμόδιος υπουργός, συγκεκριμένα χαρακτηριστικά σε μια σύμβαση τηλεπικοινωνιών, του έστειλε την παραίτησή του.

Στην πολυκύμαντη πολιτική διαδρομή του – με διαγραφές, επιστροφές και απόπειρες για σύσταση κόμματος – ένα δεν έχασε: τους ψηφοφόρους του.

Όταν ήλθαν οι ισχνές αγελάδες, άφησε εκτός Βουλής τον Βενιζέλο.

Διαμόρφωσε χαλαρή σχέση με Γ. Παπανδρέου. Αλλά το 2021 αρνήθηκε να αποσυρθεί, υπέρ του, από την κούρσα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Στις εσωκομματικές αρχαιρεσίες που ανέδειξαν τον Ανδρουλάκη δεν πήγε καλά. Αλλά κράτησε ψηλά τη σημαία του πολιτικού που ορίζει ο ίδιος τη στάση του, και όχι ο μιντιάρχης, ή ο χορηγός του.

Καθώς ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άρχισε από νωρίς να παραπαίει, ο Καστανίδης έδειξε ποικιλοτρόπως και δημόσια αντίθετος στο αρχικό φλερτ με τον Μητσοτάκη.

Τώρα που επανέρχεται- παρά το δράμα της παρακολούθησης του πρώην ευρωβουλευτή – με καθοδηγητή τον παλιό μέντορα του Ανδρουλάκη, ο Καστανίδης ανοίγει τα χαρτιά του.

Με ευθύγραμμο τρόπο ξεκαθαρίζει ότι δεν θα γίνει συνυπεύθυνος αν πρόκειται να επαναληφθούν τα καλά του Βενιζέλου: έκανε το ΠΑΣΟΚ ουρά του Σαμαρά, του Άδωνι και του Βορίδη- και παραλίγο να το αφήσει εκτός Βουλής.

Από το «Action 24» έστειλε στον Ανδρουλάκη δυο συστημένα γράμματα.

Το ένα αφορά τη ΝΔ. Επισημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ, -το κανονικό, όχι του Βενιζέλου, ή της «σέχτας της Θράκης»- έχει «αγεφύρωτες ιδεολογικές διάφορες».

Το άλλο αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ. «Έχουμε ιδεολογικές διαφορές, αλλά δεν είναι χαοτικές».

Και τα δυο συμπυκνώνουν το ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του. Σε αυτή τη βάση προειδοποιεί:

– «Δεν θα δεχτώ ποτέ να συνεργαστώ με τον ωτακουστή μου. Τελεία και παύλα».

Για τη γενιά του Καστανίδη και την πολιτική κουλτούρα που της κληροδότησε ο Ανδρέας Παπανδρέου συνεργασία με το Μητσοτακέικο- και τους κοριούς τους- σημαίνει ταπείνωση.

Για λογαριασμό αυτού του ΠΑΣΟΚ, βάζει τον πήχη στον Ανδρουλάκη: «Η αξιοπρέπεια στην πολιτική ζωή είναι τόσο σημαντική, όσο η αξιοπρέπεια στην κοινωνική ζωή».

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR