Συνέντευξη στο Ert News
Στις διεθνείς εξελίξεις αλλά και τις επιπτώσεις τους στην πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας μας, αναφέρθηκε μιλώντας στο ΕΡΤΝews και την εκπομπή UPDATE (Χρήστος Παγώνης), ο πρώην βουλευτής και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης.
Αναφερόμενος στις διεθνείς εξελίξεις και τον οικονομικό τους αντίκτυπο, είπε πως: «Να ξεκινήσω από τις πολεμικές αναμετρήσεις, δυστυχώς, θα σας έλεγα ότι το μέτωπο στην Ουκρανία από την επίθεση της Ρωσίας και η κλιμακούμενη ένταση έχει ήδη δημιουργήσει μια σοβαρότατη επιβάρυνση των προϋπολογισμών όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα των αμυντικών δαπανών, όπως επίσης και στα θέματα της ενεργειακής ασφάλειας.
Θυμίζω ότι ο παράγοντας που κυρίως επλήγη από το ότι σταμάτησε η ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία ήταν η Ευρώπη. Προφανώς η εξασφάλιση από άλλους ενεργειακούς δρόμους ορυκτών καυσίμων, όπως επίσης και το ακριβό LNG, έχει επιβαρύνει, επαναλαμβάνω, τους προϋπολογισμούς όλης της Ευρώπης για την ενεργειακή ασφάλεια, όπως και για τις αμυντικές δαπάνες.Unmute
Ξεκίνησα από αυτό, από την οικονομική δηλαδή διάσταση, γιατί πριν από σχεδόν μία εβδομάδα, ακριβώς οκτώ μέρες, δημοσιεύτηκε, δίνοντας μάλιστα μια μεγάλη έμφαση, οι Financial Times.
Ήταν το ενδιαφέρον κανείς να διαβάσει τι λέει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρώπη. Σε αυτή την έκθεση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Λαγκάρντ ότι είναι πιθανό να αντιμετωπίσει, για λόγους που αμέσως θα εξηγήσω, μια σοβαρότατη κρίση χρέους πια όλη η Ευρώπη και όχι μια ζώνη της όπως το 2010 με το Νότο που αφορούσε τέσσερις χώρες Ιρλανδία, Ελλάδα, Πορτογαλία και Κύπρο.
Λοιπόν, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και λέει ότι είναι πιθανή μια σοβαρότατη κρίση χρέους. Και αυτό γιατί ήδη, επαναλαμβάνω, θα είδατε, είπα πριν, για τους προϋπολογισμούς οι οποίοι επιβαρύνθηκαν. Το δημόσιο χρέος στην Ευρώπη κατά μέσο όρο ξεπερνά, είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός, το 88% του ακαθάριστου προϊόντος όλης της Ευρώπης.
Έτσι, φανταστείτε ότι όταν το 2010 η Ελλάδα χρειάστηκε σε συνθήκες χρεωκοπίας να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης, το χρέος της ανέρχονταν περίπου στο 130%. Τώρα η Ιταλία έχει 127 του ΑΕΠ της χρέος, η Γαλλία παρακαλώ 112. Το Βέλγιο πολύ ψηλά. Η δε Γερμανία βρίσκεται σε συνθήκες σχεδόν ύφεσης και μεγάλου αριθμού ανεργίας, επειδή οι αυτοκινητοβιομηχανίες στέλνουν στην ανεργία κόσμο. Αν δηλαδή επιβεβαιωθεί που εύχομαι να μην επιβεβαιωθεί, η κρίση χρέους για την οποία μας προειδοποιεί η Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Εάν λοιπόν επιβεβαιωθεί, θα πρέπει από τώρα η δημόσια ζωή στην χώρα μας να ασχοληθεί με αυτά τα σοβαρά θέματα, ώστε η Ελλάδα να είναι έτοιμη να γνωρίζουμε ποια είναι η κοινή εθνική γραμμή, τι θα ισχυριστούμε όταν θα πάμε στο Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Ποια θα είναι η θέση που θα κρατήσουμε εμείς στο εσωτερικό της χώρας; Mην ξαναβρεθούμε όπως το 2010 απροετοίμαστοι».
Συνεχίζοντας ο κ. Καστανίδης δήλωσε πως: «Εάν η εμπειρία μας στην ελληνική κρίση χρέους ήταν δυστυχής εμπειρία. Εάν λοιπόν έχουμε μία κακή εμπειρία από την κρίση χρέους στο Νότο και ειδικότερα στην Ελλάδα, θα πρέπει να βγούμε σοφότεροι. Και γι αυτό ακριβώς τώρα είναι η ώρα οι πολιτικές δυνάμεις να δείξουν ότι έχουν βγει όντως σοφότερες από την ελληνική κρίση χρέους και συνεπώς να συζητήσουν αντί να ξοδεύουν πολύ μεγάλες προσπάθειες και πολύ χρόνο σε θέματα πεμπτεύουσας και εκτεύουσας σημασίας, να συζητήσουμε τα ουσιαστικά. Εγώ κάνω έκκληση.
Το θέμα που έθιξα προηγουμένως αφορά μείζον εθνικό θέμα και αφορά όλη την Ευρώπη. Εδώ δεν είναι πια ένα αντικείμενο που πρέπει να συζητήσουμε. Θα πρέπει το σύνολο του πολιτικού κόσμου, έχοντας τις ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές, τα κόμματα μεταξύ τους, να δουν ποιες θα είναι οι πιθανές οικονομικές, δημοσιονομικές και πολιτικές επιλογές που θα προταθούν και στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε μας».
Οι ευθύνες της Α. Μέρκελ
Απαντώντας στο ερώτημα για το αν το ΠΑΣΟΚ που αναδείχθηκε αξιωματική αντιπολίτευση λόγω συγκυρίας, είναι έτοιμο να αρθρώσει έναν λόγο και να καταθέσει πολιτικές που πάνε σε αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Καστανίδης σχολίασε: «Εύχομαι να συμβεί και θέλω να πιστεύω ότι θα γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια να πάνε καλύτερα τα πράγματα απ’ ό, τι πήγαν μέχρι τις ευρωεκλογές. Δεν μπορώ παρά να εκφράσω την ευχή μου. Το λέω αυτό γιατί μόλις χθες διαπίστωσα ότι ακόμη και η απάντηση, αυτό που θα πω τώρα, το λέω για να υποδείξω ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια, μεγαλύτερος, μεγαλύτερος κόπος και μεγαλύτερη φαντασία, από όλους εμάς, από όλους εμάς στο ΠΑΣΟΚ δεν εξαιρώ κανέναν, ούτε τον εαυτό μου.
Το λέω αυτό γιατί χθες, παραδείγματος χάριν, είδα να απαντάει ο αρμόδιος τομεάρχης στη δήλωση της κυρίας Μέρκελ ότι είδε περίπου το 2010 στις αρχές, έναν αμήχανο πρωθυπουργό και μια αμήχανη κυβέρνηση που μάλλον προσπαθούσαν να καθυστερήσουν.
Είδα ότι δώσανε μια απάντηση που απέπεμψε μια έλλειψη ιστορικής γνώσης αλλά και ικανότητας στρατηγικής. Λοιπόν, επιτρέψτε μου να πω ότι η κυρία Μέρκελ τα λέει αυτά για να κρύψει τις δικές της ευθύνες. Ο Σαρκοζί πολλές φορές δημόσια την κατήγγειλε ότι σκόπιμα καθυστερούσε ιδιοτελώς. Στις 13 Μαρτίου να φανταστείτε, στη γερμανική Βουλή, έλεγε η κυρία Μέρκελ, όταν βούλιαζε το σύστημα, ότι μια πιθανή πρόωρη βοήθεια στην Ελλάδα θα ήταν μια απερίσκεπτη και λανθασμένη επιλογή. Και κατηγορεί τους άλλους για καθυστέρηση.
Όταν μάλιστα ο Φίσερ ο ίδιος, στην Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας κατέκρινε τη Γερμανίδα καγκελάριο, ότι δεν δείχνει κανένα αίσθημα αλληλεγγύης. Ελπίζω να μη βρεθεί σε μια πιθανή κρίση χρέους σε τέτοια ανάγκη η Γερμανία, η οποία είναι σε δύσκολη θέση για να ζητάει».
Ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ
Τέλος, αναφερόμενος στο ρόλο του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Καστανίδης τόνισε: «Θεωρώ ότι χρειάζεται μια μεγαλύτερη προσπάθεια γενικώς. Και θέλω να ελπίζω ότι αυτή η μεγαλύτερη προσπάθεια θα οδηγήσει σε καλύτερες μέρες. Θέλω να πιστεύω ότι δεν έχασε ποτέ το αντιδεξιό του DNA το ΠΑΣΟΚ.
Εάν θα πρέπει κανείς να θυμηθεί ορισμένα πράγματα της πρόσφατης ιστορίας και ταυτόχρονα θα πρέπει να δει ορισμένες πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής, οι οποίες θα πρέπει να επικριθo;yn σφοδρά και ταυτόχρονα να υποδειχθούν άλλες προοδευτικές λύσεις. Αυτό ναι, είναι ένα προοδευτικό DNA. Εμένα θα με ενδιέφερε να το χαρακτηρίζω ένας γενετικός κώδικας ενός κόμματος που είναι η ριζοσπαστική σοσιαλδημοκρατία και όχι η συντηρητική σοσιαλδημοκρατία που κυριάρχησε τα τελευταία χρόνια και στην Ευρώπη και εδώ.
Και η εκτίμησή μου είναι ότι θα πρέπει να επανανακαλυφθεί αυτή η ταυτότητα, όπως την χαρακτήρισα της ριζοσπαστικής σοσιαλδημοκρατίας. Αυτό για να γίνει, για να σας δώσω ένα παράδειγμα, δεν θα γίνει με το να λέμε ότι είναι μια πολύ χρήσιμη πρόταση, μειώνουμε στα βασικά αγαθά τον ΦΠΑ και ότι δεν πρέπει να μας κατηγορεί η Νέα Δημοκρατία, γιατί τα έλεγε και αυτά η Νέα Δημοκρατία το 2019; Αυτό δεν αποκαλύπτει μια ριζοσπαστική ταυτότητα της σοσιαλδημοκρατίας, ριζοσπαστική ταυτότητα της σοσιαλδημοκρατίας;
Για να δώσω μόνο ένα παράδειγμα, επαναλαμβάνω είναι μία τρέχουσα συνθήκη στην πολιτική αντιπαράθεση, αλλά δεν υποδηλώνει μια ταυτότητα της ριζοσπαστικής σοσιαλδημοκρατίας.
Για να δώσω ένα παράδειγμα. Ριζοσπαστική σοσιαλδημοκρατία είναι να ξαναθέσει στο θέμα του πόσο ο λαϊκός παράγοντας επηρεάζει τα κέντρα λήψης αποφάσεων στη δημοκρατία που σήμερα ελέγχονται από ολιγαρχικά συμφέροντα».