Όλοι εναντίον του Μητσοτάκη που καταρρέει μέσα σε αποτυχία, σήψη, σκάνδαλα και τα αδιέξοδα – Ο Τσίπρας σπεύδει να καλύψει το κενό, αλλά είναι μόνος – Ηγετικές πρωτοβουλίες περιμένουν οι πολίτες

Του Γ. Λακόπουλου


«Από το 32% των εκλογών το 30% είναι του Τσίπρα και το 2% του κόμματος»

Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Υπό κανονικές συνθήκες αυτή την περίοδο οι πολίτες έπρεπε να γνωρίζουν όχι μόνο το κυβερνητικό πρόγραμμα με το οποίο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών στις εκλογές που επίκεινται, αλλά και τα πρόσωπα με τα οποία θα κυβερνήσει εκ νέου ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο χρόνος τρέχει. Το τέλος του συστήματος Μητσοτάκη είναι θέμα μηνών, αν όχι εβδομάδων. Οι αποτυχίες, τα αδιέξοδα, τα σκάνδαλα, η φαυλότητα και η σήψη, αλλά και οι προκλητικές συμπεριφορές όσων συναπαρτίζουν αυτό το σύστημα έχουν στρέψει τους πάντες εναντίον του.

Κοινωνικές ομάδες, γεωγραφικές περιοχές, φορείς, οργανώσεις και σωματεία, οι επιστήμονες και η νεολαία, αυτοδιοικητικοί, βουλευτές και στελέχη της ΝΔ είναι εναντίον του.

Οι μέρες της κυριαρχίας του είναι μετρημένες πλέον, αφού τα μόνα ερείσματα που διαθέσει είναι οι μιντιάρχες – για τους οποίους το κόστος στήριξής του γίνεται διαρκώς βαρύτερο, οι επιχειρηματικοί κύκλοι που επιδιώξουν να ξεκοκαλίσουν το νέο χρηματοδοτικό πακέτο από την Ευρώπη, οι δημοσκόποι και η… ομάδα Σημίτη.

Οι πολίτες που έχουν και τον τελευταίο λόγο αντιλαμβάνονται ότι δεν έχουν να περιμένουν τίποτε από αυτή τη κυβέρνηση. Αντίθετα μόλις κοπάσει η πανδημία θα στραφεί εναντίον τους για να εισπράξει αυτά που δήθεν τους παρέχει σήμερα και ο προϋπολογισμός του επόμενου χρόνου θα είναι σφαγείο.

Οι εισπρακτικοί μηχανισμοί θα εφορμήσουν για να πάρουν ό,τι αναβάλλεται: φόροι, εισφορές, δάνεια και άλλες απαιτήσεις.

Εκ παραλλήλου οι εργαζόμενοι θα διαπιστώνουν ότι δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών θα έχουν αφαιρεθεί και η αντίδρασή τους θα αντιμετωπιστεί με καταστολή και συκοφάντηση.

Η εσωστρέφεια του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ

Πρώτοι από όλους θα έπρεπε ήδη να βρίσκονται σε εγρήγορση τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όφειλε να έχει κοινοποιήσει ήδη το σχέδιο με το οποίο θα βγάλει η χώρα από την κρίση, τους στόχους που θέτει για τη χώρα, το πρόγραμμα με το οποίο θα τους πετύχει και κυρίως τα πρόσωπα με το οποίο θα το υλοποιήσει.

Με άλλα λόγια θα έπρεπε να είναι ήδη η εναλλακτική λύση για τη χώρα και να έχει έτοιμες τις λύσεις για κάθε θέμα που θα κληθεί να διαχειριστεί αν πάρει την έγκριση των πολιτικών στην κάλπη. Για την ακρίβεια: για να πάρει την έγκριση.

Αντί γι’ αυτό διαπιστώνουμε ότι ο ΣΎΡΙΖΑ -ΠΣ σχεδόν δεν υπάρχει, ως πολιτικός φορέας με εσωτερική συγκρότηση για άσκηση αντιπολίτευσης, παραγωγή πολιτικής, στελεχιακή ανανέωση και επαφή με την κοινωνία.

 Αυτοί που εμφανίζονται ως «οργανωμένος ΣΥΡΙΖΑ» έχουν επαφή μόνο με τον εαυτό τους.

Η μια φράξια διαγωνίζεται με την άλλη. Ως πολιτικές θέσεις προβάλλονται αποσπασματικές και συγκρουόμενες θεωρίες με ιδεοληπτική βάση που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της συγκυρίας.

Η εσωστρέφεια ανακυκλώνει διαρκώς υλικά από κατεδάφιση.

Στην πραγματικότητα αυτό που υπάρχει είναι ο Αλέξης Τσίπρας, συνεπικουρούμενος από στελέχη μετρημένα στα δάκτυλα, που προσπαθούν να κάνουν αντιπολίτευση, να διαμορφώσουν τον προγραμματικό λόγο του κόμματος και να ανανεώσουν τους δεσμούς του με την κοινωνία.

Αλλά είναι λίγοι και μόνοι. Περισσότερο μόνος από όλους είναι ο πρώην πρωθυπουργός. Δεν υπάρχει στην ιστορία άλλος πρόεδρος μεγάλου κόμματος που να έχει τόσο ισχνή υποστήριξη -αν όχι και υπονόμευση- από το στελεχιακό μηχανισμό του κόμματος τους στην πορεία προς της εκλογές.

Την ώρα που κυβερνητική προπαγάνδα και συντονίζεται με μιντιάρχες και οικονομικούς παράγοντες για να φορτίζουν αρνητικά το όνομα του πρώην πρωθυπουργού, ένας κύκλος στελεχών του κόμματος περί άλλων τυρβάζουν.

Η φροντίδα τους είναι μην ανοίξουν οι πόρτες και μπουν να πρόσωπα που θα διαταράξουν τις  ισορροπίες του ξεπερασμένου κομματικό μηχανισμού και την «αριστερή» μακαριότητά τους. Δεν θέλουν να κερδίσουν τις εκλογές. Θέλουν να επικρατήσουν στη γραφειοκρατική πάλη.

Σε κάθε δημόσια εμφάνιση του ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαιώνει το ρόλο του επικεφαλής της Δημοκρατικής Παράταξης. Μακράν, χωρίς ανταγωνιστή, είναι ο κυρίαρχος στο χώρο Αριστεράς -Κεντροαριστεράς.

 Εκ των πραγμάτων τα διαπιστωμένα αισθήματα απογοήτευσης, αν όχι οργής, των πολιτών από την κυβέρνηση, θα μετεξελιχθούν σε υποστήριξή του, με την προσδοκία για προοδευτική κυβέρνηση.

Ωστόσο ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν επιβεβαιώνει αντιστοίχως και τον ρόλο του στο κόμμα του -το οποίο λειτουργεί ανασχετικά στις επιδιώξεις του και ουσιαστικά τραυματίζει το ηγετικό προφίλ του. Τα περιστατικά διαδέχονται το ένα το άλλο.

Ο ρόλος του Αλέξη Τσίπρα

 Βουλευτές απέχουν από ψηφοφορίες για τις οποίες έχει πάρει απόφαση ο Πρόεδρος του κόμματος γιατί… δεν συνεδρίασαν όργανα.

 Στελέχη με επιβαρύνσεις εμφανίζονται ως… κεντρικοί εκφραστές του χώρου, και προκαλούν την  κοινωνία.

Ο γνωστός ανεκδιήγητος βουλευτής πρόσθεσε στο αποκρουστικό  ρεπερτόριο του και την…. ανασκευή των τοποθετήσεων του Τσίπρα.

Αυτό που ακούγεται όλο και πιο έντονα στην εκλογική βάση του κόμματος και από τους εκπρόσωπους των κοινωνικών ομάδων που θέλει να εκπροσωπήσει, είναι: επιτέλους τέλος.

Περιμένουν από τον Αλέξη Τσίπρα να ασκήσει τα προνόμιά του ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και να βάλει τον καθένα στη θέση του. Και ως εν δυνάμει Πρωθυπουργός να απευθυνθεί στους πολίτες.

Να πάρει τις αποφάσεις στα χέρια του, να ξεκαθαρίσει τις γραμμές του κόμματος ωθώντας στο περιθώριο όσους δεν μπορούν ή δεν θέλουν να παρακολουθήσουν την πορεία του και να καταθέσει την πολιτική του πρόταση για τη μετά Μητσοτάκη πορεία της χώρας.  Πιο απλά: να απευθύνει ως ηγέτης προσκλητήριο αλλαγής στην κοινωνία.

Ο ηγέτης δεν έχει δισταγμούς όταν πρέπει να δράσει. Την νομιμοποίησή του για πρωτοβουλίες την ανάδειξε ήδη ο βουλευτής Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης.