Άδωνις Γεωργιάδης: Μια ζωή -και μια  καριέρα- ζητώντας συγγνώμη!

Του Γ. Λακόπουλου

Με προσωπική δήλωσή του ο Άδωνις Γεωργιάδης, τιμημένος αντιπρόεδρος της ΝΔ, ζήτησε συγνώμη από τους Εβραίους για όσα έχει πει εναντίον τους στο παρελθόν. Όχι μόνο για λογαριασμό του, αλλά και  για όσα ακούγονταν από τον ΛΑΟΣ, το ακροδεξιό κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη το οποίο δόξασε ως πορτ- παρόλ και αφοσιωμένο μέλος του.

Δεν είναι κακό να μεταμελείται κάποιος για τον παρελθόν του. Απλώς στην περίπτωση Γεωργιάδη αυτή η μεταμέλεια  μοιάζει σαν κάτι μεταξύ υποκρισίας και επαγγέλματος. Εν προκειμένω δείχνει υπόθεση πολιτικής ορθότητας -για λόγους που όλοι αντιλαμβάνονται.

Ενθουσιώδης και ορμητικός, καθώς  είναι ο Άδωνις, μπαίνει μπροστά κάθε φορά εκ μέρους του πολιτικού χώρου που εκπροσωπεί και επιτίθεται σε όλους. Ένας λέων του κόμματος  που βρυχάται- παρότι στο ζωδιακό κύκλο είναι …σκορπιός!

Όταν αλλάζει πολιτικό χώρο ακολουθεί  η ταπεινοφροσύνη: συγγνώμη έσφαλα.  Και παίρνει αμπάριζα εναντίον των επομένων. ΄Αλλωστε στην πολιτική ο χαμαιλεοντισμος συνηθίζεται.

Λέγεται πως όταν ο σημερινός αντιπρόεδρος της ΝΔ αποφάσισε να κουνήσει το μαντήλι στον Καρατζαφέρη -που τον έβαλε στην πολιτική και τον ανέδειξε, μαζί με τον «σολίστα», όπως τον έλεγε, Μ. Βορίδη– το πρώτο που έκανε ήταν να ζητήσει από τον Καραμανλή  να τον συχωρήσει για όσα του είχε καταλογίσει στο παρελθόν.

Ήταν αρχές του 2012. Λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές. Αλλά όσοι ξέρουν την αξιοπρέπεια με την οποία αντιμετωπίζει ο πρώην πρωθυπουργός αυτές τις υποθέσεις, μιλούν για  άφεση αμαρτιών μεταξύ  αισθήματος αποστροφής  και αδιαφορίας. Προφανώς δεν περίμενε ότι σε μια τετραετία θα τον έβλεπε αντιπρόεδρο στο κόμμα του ή επίδοξο διάδοχό του.

Πώς συγχωρέθηκε  ο  Γεωργιάδης στον Σαμαρά -στον οποίο  από τον ΛΑΟΣ είχε ρίξει ουκ ολίγα  ως «υπουργό του Καραμανλή» -δεν έγινε γνωστό. Ούτε ενδιαφέρθηκε κανείς μάθει με τόση αφοσίωση που του έδειχνε πλέον.

Όπως δεν ενδιαφέρθηκε κανείς να ρωτήσει τον σημερινό αντιπρόεδρο της ΝΔ αν επιμένει στις απόψεις που διατύπωνε για τον μεγάλο Καραμανλή, ισχυριζόμενος ότι η χούντα του άφησε την Ελλάδα σαν τη Δανία και αυτός τη χρέωσε.

Προκαλεί εντύπωση πάντως πως έδεσε  ο Κυριάκος Μητσοτάκης  με κάποιον ο οποίος τον λοιδορούσε στο παρελθόν. Καθόλου παράδοξο: πορφυρογέννητος ο ένας, αυτοδημιούργητος ο άλλος.

Κυκλοφορεί στο διαδίκτυο βίντεο με την προσπάθεια να τον  εξευτελίσει, όταν ο γιος του Μητσοτάκη ως βουλευτής παρέδωσε το κρατικό αυτοκίνητο και  παραιτήθηκε  από τις αποζημιώσεις  λόγω συμμετοχής στις κοινοβουλευτικές  επιτροπές. Ο Άδωνις προσφέρθηκε να διαθέσει  το δικό του αυτοκίνητο για  να ασκεί τα καθήκοντά του ένας τόσο σπουδαίος πολιτικός- όπως τον ειρωνευόταν.

Όσο και αν δεν είναι γνωστές οι λεπτομέρειες γι’ αυτές τις μεταμορφώσεις οι περισσότεροι μπορούν να τις φανταστούν ως « μέθοδο του Άδωνι»: πρώτα την πέφτει στον αντίπαλο και όταν γίνεται φίλος του σπεύδει  και του εξηγεί πόσο μετάνιωσε και πως δεν θα το ξανακάνει. Καμία φορά όμως το ξανακάνει- π.χ. στον Καραμανλή πετάει καμία σπόντα ακόμη.

Συνήθως όμως αποφεύγει να σχολιάζει όσους υπηρέτησε στο παρελθόν και ιδίως τον Καρατζαφέρη. Όπως αποφεύγει να αναφέρεται στις  συναναστροφές του με τους «γκουρού» της εγχώριας ακροδεξιάς, όπως τον Κ. Πλεύρη- που θα πρέπει να βγήκε από τα ρούχα του  για τη «συγγνώμη» του Άδωνι από τους Εβραίους.

Αυτή η συγγνώμη δείχνει περισσότερο σαν πολιτικός χειρισμός , είδος στο οποίο διαπρέπει ο Άδωνις ως πολιτικός με εκπληκτική διαδρομή:  από ένα περιθωριακό κόμμα της ακροδεξιάς βρέθηκε μέσα σε τέσσερα χρόνια αντιπρόεδρος ενός … αντιπάλου κόμματος εξουσίας- και πάει για παραπάνω. Μόνο ο Κωνσταντίνος  Μητσοτάκης είχε καταφέρει κάτι ανάλογο. Χωρίς να ζητάει συγνώμες από τον έναν και τον άλλον.

Τις λεπτομέρειες για  όλα αυτά  και πολλά περισσότερα μπορεί να τις βρει κανείς εύκολα, αν έχει την  υπομονή να σερφάρει στο διαδίκτυο. Απλώς πρέπει να είναι προετοιμασμένος να υποστεί  τις στομφώδεις πολιτικές αναλύσεις του ανδρός σε περιθωριακά κανάλια- στα οποία, αν πιστέψουμε τον Γιώργο Κουρή, αγόραζε χρόνο. Πρώτα για να βρίζει και μετά να εξυμνεί τα ίδια πρόσωπα ανάμεσα σε πωλήσεις βιβλίων μιας ειδικής κατηγορίας- για βιοπορισμό, όπως λέει.

Σήμερα ο Άδωνις Γεωργιάδης καθώς βλέπει τον εαυτό του σαν δελφίνο του Κυριάκου, άρα σαν μέλλοντα αρχηγό της ΝΔ  στήνει ο δικό του μηχανισμό στη ΝΔ. Δεν υπάρχει οπαδός της ΝΔ που να μην έχει «σέλφι» μαζί του.

Παρότι από αυτή την άποψη αντικειμενικά τον βολεύει να αποτύχει ο Κυριάκος στις επόμενες εκλογές, δεν φείδεται κολακείας. Ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ την δέχεται. Άλλωστε σύμφωνα με  ατάκα από το «Λεξικό του έξυπνου λόγου” του Πάσχου Μανδραβέλη: “Η  κολακεία δεν βλάπτει,  αρκεί να μην την εισπνέεις”.