Άδωνις Γεωργιάδης: Παίζει το ρόλο του ή προβοκάρει τον Κυριάκο;

Του Γ. Λακόπουλου

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ-150x150 (1)Είναι το ερώτημα πολλών: μέχρι πότε θα αφήνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Άδωνι Γεωργιάδη να αλλοιώνει με τη ρητορική, την ιδεολογία και το ύφος της  δημοσίας παρουσίας του το προφίλ που θέλει να δημιουργήσει για τον εαυτό του και τη ΝΔ;

Πιο απλά μέχρι πότε ένα κόμμα σαν αυτό που λέει ότι θέλει να είναι η ΝΔ θα έχει αντιπρόεδρο κάποιον που κινείται ασύδοτα στο δεξιό άκρο του πολιτικού φάσματος -αλλά ομόκεντρο της πολιτικής ανοησίας- και αναπαράγει  το πνεύμα της μετεμφυλιακής Δεξιάς  και της Xούντας, την ώρα που ο  Μητσοτάκης λέει ότι δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές;

Από το τελευταίο δείγμα γραφής του  Άδωνι αποστασιοποιήθηκαν πολλά στελέχη της ΝΔ ανεπισήμως. Η δήλωση του Γ. Κουκουτσάκου ήταν αμφίσημη. Μόνο ο Απ Τζιτζικώστας είχε το θάρρος της γνώμης του.

Κάποιοι σκέφτονται μήπως ο αντιπρόεδρος είναι βαλτός από την ηγεσία για να συσπειρώνει ακροδεξιό ακροατήριο. Ο Κυριάκος θα ψαρεύει στο Κέντρο με τη συνδρομή του έτερου αντιπροέδρου Κωστή Χατζηδάκη που έχει  ισχυρό ευρωπαϊκό προφίλ και ο Άδωνις θα τσαλαβουτάει στην ακροδεξιά.

Αν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός είναι απλώς βλακώδης και το κόστος που πληρώνει η ΝΔ κάθε φορά που εκφράζεται από καρδιάς ο αντιπρόεδρος της είναι η απόδειξη. Αν δεν υπάρχει τότε αντικειμενικά πρόκειται για προβοκάτσια κατά του αρχηγού του. Εκτός αν  απλώς το χούι δεν κόβεται. Ξέρει μόνο όσα έμαθε στον Καρατζαφέρη και στις συζητήσεις του με τον Κώστα Πλεύρη και άλλα άνθη της  συγκεκριμένης περιοχής του πολιτικού φάσματος.

Ο ίδιος προσπάθησε να δικαιολογηθεί, αλλά το έκανε χειρότερο. Αντίθετα η κύρια Ασημακόπουλου, που συνδυάσθηκε μαζί του πρίμο –σεγκόντο, έκανε απλώς πίσω και το ψευτομπάλωσε.

Ας αρχίσουμε από όσα είπε ότι … δεν είπε ο  Γεωργιάδης.

” Εγώ δεν είπα στην ομιλία μου στην Χίο, δεν είπα να απαγορεύσουμε στην Ελλάδα, να απαγορεύσουμε ή να κλείνουμε στην φυλακή όσους πιστεύουν στον κομμουνισμό. Είπα ότι σε μια σειρά ανατολικών χωρών ισχύουν αυτού του τύπου οι πρακτικές, γιατί αυτοί θυμούνται την εποχή που είχαν κομμουνισμό και έχουν πολύ άσχημες μνήμες αυτό. Είναι μια ιστορικού τύπου συζήτηση”.

Στη Χίο όμως είπε τα  εξής:

‘Πάντα έλεγα ότι οι αριστεροί δεν είναι δημοκράτες και με έλεγαν υπερβολικό. Σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και αν πας, όταν πεις ότι είσαι κομμουνιστής σε βάζουν φυλακή. Στην Ελλάδα γίνεται το αντίθετο’.

Μετά την επίθεση που δέχθηκε από tο ΚΚΕ είπε ότι  …δεν εννοούσε τους κομμουνιστές του ΚΚΕ. ‘Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κομμουνιστές, όπως εσείς που είστε καθαροί και συνεπείς κομμουνιστές, είναι οπορτουνιστές’. Σα να μιλούσε για το παλιό ΚΚΕ εξ. Και το ΚΚΕ εσωτ- εκεί έχει μείνει.

‘ Αυτή είναι οι διαφορά με σας. Εσείς είστε κανονικοί Κομμουνιστές και υπό την έννοια είστε πολιτικοί και ιδεολογικοί μου αντίπαλοι. Αν σας ταύτισα καθ’ οιονδήποτε τρόπο, κακώς’.

Μετά τον Γεωργαλά, ως σοβιετολόγο, έχουμε και τον Άδωνι ως  ΚΚΕδολόγο. Αλλά αν πατήσεις τα κορδόνια σου παίρνεις μεγάλη κατηφόρα. Λέει στο ΚΚΕ:

‘ Αυτό που μας διαφοροποιεί είναι ότι αν ερχόταν κομμουνισμός εμάς δεν θα μας αφήνατε να μιλάμε, γιατί ο κομμουνισμός είναι ένα κόμμα, χωρίς Κοινοβούλιο. Εμείς είμαστε φιλελεύθερο κόμμα με Κοινοβούλιο και πολλά κόμματα και με εσάς μέσα’ είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο  ΚΚΕ.

Κάποιος να του μιλήσει για τον μονοκομματισμό του ΑΚΕΛ  στην Κύπρο. Ή για τον πολυκομματισμό της χούντας. Κατά τον Γεωργιάδη θέλει μονοκομματισμό. Ωστόσο μας μπερδεύει. Κομμουνιστικού ή φασιστικού τύπου; ‘Έχουν ξαναπεράσει πιο φασίστες από αυτούς στην εξουσία;’ Τόχει ξεκαθαρισμένο ότι οι Συριζαίοι ‘δεν  θεωρούνται δημοκράτες’.

Δημοκράτες θεωρούνται όσοι  πιστεύουν ότι αν κυβερνήσουν ‘Πρώτο μας μέλημα θα είναι ο έλεγχος των συνόρων και η δημιουργία κλειστού τύπου προαναχωρησιακών κέντρων. Οι πρόσφυγες που θα παίρνουν άσυλο θα μπορούν να πηγαίνουν σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι και σύντομα θα απελαύνονται’.

Και φυσικά όσοι πιστεύουν ότι μια χώρα με κοινοβούλιο που λειτουργεί και αποφασίζει, στηρίζοντας με άνετη πλειοψηφία μια κυβέρνηση, ‘είναι στα πρόθυρα εκτροπής’. Ή συνδέουν την διακυβέρνηση με την ‘κομμουνιστική αριστερά’ που “όπου κυβέρνησε, κυβέρνησε με ολοκληρωτισμό’. Και φυσικά με όσα λέει ο ίδιος τα βράδια σε περιθωριακά κανάλια -αγοράζοντας χρόνο έναντι 17.000 ευρώ την ώρα. Για να μην πάμε στο παρελθόν του και τη θητεία του στο ΛΑΟΣ.

Κάποιος να του πει οτι ειναι αντιπρόεδρος του  Κυριάκου,   όχι του Σαμαρά.  Σμερα που ανήκει σε κανονικό δημοκρατικό κόμμα, κάποιος να τον βοηθήσει να καταλάβει. Ή να τον απαλλάξει από το βάρος  της αντιπροεδρίας -οπότε θα μπορεί να μιλάει ελεύθερα και ουδείς να ασχολείται.

Σε  κάθε περίπτωση πάντως  το πρόβλημα δεν το έχει ο Γεωργιάδης. Είναι ειλικρινής,  αυθρορμητος, ικανός και αποτελεσματικός αυτοπλασαριζόμενος ως δελφίνος. Το έχει ο Μητσοτάκής.