Άμετρες πρωθυπουργικές φιλοδοξίες…

Γράφει ο Χρήστος Μέγας

Στο διαγραφόμενο αδιέξοδο ποντάρει πολιτικά και ο πρωθυπουργός.

Η φορά (ή η φόρα;) των πραγμάτων ρέπει προς το αδιέξοδο.

Τόσο με οικονομικούς όσο και με κοινωνικούς όρους καλόν είναι να μην μείνουμε στο πλεόνασμα της… φοροεπίθεσης του οκταμήνου. Ή, ακόμη χειρότερα, στην υπευθυνότητα της… τετραετίας του Μητσοτάκη.

Στο διαγραφόμενο αδιέξοδο ποντάρει πολιτικά και ο πρωθυπουργός.

Ο κ.Μητσοτάκης επέλεξε την αναβολή των πολιτικών αποφάσεων φοβούμενος νέες αποκαλύψεις γύρω από τις υποκλοπές κατά την προεκλογική περίοδο. Δηλαδή σε χρόνο που δεν διορθώνονται οι εντυπώσεις, ενώ οι (συνακόλουθες) δικαιολογίες -πόσο μάλιστα οι απολογίες-, σε γκρεμίζουν από τα βάθρο.

Αλλά δεν είναι μόνο οι υποκλοπές που μπορούν, ανά πάσα στιγμή, να ανατρέψουν τις δημοσκοπικές βεβαιότητες.

Ιδού ένας κατάλογος οικονομικών προβλημάτων που ανοίγονται το προσεχές 9μηνο (τα κοινωνικά αδιέξοδα μπορεί η κάθε οικογένεια να τα περιγράψει με πιο σκληρές εκφράσεις):

1.Τον Οκτώβριο το ρεύμα θα είναι πιο ακριβό. Αυτό, σε συνδυασμό με το «κίνητρο» της μείωσης της κατανάλωσης, θα οδηγήσει σε συρρίκνωση της (βιομηχανικής) παραγωγής, άρα θα σημάνει ανεργία και συμπίεση του διαθέσιμου εισοδήματος. Η ύφεση θα επιταχυνθεί…

Και μέτρα για… πλεόνασμα

2.Το 2023 η κυβέρνηση δεσμεύεται για πλεόνασμα 2%. Με (αναμενόμενο) έλλειμμα στο 2% φέτος, έρχονται μέτρα 8 δισ. το 2023 (τέσσερις μονάδες ΑΕΠ) εν μέσω ύφεσης…

3.Την ίδια στιγμή η χώρα βρίσκεται εκτός αγορών (δεν μπορεί να δανειστεί), ενώ τυχόν καταφυγή στο πρόγραμμα της ΕΚΤ θα σημάνει περιοριστικά μέτρα.

4.Με το επιτόκιο δημοσίου πέριξ του 5% δεν μπορούν οι τράπεζες να αναζητήσουν (δανειστούν) εποπτικά κεφάλαια, οι εταιρείες να εκδώσουν ομόλογα, οι μικρές επιχειρήσεις να δανειστούν επενδυτικά κεφάλαια, ενώ οι δόσεις των στεγαστικών δανείων αυξάνονται…

5.Ότι κερδίζουμε στο κλάσμα του χρέους από την ονομαστική μεγέθυνση -λόγω πληθωρισμού- του ΑΕΠ, το χάνουμε από τον «Ηρακλή» και τις εγγραφές 20 δισ. κρατικών εγγυήσεων στο δημόσιο χρέος λόγω του χείριστου τρόπου απόσεισης των «κόκκινων» δανείων από τις τράπεζες.

6.Τα fund «έβαλαν στο χέρι» τα ακίνητα του κόσμου (σ.σ. μεταξύ αυτών και τα χωράφια μέσω Αγροτικής και Πειραιώς…) στο 20%-25% του χρέους, αλλά μέσα σε λίγο χρόνο, λόγω ανόδου των τιμών (συν 40% σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος από το 2017), βρέθηκαν με τεράστια περιουσία ωσάν να απέκτησαν τα ενυπόθηκα εντελώς τζάμπα!

Στέγη και δημογραφικό

7.Το πρόβλημα στέγης γιγαντώνεται επηρεάζοντας καθοριστικά το δημογραφικό, αλλά και την έλλειψη (εξειδικευμένων) εργατικών χεριών (γεωγραφική κινητικότητα για κάλυψη κενών θέσεων). Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αρχίζει να βγάζει… οικοδομικές άδειες ανέγερσης κοινωνικών κατοικιών κατά το α’ 6μηνο του 2023… Παραδοτέα πότε; Και πόσα διαμερίσματα;

8.Η κατάργηση του πρόσθετου ΕΝΦΙΑ, σε συνδυασμό με τα «μαύρα» χρήματα της παραοικονομίας, τις αφειδείς χορηγήσεις της «επιστρεπτέας», αλλά και την «χρυσή visa» των 250.000 ευρώ, κατέστρεψαν την πολιτική στέγης. Ο εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα βρίσκεται κυριολεκτικά με το ένα πόδι στο δρόμο.

9.Η χώρα όχι μόνο δεν διαθέτει δίκτυο μέσης και χαμηλής τάσης που να υποστηρίζει τις, ζωτικής σημασίας, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αλλά, ενώ χρηματοδοτεί με 780 εκ. τα φωτοβολταϊκά στέγης για ιδιοκατανάλωση, στην μη απορροφημένη υπεραπόδοση ηλεκτρικής ενέργειας αυτή δεν θα μπορεί να διοχετευτεί σαν φθηνή ενέργεια στο δίκτυο! Και άλλα πεταμένα κονδύλια..

10.Στη Θεσσαλονίκη ανακοινώθηκε μια μικρή ενίσχυση στους συνταξιούχους (έως 800 € το μήνα), αλλά καμία πρόβλεψη για τους μισθωτούς, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων… απολαμβάνει αποδοχές κάτω από αυτό το όριο (800 €). Την ίδια στιγμή διατηρήθηκε το τέλος επιτηδεύματος. Πρόκειται για οριζόντια επιβάρυνση όλων όσων εργάζονται, είτε είναι μισθωτοί, είτε πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες κ.α.

11.Αντιθέτως, στα «μεγάλα πορτοφόλια», εκτός από την κατάργηση του πρόσθετου ΕΝΦΙΑ, απολαμβάνουν φόρο 5% στα μερίσματα, καθώς και αφορολόγητες μεταβιβάσεις περιουσιών έως 4,8 εκ. ευρώ σε κάθε τέκνο.

12.Παραμένουν κλειστές οι τράπεζες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και, κατά συνέπεια, αποκλείονται και από τα ελάχιστα κονδύλια που διατίθενται για την βιοτεχνία από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Χωρίς πυρομαχικά

13.Κυρίως όμως, με τι πυρομαχικά θα αντιμετωπίσουμε την ελαύνουσα ύφεση, όντας η χώρα εκτός αγορών (αδυναμία δανεισμού) και, ταυτόχρονα, δεσμευμένη (δηλώσεις Σκυλακάκη) σε πρωτογενή πλεονάσματα;

Όσο δεν υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις (η ΓΣΕΕ βγαίνει δειλά στις 9 Νοεμβρίου), η κυβέρνηση θα συνεχίζει να δημιουργεί «δημοσιονομικό χώρο πατερναλιστικών επιδοτήσεων» μέσω των υπερβολικών έμμεσων φόρων. Και να εμφανίζει επιδόσεις στο χρέος (ως ποσοστό επί του ΑΕΠ), λόγω ακραίου πληθωρισμού.

Άλλα έτσι, ούτε επενδυτική βαθμίδα επιτυγχάνεται, ούτε κοινωνική σταθερότητα διασφαλίζεται.

Έχουμε ήδη εισέλθει στο τελευταίο προεκλογικό 9μηνο και η όλη κατάσταση εγκυμονεί κινδύνους και, συνακόλουθα, εκπλήξεις…

Αυτές φοβάται ο κ.Μητσοτάκης και αγοράζει χρόνο. Τα πράγματα δεν γίνονται χειρότερα μόνο για τον ίδιο, αλλά και για την χώρα. Γνωρίζει ότι δεν είναι απαραίτητος. Θέλει να παραμείνει όμως σαν αναγκαίο κακό.

Ίσως ελλείψει εναλλακτικής. Ειδικά όσο ο κ.Τσίπρας επιμένει να εμφανίζεται σαν η «εναλλακτική».

Αν αποδεσμευτεί από τους δύο επίδοξους… συνεχιστές (σωτήρες) το αξίωμα του πρωθυπουργού, ο πολιτικός χρόνος θα επιταχυνθεί. Εξάλλου το «διακύβευμα δεν είναι τα πρόσωπα αλλά οι αξίες του λαού» (Α.Τσίπρας στη ΔΕΘ)…

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR