Άντονι Μπλίνκεν: Τραγωδία

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Υπάρχουν θέματα εθνικής κυριαρχίας που δεν είναι διαπραγματεύσιμα. Ειδικά χωρίς προγενέστερη λαϊκή έγκριση, με νωπή εντολή.

Το 2008 ο Αμερικανός υφυπουργός Μάθιου Μπράιζα προσπάθησε να εκβιάσει – και εγγράφως – τον τότε Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, για να σταματήσει η ελληνορωσσική συνεργασία στους αγωγούς.

Ατύχησε, αλλά το φρόντισε η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, που ακολούθησε.

Το 2019 ο Τραμπ έστειλε στον νεοεκλεγέντα Μητσοτάκη τον υπουργό Εξωτερικών Μαρκ Πομπέο – που πήρε εύκολα ότι ζήτησε: τη Σούδα, την Αλεξανδρούπολη και τον αποκλεισμό τεχνολογίας από τη Κίνα.

Έμενε η τουρκική αξίωση για αποστρατιωτικοποίηση τω νησιών- χωρίς καν το «αντάλλαγμα» οπισθοχώρησης της τουρκικής «Στρατιάς του Αιγαίου».

Όταν ανοίξουν τα απόρρητα αρχεία των συνομιλιών του Αμερικανού με Μητσοτάκη- Δένδια, θα μάθουμε τις ακριβώς συζητήθηκε.

Πάντως ο Πομπέο – στον οποίο ο Μητσοτάκης άνοιξε και το σπίτι του – ζήτησε δημοσίως: «μείωση του στρατιωτικού αποτυπώματος στην περιοχή».

Ακολούθησε σειρά περίεργων δηλώσεων Μητσοτάκη με άρωμα Σημίτη, για «διαφορές» με την Τουρκία και για «αμοιβαία καλή θέληση».

Προτού μάθουμε, από τρίτους, την μυστική ΙΧ διπλωματία του – ερήμην του υπουργού Εξωτερικών.

Από το πολιτικό σύστημα μόνο ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος τονίζει διαρκώς την πάγια εθνική θέση: «η μόνη διαφορά με την Τουρκία, είναι οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας των νησιών».

Το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης επανήλθε μετά τη σπουδή του Πρωθυπουργού, να στέλνει αβέρτα πολεμικό υλικό από τα νησιά στην Ουκρανία.

Η υποψία της αποδυνάμωσης της άμυνάς τους, ενισχύθηκε με την αποστολή των γερμανικών αρμάτων, που δεν θα αντικατασταθούν: τα καινούργια προορίζονται για τον Έβρο, όπως μάθαμε από τον …Σολτς.

Ο Νίκος Κοτζιάς υπαινίχθηκε ντε φάκτο αποστρατιωτικοποίηση μετά το διαβόητο γεύμα Ερντογάν-Μητσοτάκη στον Βόσπορο.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, δεν απάντησε ποτέ στους ισχυρισμούς του συνδαιτυμόνα του, για «συμφωνίες που δεν τηρήθηκαν».

Πρόβαλε απλώς τη θερμή υποδοχή του στο Κογκρέσο, ως θρίαμβο της εξωτερικής πολιτικής του -ενώ αποδείχθηκε τεκμήριο υποταγής.

Η άφιξη του Άντονι Μπλίνκεν στη χώρα, είναι η τρίτη φορά που κορυφαίος Αμερικάνος – αφαιρουμένων των αποστολών στης γνωστής Νούλαντ – έρχεται με εμφανή πρόθεση:

-Να επιβάλει την υπερατλαντική βούληση στα ελληνοτουρκικά, με φόντο πλέον το αντιρωσικό μέτωπο της Δύσης – που διαμόρφωσε η εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία.

Θα επιχειρήσει μάλιστα να εμπλέξει και την αξιωματική αντιπολίτευση, συναντώμενος και με τον Αλέξη Τσίπρα.

Αυτή την περίοδο η Ελλάδα βρίσκεται σε αδύναμη διαπραγματευτική θέση, έναντι της υπερδύναμης – τουλάχιστον για έναν εμφανή λόγο: η εντολή της σημερινής κυβέρνησης εκπνέει…

Θα ισοδυναμεί με τραγωδία, αν ο Μητσοτάκης δεχθεί οποιαδήποτε ρύθμιση του προσκομίσει ο Αμερικάνος επισκέπτης για «τα βρούμε με την Τουρκία», κατά την προειδοποίηση του Καραμανλή.

Υπάρχουν θέματα εθνικής κυριαρχίας που δεν είναι διαπραγματεύσιμα. Ειδικά χωρίς προγενέστερη λαϊκή έγκριση , με νωπή εντολή.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR