Γ. Σγουρός και Κ. Ζαχαριάδης θα επικρατήσουν στην Περιφέρεια και την Αθήνα, αν συμφωνήσουν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Το σοκ για την κυβέρνηση θα είναι ισχυρό. Κυρίως όμως θα είναι θετική εξέλιξη για την Αυτοδιοίκηση και στα δυο επίπεδα, καθώς τα τελευταία τέσσερα χρόνια υπέφερε στα γαλάζια χέρια.

Πρώτος φαίνεται ότι το κατάλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: υποστηρίζοντας στην περιφέρεια Αττικής και το δήμο Αθηναίων τους κατόχους των δυο αξιωμάτων, η ΝΔ δεν είχε τύχη. Ούτε ο Γ. Πατούλης, ούτε ο Κ. Μπακογιάννης έχουν έργο που τους επιτρέπει να ελπίζουν σε επανεκλογή τους.

Με τον δήμαρχο δεν μπορεί να κάνει και πολλά, αν δεν θέλει να ανοίξει πόλεμο με τη Ντόρα Μπακογιάννη. Ο περιφερειάρχης ήταν στο έλεός του και τον έστειλε άκλαφτο. Με τρόπο που του επέβαλε να δείχνει και…ευχαριστημένος.

Η τοποθέτηση του Νίκου Χαρδαλιά- ως πιο κοντινού την οικογένεια Μητσοτάκη και κυρίως ως αποδεκτού από τους υπουργούς ώστε να διαθέσουν τους προϋπολογισμούς του ς- ήταν αναγκαία κίνηση.

Ωστόσο δεν είναι και ικανή να αντιμετωπίσει έναν παλιό …προϊστάμενό του Χαρδαλιά στην Αυτοδιοίκηση: τον Γιάννη Σγουρό

Όταν ο -μετέπειτα διάσημος, λόγω COVID – δήμαρχος Βύρωνα έχασε το αξίωμά του, και επιπλέον έπρεπε να τρέχει στα δικαστήρια, ο Σγουρός τον φιλοξένησε στο ψηφοδέλτιο του.

Δεν πήγε και πολύ καλά, αλλά τον κράτησε στο γήπεδο της αυτοδιοίκησης, από όπου βρήκε καταφύγιο στην αυλή του Περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη. Όταν ήλθε στα πράγματα η ΝΔ πήρε έναν περιθωριακό ρόλο, ως γενικός γραμματέας πολιτικής Προστασίας , μέχρι να αρχίσει η πορεία προς τη δόξα και η συμμετοχή στην κυβέρνηση…

Ο Σγουρός ηττήθηκε το 2014, λόγω του καλπάζοντος ΣΥΡΙΖΑ που κατέβασε ,τη Ρένα Δούρου. Θα την υπερσκελίζει το 2019, αν το ΠΑΣΟΚ της Φώφης Γεννηματά τον είχε υποστηρίξει με θέρμη. Θα παρανοούσε στο δεύτερο γύρο, οπότε τα πράγματα θα ήταν δύσκολα για τον Γ. Πατούλη.

Με το 18% που πήρε πάντως ,έμεινε στο παιχνίδι της αυτοδιοίκησης . Στην τετραετία που λήγει ήταν και κατ΄ ουσίαν ήταν η αξιωματική αντιπολίτευση στην Περιφέρεια. Η Δούρου είχε την ανάγκη του περιφερειάρχη στις – άδικες- δικαστικές της περιπέτειες και δεν τον ζόριζε.

Όταν φάνηκαν στον ορίζοντα οι εκλογές του 2023, ο Σγουρός κατέθεσε πρώτος το πρόγραμμα του πολυσυλλεκτικού συνδυασμού που , που γιορτάζει εφέτος είκοσι χρόνια ακμαίας δραστηριότητας.

Αυτοδιοικητικός και αθλητικός παράγων ο ίδιος με έργο ως Νομάρχης και Περιφερειάρχης, με απήχηση και εμπειρία είχε τον Πατούλη «στο τσεπάκι» , αν τον υποστήριζαν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ ως κοινό υποψήφιο της Δημοκρατικής παράταξης.

Στο ΣΥΡΙΖΑ το συζητούσαν , αλλά κατέληξαν στον Ιωακειμίδη. Αλλά και πάλι, αν ΠΑΣΟΚ δεν είχε αργήσει να εκδηλώσει την υποστήριξή του, είχε εξασφαλισμένη τη δεύτερη θέση και με τον Χαρδαλιά ως αντίπαλο, όπως έδειχναν να δημοσκοπικά ευρήματα.

Τα πράγματα περιπλέκονται με την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίξει «δικό» του υποψήφιο. Αλλά ο Σγουρός εκφράζει τη βεβαιότητα ότι ο ίδιος θα κληθεί να αντιμετωπίσει τον υποψήφιο της Δεξιάς στον δεύτερο γύρ . Οπότε το αποτέλεσμα θα κριθεί από τη συσπείρωση των αντικυβερνητικών δυνάμεων.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στον δήμο Αθηναίων. Ο ΣΥΡΙΖΑ αφ΄ ενός καθυστέρησε να ορίσει υποψήφιο και αφετέρου στελέχη του έκαναν ότι μπορούσαν για να αποδυναμώσουν την υποψηφιότητα του Κώστα Ζαχαριάδη στον οποίο τελικά κατέληξε. Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ, ανταποδίδοντας τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια, έδωσε το χρίσμα στον Χρήστο Δούκα.

Ωστόσο ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ , ως νέο πρόσωπο και γνώστης των αυτοδιοικητικών , λόγω κομματικής αρμοδιότητας, διεκδικεί με αξιώσεις το προνόμιο να αντιμετωπίσει στο δεύτερο γύρο τον Μπακογιάννη. Εχοντας και την στήριξη του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο παν δημοκρατικής συσπείρωσης, αυτή τη φορά.

Οι πολιτικοί παρατηρητές συμπίπτουν ότι ενδεχόμενη συμφωνία συνεργασίας ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ ,ώστε στην επαναληπτική κάλπη ,να υποστηρίξουν ο ένας τον υποψήφιο του άλλου στην Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Αθηναίων, θα είχε πολιτικό όφελος και για τα δυο κόμματα- και πρωτίστως για την αυτοδιοίκηση. .

Ο Σγουρός για την Περιφέρεια Αττικής και ο Ζαχαριάδης για την δημαρχία της Αθήνας – εφόσον περάσουν στο δεύτερο γύρο, όπως εκτιμούν πολλοί ειδικού στην αυτοδιοίκηση- μπορούν να διορθώσουν τα λάθη των κομμάτων τους, που τους δυσκολέψαν στην εκκίνηση. Αν ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ να τους υποστηρίξουν από κοινού κόντρα στον Χαρδαλιά και τον Μπακογιάννη, θα φέρνουν την πρώτη κρίσιμη δημοκρατική νίκη μετά από χρόνια.

Το σοκ για την κυβέρνηση θα είναι ισχυρό. Κυρίως όμως θα είναι θετική εξέλιξη για την Αυτοδιοίκηση και στα δυο επίπεδα, καθώς τα τελευταία τέσσερα χρόνια υπέφερε στα γαλάζια χέρια. Ο Μπακογιάννης με τον τραγελαφικό «Μεγάλο περίπατο» και ο Πατούλης με τη σκανδαλώδη διαχείριση, άφησαν πίσω την πρώτη Περιφέρεια και τον πρώτο Δήμο της χώρας.

Το ζητούμενο πλέον είναι πολιτικής φύσης: αν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα συντονιστούν , ώστε να πιστωθεί την επικράτηση τους συνολικά η Δημοκρατική . Πίσω από αυτό όμως θα είναι και πρόβα γενικότερης συμπόρευσης, απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη- την οποία κανένα από τα δυο κόμματα δεν δείχνει ικανό να αντιμετωπίσει μόνο του..

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR