Πάλη θέσεων, με την ΕΕ σε αδράνεια

Του Ιωάννη Δαμίγου

Αλλάζουν όλα, ανακατατάξεις στον γεωπολιτικό ορίζοντα, με πλαισίωμα θέσεων και εδραίωση οικονομιών, συνεργασίες ενίσχυσής των, στην πάλη, αν όχι της υπερίσχυσης, τουλάχιστον της ισορρόπησης. Πασχίζουν, με δυσκολίες όμως οι ΗΠΑ, να κρατήσουν τα σκήπτρα της υπερδύναμης, καθώς ήδη νοιώθουν την καυτή ανάσα των BRICS, του διεθνούς πολιτικού οργανισμού των κορυφαίων αναδυόμενων οικονομιών.

Πέραν των ιδρυτικών χωρών, Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας και Νότιας Αφρικής, από τον Αύγουστο έχει ανακοινωθεί η εντυπωσιακή προσχώρηση και άλλων όπως η Αργεντινή, η Αίγυπτος, το Ιράν, η Αιθιοπία, και τέλος η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα! Απαιτώντας, τουλάχιστον για αρχή, την ισορροπία, σε σχέση με την κυριαρχία του αρχηγικού βορά και τις συμφέρουσες αποφάσεις του, που επιβάλλει στον παραγωγικό νότο των πρώτων υλών, που έχει ανάγκη και εκμεταλλεύεται.

Οι BRICS δηλαδή συνασπισμένοι, διεκδικούν το κομμάτι της αγοράς που οι ΗΠΑ στηριζόμενες σε αυτό πλεονεκτικά, επιβάλλουν την κυριαρχία τους. Σίγουρα δεν είναι ένα εύκολο εγχείρημα αυτό, καθώς κάποια από τα μέλη των BRICS έχουν τις διαφορές τους και μεγάλες μάλιστα, που αν κατορθώσουν και τις διευθετήσουν, τότε θα είναι εφικτό. Ήδη η Κίνα, το προσπαθεί και η Ρωσία, αρχίζει  να τοποθετείται  στην “πλούσια” Αφρική, σαν λύση απέναντι στις δικτατορίες που επιβάλλουν εκμεταλλευόμενες οι ΗΠΑ. 

Η Ευρώπη, δέσμια στην προφύλαξη και υπεράσπιση των αγορών του βορά, οδηγήθηκε τυφλά και υπάκουα, εμπλεκόμενη σε έναν ασύμφορο γι’ αυτήν πόλεμο, ευρισκόμενη ήδη με την αδιέξοδη οικονομική πολιτική της σε δύσκολη θέση, να την καταστήσει ακόμα πιο αδύναμη. Θαρρεί κανείς πως το μόνο “κέρδος” της, είναι η αναγκαία επιλογή προσφύγων από την Αφρική κυρίως , αλλά και από αλλού, σαν λύση για φθηνά εργατικά χέρια, λόγο του δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει, όταν ασκεί τέτοια και τόσο σκληρή λιτότητα.

Πέραν τούτου ουδέν, γλύφοντας τις χαίνουσες πληγές της, παραμένει σε εγκληματική αδράνεια, εσκεμμένα. Το αντίθετο δηλαδή από αυτό που επιβάλει η απλή λογική, καθώς θα μπορούσε σε συνεννόηση με όλους τους ενδιαφερόμενους, να είναι αυτή που θα αναλάμβανε την μεταφορά και τα οφέλη της τεχνογνωσίας και μόνο, πέραν των όλων των άλλων, στην Αφρική και όπου.

Εδώ ταιριάζει η χρήση “εσκεμμένα”, καταδεικνύοντας τον ρόλο του εξυπηρετητή των ΗΠΑ, θυσιάζοντας την ευημερία των λαών της, έναντι των  μισθοφόρων εκπροσώπων εταιρειών της. Όλος ο πλανήτης σε κίνηση, είτε με τα ανθρώπινα μεγέθη, είτε με τα οικονομικά στοιχεία, ακόμα και με τα προσδοκόμενα, για να πλασαριστούν σε όσο καλύτερη θέση γίνεται, πλην της Ευρώπης και πιο συγκεκριμένα της χειραγωγούμενης ΕΕ.