Άφαντος ο Πατούλης από τα μέτωπα των πυρκαγιών

Γ. Σγουρός: Το 2019 ο κ. Πατούλης έλεγε ότι η Περιφέρεια δεν πρέπει να είναι ένας απλός διαχειριστής των καταστάσεων, αλλά ότι πρέπει να παρεμβαίνει, τώρα ποιεί τη νήσσαν. Ποιός είναι ο λαϊκιστής κε Πατούλη;

Σοβαρότατες είναι οι ευθύνες της Περιφέρειας Αττικής στη διαχείριση (πρόληψη, υποστήριξη, συντονισμός, όχι κατάσβεση) των μεγάλων πυρκαγιών που κατέκαυσαν Ανατολική και Δυτική Αττική.

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Πατούλης το 2019 κουνούσε προς όλους το δάκτυλο λέγοντας με “ύφος χιλίων καρδιναλίων” ότι η Περιφέρεια δεν πρέπει να είναι απλός διαχειριστής των καταστάσεων, αλλά ότι πρέπει να παρεμβαίνει, στην προκείμενη περίπτωση όχι μόνο δεν παρενέβη αλλά προτίμησε να εξαφανιστεί από το φως της δημοσιότητας για να αποφύγει την κοινωνική λογοδοσία.

Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια Αττικής :

Α) καθυστέρησε τρομακτικά να δημοπρατήσει τις αναγκαίες παρεμβάσεις για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο με αποτέλεσμα ο σχετικός διαγωνισμός να είναι σε εξέλιξη (άνοιγμα προσφορών 20/7) δυόμιση μήνες μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου (έναρξη αντιπυρικής περιόδου 1/5, λήξη 31/10). Η καθυστέρηση αυτή έχει σοβαρότατες προεκτάσεις τόσο σε θέματα έλλειψης διαφάνειας όσο και χρηστής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος, αφού  η αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή είχε επισημάνει έγκαιρα στην περιφέρεια ότι πρέπει να σταματήσει την πρακτική των απευθείας αναθέσεων για μισθώσεις οχημάτων, μηχανημάτων κλπ. Ζητούμε να διεξαχθεί ενδελεχής οικονομικός έλεγχος σε όλες τις δαπάνες πολιτικής προστασίας του κ. Πατούλη της περιόδου 2019-2023.

Β) δεν έχει προβεί σε κανένα μεγάλο έργο ή παρέμβαση για την ενδυνάμωση της Πολιτικής Προστασίας με σύγχρονα μέσα, ενώ προεκλογικά έταζε «λαγούς με πετραχήλια», μιλώντας για «ολιστική προσέγγιση της αντιμετώπισης των πυρκαγιών, τόσο ως προς την πρόληψη, όσο και ως προς την αντιμετώπισή τους», για τη «διενέργεια ασκήσεων ετοιμότητας σε κάθε Δήμο χωριστά και στην Περιφέρεια, συνολικά με 20 ρεαλιστικές προσομοιώσεις καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης» κλπ.

Σε δηλώσεις του ο Γ. Σγουρός επεσήμανε ότι «Στα 4 χρόνια της θητείας του κ. Πατούλη όχι μόνο δεν έγινε κανένα έργο ενίσχυσης της πολιτικής προστασίας, αλλά όποτε χρειάστηκε η αρωγή και η υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής (πυρκαγιές, χιονοπτώσεις) απέτυχε παταγωδώς να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Οι προεκλογικές υποσχέσεις αποδείχτηκαν όπως αναμενόταν φανφαρισμοί που κατέρρευσαν  ως χάρτινος πύργος μπροστά στην ωμή πραγματικότητα και στην ανάγκη για παρουσίαση ολοκληρωμένου σχεδιασμού και οργάνωσης για την πρόληψη και αντιμετώπιση κινδύνων» και πρόσθεσε 

«Επιστρέφουμε τους χαρακτηρισμούς περί λαϊκισμού στα καμένα. Θυμίζω ότι το 2019 ο ίδιος ο κ. Πατούλης έλεγε ότι η Περιφέρεια δεν πρέπει να είναι ένας απλός διαχειριστής των καταστάσεων, αλλά πρέπει να παρεμβαίνει. Τώρα όμως ποιεί τη νήσσαν. Ποιός είναι ο λαϊκιστής κε Πατούλη;» 

Για να καταλήξει «Οι πολίτες έχουν ανάγκη από μία νέα διοίκηση που με εχέγγυο την εμπειρία και την γνώση, τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία θα ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και δεν θα εμφανίζεται μόνο σε shows, φιέστες, επιδείξεις μόδας και πανάκριβες εκδηλώσεις».