Έθαψε το τσεκούρι του πολέμου ο κ. Βορίδης;

Του Παναγιώτη Α. Τζανετή

Στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ, ξιφουλκούσαν χθες οι κ.κ. Βορίδης και Παππάς. Το θέμα τους ήταν η νομιμότητα των χειρισμών στην Μόρια, οι υποχρεώσεις αλληλεγγύης στο εσωτερικό της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο στο θέμα του Oruc Reis. Άνιση μάχη, κι όχι μόνον λόγω ΕΡΤ ή λόγω συντηρητικής υπεροχής στα θέματα νόμου και τάξης, όσο κυρίως λόγω επαγγέλματος. Νομικός ο ένας, οικονομολόγος ο άλλος. Από πολλές απόψεις εντός έδρας ο κ Βορίδης κι όμως υπέστη πανωλεθρία.

Ο άλλοτε εκλεκτός του Γεωργίου Παπαδοπούλου και διάδοχος του Ν Μιχαλολιάκου, όταν επιτίθετο στη Νομική κραδαίνοντας τσεκούρι, ίσως να βρέθηκε αντιμέτωπος με τον συνομήλικο του κ Θεοδωρικάκο. Φυσικά, δεν θα του πέρασε από το μυαλό ότι μια μέρα το καμάρι της εθνικοφροσύνης θα υπάκουε πειθήνια στις προσταγές του γραμματέα της ΚΝΕ. Να όμως που έγινε…

Χθες, σχεδόν αθώωσε τον Ερντογάν με όψιμο κοσμοπολιτισμό (μήπως είναι βαρουφακικός;) Απαξίωσε τις κυρώσεις, λέγοντας δημοσίως ότι ενώ είναι αβάσιμες εμείς τις χρησιμοποιούμε ως φόβητρο. Παρουσίασε την προσωρινή αποχώρηση του τούρκικου πλοίου ως ένα θρίαμβο τακτικής. Φαίνεται ότι όταν σταματήσει ο βιασμός, ο βιαστής συγχωρείται και περιπίπτουν όλα σε κανονικότητα, οπότε μπορεί να αρχίσει και το παζάρι! Δεν αναγνωρίζονται μόνιμες επιπτώσεις του εγκλήματος παρά μόνο στιγμιαίες.

Στην Ελλάδα οι “νεοφιλελεύθεροι” χρηματοδοτούνται από το κράτος. Εμείς… από εσάς ! Στήριξε την ανεξαρτησία του tvxs.gr, κάνοντας κλικ εδώ.

Είναι εντυπωσιακή η ευκολία με την οποία ο κ. Βορίδης “ξεχνάει” όχι μόνο τις πατριωτικές κορώνες που έφεραν την παράταξη του στην εξουσία αλλά ακόμα και τις βασικές θέσεις της χώρας περί παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της. Έτσι λοιπόν οι έρευνες του Oruc Reis μετατρέπονται από τετελεσμένες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου σε … απλές, σχεδόν άκακες απειλές δια στόματος ενός Υπουργού!

Τι κι αν το Δίκαιο της Θάλασσας απαγορεύει ρητά κάθε εξερεύνηση της υφαλοκρηπίδας ενός κράτους χωρίς την συγκατάθεση του  (Άρθρο 77 UNCLOS). Για τον εθνικιστή υπουργό, παραβίαση θα υπάρξει μόνο όταν το φυσικό αέριο της Αν. Μεσογείου θερμάνει κάποιο από τα παλάτια του Ερντογάν. Ίσως και τότε όμως να βρει κάποια δικαιολογία …

Κι όλα αυτά χάρις στο θώκο του Υπουργείου Γεωργικής ανάπτυξης, ενός υπουργείου-λογιστηρίου που μοιράζει επιδοτήσεις και αποζημιώσεις. Ο επιμελής και προσεκτικός δικηγόρος επιστρατεύει όλη την ευγλωττία και την στρεψοδικία του, για να υπερασπιστεί, όχι κάποιο ειδεχθή εγκληματία αλλά τον επικεφαλής του, παρά την εντελώς διαφορετική γραμμή από τις πεποιθήσεις των ψηφοφόρων του.

Χθες επίσης στο θέμα της Μόρια αποκήρυξε μετά βδελυγμίας τον κ. Μουτζούρη και στο βάθος τον κ. Χαράλαμπο Αθανασίου και ομίλησε ως εκπρόσωπος της ΕΕ και των…δυσκολιών της στην υπόθεση. Ήταν τόση η κατανόηση που έδειχνε ώστε να θυμίζει τον ομόσταυλο του Άδωνι, επί μνημονίων. Έτοιμος φαινόταν ο υπουργός να παραδεχθεί ακόμη και ευρωπαϊκά κελεύσματα όπως πχ ότι τα κλειστά κέντρα είναι κάπως παράνομα ή ότι απαιτείται αποσυμφόρηση και πως χρειάζεται και μια κάποια πολιτική ενσωμάτωσης.

Αντιθέτως προς αυτή την κατανόηση του προς τους θεσμούς, έναντι των θυμάτων επαινούσε την σκληρότητα και την απανθρωπιά (επαναπροωθήσεις, εξαθλίωση κλπ) κι έναντι των ψηφοφόρων του επέμεινε στην εξαπάτηση χωρίς τέλος, με αποκορύφωμα τον ισχυρισμό περί αυξημένων απελάσεων που δεν είναι παρά μια λαθροχειρία, μιας και αφορά επαναπροωθούμενους προς Αλβανία, όπου υπάρχει διακρατική συμφωνία που τηρείται.

Η ανθρωπιστική Ευρώπη είναι ως γνωστόν υπεύθυνη για αρκετά από τα αίτια της μαζικής μετανάστευσης ή/και της προσφυγικής φυγής αλλά αρνείται να αναλάβει το βάρος που της αναλογεί και επιθυμεί να το εξαγοράσει φθηνά Είναι λοιπόν ο ηθικός αυτουργός πίσω από όσα δραματικά συμβαίνουν σήμερα κι επικαλείται μάλλον προσχηματικά τις σκληρές χώρες της ομάδας του Βίζεγκαρντ για να γενικεύσει την αποφυγή.

Οι καλύτεροι μάρτυρες αυτής της ενοχής υπήρξαν οι αυθόρμητες μαζικές διαμαρτυρίες Eυρωπαίων διαδηλωτών που δείχνουν και τους δικούς τους πολιτικούς ως ενόχους και ζητούν την έμπρακτη αλλαγή στάσης. Ήδη το μαζικό αυτό κίνημα έχει δώσει κάποια αποτελέσματα. Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση αποκαλύπτεται ότι ποτέ δεν ζήτησε την μετεγκατάσταση και αντιμετωπίζει την ευρωπαϊκή αναλγησία όπως ακριβώς οφείλει να κάνει ένας «προβλέψιμος σύμμαχος».

Λέγεται ότι ο κ Βορίδης διαμαρτυρήθηκε στο τέλος για την στάση των δημοσιογράφων. Την επόμενη φορά που θα θελήσει να παραστήσει τον Ιανό, ας ζητήσει από την ΕΡΤ να του φέρουν τον κ. Νίκο Παππά, τον καλαθοσφαιριστή. Γιατί χθες ένας λόγιος, έστω και στην παράδοση του Γεωργαλά, υπέστη διασυρμό.

Οι θορυβοποιοί του Antinews ήταν τελικά μόνο για ξεκάρφωμα, όταν απειλούσαν με διάφορα remake της ανατροπής πατρός Μητσοτάκη Σήμερα ένα-ένα αποπίπτουν όλα τα επιχειρήματα με τα οποία δικαιολόγησαν την καθοριστική συμβολή τους στην ανάρρηση του υιού, τόσο στην ηγεσία της ΝΔ, όσο και της χώρας. Η διακωμώδηση των ακροδεξιών απόψεων φυσικά δεν με στενοχωρεί διόλου και αν συνεχιστεί ίσως και να πιστωθεί θετικά στον κ. Μητσοτάκη.

Μετά την piruette στην οποία προχώρησαν στο Μακεδονικό, ακολούθησαν και πολλές άλλες στα ελληνοτουρκικά. Φαίνεται όμως ότι μέλει να τριτώσει το κακό για τους σαμαρικούς, δεδομένου ότι διαφαίνεται πλέον αλλαγή στάσης ακόμη και στο προσφυγικό. Ας δέσουν καλά τις πουέντ τους και ας συνεχίσουν τις χορευτικές τους φιγούρες όσο το εσωκομματικό τους «μαγαζί» πάει για φούντο.

ΑΠΟ ΤΟ TVXS