«Έκδοσις Ανασυγκροτήσεως”: Μεταπολεμικές σειρές ελληνικών γραμματοσήμων

Στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και το Φιλοτελικό και Ταχυδρομικό Μουσείο συνδιοργανώνουν έκθεση με τίτλο «Έκδοσις Ανασυγκροτήσεως: μεταπολεμικές σειρές ελληνικών γραμματοσήμων για την ανάπτυξη», στο Ιστορικό Αρχείο του Ιδρύματος, στον Ταύρο. Η έκθεση εγκαινιάζεται την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου (ώρα 18:30) και συνδυάζεται με σχετική ημερίδα.

Γραμματόσημα του Φιλοτελικού και Ταχυδρομικού Μουσείου και αρχειακά τεκμήρια από τις συλλογές του Ιστορικού Αρχείου ΠΙΟΠ συνδέονται σε μία περιοδική έκθεση με θέμα τη μεταπολεμική οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας μέσα από την ανάδειξη βασικών παραγωγικών τομέων.

Κεντρικός πυρήνας της έκθεσης είναι η σειρά γραμματοσήμων «Έκδοσις Ανασυγκροτήσεως», η οποία κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο 1951, σε σχεδίαση Ι. Κεφαλληνού, και αποτελεί την ελληνική εκδοχή ενός κύκλου εκδόσεων κι άλλων ευρωπαϊκών κρατών, με αρχικά E.R.P. (European Recovery Program, επίσημο τίτλο του Σχεδίου Μάρσαλ).

Επίσης, περιλαμβάνονται ειδικές σειρές αφιερωμένες στην προβολή βασικών τομέων της ελληνικής οικονομίας, σε διάλογο με αρχειακά τεκμήρια σχετικά με την ανάπτυξη, ενώ αποκαλύπτονται βασικά στοιχεία για την τέχνη της εικαστικής σχεδίασης και την τεχνική της εκτύπωσης γραμματοσήμων.

Η έκθεση θα πλαισιωθεί από εργαστήρια ενηλίκων και εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά σχετικά με την τεχνική της χαρακτικής, τα οποία θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Το πρόγραμμα της ημερίδας διαμορφώνεται ως εξής:

18:30. Χαιρετισμοί

18:45 Δρ Μυρσίνη Βαρδοπούλου, Ζωγράφος-Χαράκτης Γραμματοσήμων ΕΛΤΑ, Η παραγωγή γραμματοσήμων στην Ελλάδα-Από τη μεγάλη Κεφαλή του Ερμή έως την «Εμπορική Ναυτιλία» του Τάσσου

19:00. Κωνσταντίνα Ε. Μπότσιου, Αν. Καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας και Διεθνούς Πολιτικής & Διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικής και Διεθνούς Ιστορίας (ΚΕΔΙΣ) Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, «Μια εικόνα χίλιες λέξεις: Η μεταπολεμική ανασυγκρότηση της Ελλάδας μέσα από την τέχνη των γραμματοσήμων»

19:15. Ερωτήσεις-Συζήτηση

19:30. Ξενάγηση στην έκθεση

Διάρκεια έκθεσης: 15 Νοεμβρίου 2019-14 Φεβρουαρίου 2020

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 9:00-17:00

Είσοδος ελεύθερη

Η συμμετοχή στην ημερίδα είναι δωρεάν. Για την εγγραφή των συμμετεχόντων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (τηλ. 210 3418011, Δευτ.-Παρ. 9:00-17:00).