Έκθεση Πισσαρίδη / Κραχ στα ασφαλιστικά ταμεία

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Πώς ο Πισσαρίδης “αδειάζει” τον Βρούτση και δρομολογεί άμεσες μειώσεις στις κύριες συντάξεις

Η μεγάλη ανατροπή που φέρνει η έκθεση Πισσαρίδη στο ασφαλιστικό δεν αφορά μόνο την παράδοση της επικουρικής σύνταξης στις ασφαλιστικές εταιρίες και τα κερδοσκοπικά funds που θα επενδύσουν τις αποταμιεύσεις των συνταξιούχων. Ούτε βέβαια εξαντλείται στο γεγονός ότι φορτώνει τα 67 δισ. ευρώ που είναι το κόστος μετάβασης στο νέο (ιδιωτικοποιημένο) σύστημα στους ασφαλισμένους και στον κρατικό προϋπολογισμό.

Η έκθεση δρομολογεί μειώσεις στις κύριες συντάξεις επικαλούμενη το δημογραφικό πρόβλημα, ανατρέποντας πλήρως την άποψη του υπουργού Εργασίας, ο οποίος στις αρχές του 2019, κατά την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, διαβεβαίωνε για τη «βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος έως το 2070»!

Η έκθεση Πισσαρίδη εισηγείται ευθέως τη σχεδόν καθολική αναλογικότητα των κύριων συντάξεων. Δηλαδή εισηγείται τη μείωση των χαμηλών συντάξεων, που «απολαμβάνουν» για λογούς κοινωνικής προστασίας μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα, στις παροχές – συντάξεις.

Επιπλέον, προχωράει ένα βήμα παραπάνω ακυρώνοντας πλήρως τη μέχρι τώρα πολιτική του υπουργείου Εργασίας: «Αν το ασφαλιστικό σύστημα παραμείνει αμιγώς διανεμητικό, όπως είναι σήμερα (οι πληρωμές προς τους συνταξιούχους καλύπτονται από τις εισφορές του ενεργού πληθυσμού και τον κρατικό προϋπολογισμό) και δεδομένων των περιορισμένων δυνατοτήτων για δημόσιο δανεισμό, τότε είτε το ύψος των συντάξεων θα πρέπει να μειώνεται διαρκώς σχετικά με αυτό των μισθών, είτε το ύψος των εισφορών και φόρων να αυξάνεται» σημειώνεται στην έκθεση.

Οι 460.000 εκκρεμείς συντάξεις

Η έκθεση Πισσαρίδη, πέραν των εμμονών στο αποτυχημένο μοντέλο της ultra κεφαλαιοποίησης και της αντιγραφής του γνωστού μοντέλου «Πινοσέτ», «πατάει» και πάνω στην αποτυχημένη πολιτική του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και στη διαρκώς επιδεινούμενη ταμειακή εικόνα του ΕΦΚΑ.

Το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ το 2019 έφτανε τα 2 δισ. ευρώ. Σήμερα, 15 μήνες μετά, έχει μειωθεί πάνω από 60% μετά τις 360.000 απλήρωτες συντάξεις που παραδέχεται πλέον και επισήμως το υπουργείο Εργασίας ότι δεν έχουν αποδοθεί στους δικαιούχους.

Οι ηπιότερες εκτιμήσεις όλων των ειδικών κάνουν λόγο για επιστροφή του ΕΦΚΑ στα ελλείμματα από τις αρχές του 2021. Κι αυτό καθώς οι εκκρεμείς συντάξεις (αυξάνονται κατά 12.000 έως 15.000 κάθε μήνα) θα προσεγγίσουν τις 400.000 στο τέλος του χρόνου.

Ακόμα χειρότερα, σύμφωνα με την αποκάλυψη και του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, ο πραγματικός αριθμός των εκκρεμών συντάξεων ήδη φτάνει τις 450.000 αν συνυπολογιστούν και περίπου 62.000 συντάξεις που καθυστερούν να αποδοθούν έως και πέντε χρόνια! Πρόκειται για τις λεγόμενες «παράλληλες» συντάξεις που αφορούν όσους κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου είχαν παράλληλη ασφάλιση σε τουλάχιστον δύο ταμεία.

Το κρυφό χρέος

Η πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν επισημαίνει ότι από τα συνολικά 1,2 δισ. ευρώ που εκτιμώνται οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου, τα 497 εκατ. ευρώ αφορούν συντάξεις, ενώ άλλα 156 εκατ. ευρώ υποχρεώσεις των ταμείων προς τρίτους. Σ’ αυτά θα προστεθούν οι εκκρεμότητες για το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, αλλά και τα περίπου 600 εκατ. ευρώ που «πνίγουν» τον ΕΦΚΑ από την καθυστέρηση στην καταβολή των παράλληλων συντάξεων.

Με άλλα λόγια, το πλεόνασμα του 2019 είναι ήδη υποθηκευμένο και το επόμενο διάστημα δεν θα έχουν τα χρήματα να εξυπηρετήσουν νέους και παλαιούς συνταξιούχους!

Αυτή η εικόνα δεν διαφεύγει της έκθεσης Πισσαρίδη, που στη σελ. 108 προτείνει ευθέως ότι «για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού μπορούν επίσης να εξεταστούν λύσεις που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες χώρες, όπως αξιοποίηση πόρων από ιδιωτικοποιήσεις και έκδοση ειδικών ομολόγων».

Με άλλα λόγια, η καταστροφική διαχείριση του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση και της διοίκησης του ΕΦΚΑ έχουν ήδη στρώσει τον δρόμο για δραστικά μέτρα, με την έκθεση Πισσαρίδη να βρίσκει τις «λύσεις» στη μείωση των συντάξεων και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας για τη χρηματοδότηση του κόστους μετάβασης. Αυξάνοντας δηλαδή την κερδοφορία των εταιρειών διαχείρισης του «νέου» κεφαλαιοποιητικού συστήματος.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΓΗ