Ένας κόσμος με κοριούς, πράκτορες και κατασκόπους: το σκάνδαλο των υποκλοπών δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμα

Του Νίκου Λακόπουλου

Καθώς η Pega, η εξεταστική της Ευρωβουλής , φθάνει στην Αθήνα τα ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου στα Νέα και το Βήμα προμηνύουν νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών που δεν έχει κλείσει- όπως θα ήθελε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βήματος ο Γρηγόρης Δημητριάδης έφερε σε επαφή επιχειρηματίες, πρώην πράκτορες και δικηγόρους, που έστησαν το δίκτυο παρακολουθήσεων μέσω παράνομου λογισμικού στην Ελλάδα. 

Υπήρχε “κεντρικότερος σχεδιασμός» για τις παρακολουθήσεις, με «τον αριθμό των άγνωστων θυμάτων-στόχων του κατασκοπευτικού προγράμματος να θεωρείται ότι είναι μεγαλύτερος απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά.

Ένας πρώην υπουργός, στελέχη του κυβερνητικού κόμματος, αλλά και επιχειρηματίες βρέθηκαν στο στόχαστρο ενός μηχανισμού που εργαζόταν με το Predator που κάποιος έφερε στην Ελλάδα.

“Η ενεργοποίηση του Predator στην Ελλάδα υπήρξε ύστερα από ‘’γέφυρα’’ επαφών που δημιουργήθηκε, προ αρκετών μηνών, μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Αυτός ο κύκλος προσώπων που συμμετείχαν στις συνεννοήσεις φαίνεται να ήταν γνωστοί του κ. Δημητριάδη ή ατόμων από τον προσωπικό του κύκλο..».

Δημοσίευμα για τον Γρηγόρη Δημητριάδη

“Υπήρχε συνεργασία στην Κύπρο των ισραηλινών επιχειρηματιών, προμηθευτών συστημάτων ασφαλείας Σαχάκ Αβνί (διευθυντή της εταιρείας NCIS) και Ταλ Ντίλιαν, διευθυντή της εταιρείας Wispear που θεωρείται «προπομπός» της εταιρείας Intellexa που άρχισε να χρησιμοποιεί το Predator την περίοδο 2021-2022 στην Ελλάδα.

Και οι δύο φαίνεται να είχαν στενές σχέσεις με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες”.

Ποιος έχει προμηθευτεί το Predator;

«Ένα δημοσίευμα γεμάτο εικασίες -από το οποίο απουσιάζουν στοιχεία, ονόματα και συγκεκριμένα γεγονότα- έγινε αφορμή για βαρύγδουπες αντικυβερνητικές κορώνες» θα σχολιάσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Ουδεμία έκπληξη, αφού, όποιος δεν μπορεί να παράγει πολιτική για τα μεγάλα και σοβαρά, καταφεύγει στην αναπαραγωγή μύθων. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι το ελληνικό δημόσιο δεν έχει προμηθευτεί κανένα κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης και οι υπηρεσίες ασφαλείας στη χώρα μας δεν χρησιμοποιούν, με οποιονδήποτε τρόπο, κακόβουλα λογισμικά παρακολούθησης».

Το κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης ωστόσο αποδεδειγμένα έχει έρθει στην Ελλάδα και η κυβέρνηση έδειξε από την αρχή “ιδιώτες” χωρίς να ενδιαφέρεται να τους βρει επιμένοντας πως το ελληνικό δημόσιο δεν το έχει προμηθευτεί.

Φροντίζει ωστόσο η Εξεταστική Επιτροπή να μην εξετάσει μάρτυρες που έχουν σχέση με την υπόθεση έχοντας βγάλει εκτός κάδρου τον πρωθυπουργό και τον ανηψιό του που το Βήμα θεωρεί πως είναι ο γεφυροποιός για την εισαγωγή του predator στην Ελλάδα.

Βέβαια “είναι άγνωστο βεβαίως, αν συνέβαιναν, σε ορισμένες περιπτώσεις, σε γνώση του πρώην γενικού γραμματέα του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, που παραιτήθηκε μετά την αποκάλυψη της υποκλοπής από την ΕΥΠ των συνομιλιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη».

Ένα εκτεταμένο σύστημα παρακολουθήσεων

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ένα ακόμα πολιτικό πρόσωπο εντόπισε την άνοιξη του 2021 ένα SMS με ύποπτο link στο κινητό του, που παρέπεμπε στην παγίδευσή του με τέτοιου είδους λογισμικό. Ο εν λόγω πολιτικός, ωστόσο, αντελήφθη ότι κάτι ύποπτο συνέβαινε (τότε δεν είχε αποκαλυφθεί ακόμη η χρήση Predator στην Ελλάδα), συμβουλεύθηκε ειδικούς σε θέματα ασφάλειας και απενεργοποίησε τη συσκευή που χρησιμοποιούσε τότε.

Ο Βασίλης Λαμπρόπουλος μιλά και για φυσική παρακολούθηση και την καταγραφή συνομιλιών, σε ραντεβού, σε καφετέριες, ενός ακόμη πολιτικού παράγοντα από αστυνομικούς που είχαν αποσπαστεί σε πολιτικά πρόσωπα ή μέσω ΕΥΠ.

Αιτία της παρακολούθησης φαίνεται να ήταν οι συναντήσεις των πολιτικών παραγόντων με ιδιώτες που ερευνούσαν την υπόθεση των υποκλοπών και φαίνεται να ενδιαφέρονταν για τον τρόπο τροφοδοσίας των ερευνητών των υποκλοπών με κρατικά έγγραφα, τιμολόγια εταιρειών κι άλλα στοιχεία που σχετίζονται με το συγκεκριμένο λογισμικό.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Νάσος Ηλιόπουλος κάνει λόγο για ένα εκτεταμένο παρακρατικό σύστημα παρακολούθησης πολιτικών αντιπάλων, επιχειρηματιών, ακόμα και στελεχών της Νέας Δημοκρατίας:

«Εχθές ο κ. Μητσοτάκης δια του κυβερνητικού εκπροσώπου διαβεβαίωνε ότι το ελληνικό δημόσιο δεν έχει προμηθευτεί κανένα κακόβουλο λογισμικό. Αυτό που δεν μας είπε όμως είναι αν η «φαμίλια» του Μαξίμου έχει κάνει χρήση εξωθεσμικά ενός τέτοιου κακόβουλου λογισμικού προς όφελός της».

Ο Νάσος Ηλιόπουλος υπογραμμίζει δε, πως «ο «κονσιλιέρι» κ. Δημητριάδης αναδεικνύεται πλέον στο πρόσωπο κλειδί ενός καλά οργανωμένου παράνομου συστήματος πολιτικών και οικονομικών εκβιασμών, που συγκέντρωνε ευαίσθητες πληροφορίες για πρόσωπα, οι οποίες δεν ξέρει κανείς σε ποια χέρια βρίσκονται σήμερα».

«Όπως φαίνεται από δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, το σάπιο καθεστώς Μητσοτάκη δεν παρακολουθούσε μόνο πολιτικούς αντιπάλους του, αλλά και τους ίδιους τους υπουργούς του», αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση.

“Οι άνθρωποι αυτοί μέσα σε τρία χρόνια μετέτρεψαν την Ελλάδα σε τριτοκοσμική μπανανία. Δημιούργησαν ένα αντιδημοκρατικό καθεστώς με συνεχείς παρακολουθήσεις αντιπάλων και μη αρεστών προσώπων χωρίς κανένα όριο ή ηθικό ενδοιασμό”.

Ένα παρακρατικό σύστημα εκβιασμών

Η είδηση από τα ρεπορτάζ των Νέων και του Βήματος -που αποκαλύπτουν πράγματα που όλοι ήξεραν ή υποψιάζονταν- είναι πως τα δύο μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν τις “εικασίες” που δημιουργούν “βαρύγδουπες αντικυβερνητικές κορώνες».

Λίγες μέρες πριν στη Βουλή συζητήθηκε πρόταση περί ελέγχου των τηλεφώνων βουλευτών, ευρωβουλευτών και δημοσιογράφων με αποστολή σχετικού ερωτήματος προς τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας -που διαβεβαίωσαν τα μέλη της Επιτροπής πως διατηρούν αρχείο για όλες τις επισυνδέσεις της ΕΥΠ.

«Δεν προβλέπεται» ήταν η απάντηση του Θανάση Μπούρα, προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Ένας τέτοιος έλεγχος που δεν θέλει αυτή η κυβέρνηση και προφανώς θα κάνει μια άλλη που θα στηρίζεται σε άλλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα ρίξει φως στις σημερινές “εικασίες” και θα αποκαλύψει σημεία και τέρατα.

Προφανώς όποιος προμηθεύτηκε το Predator δεν το έκανε για να παρακολουθήσει μόνο τον Ανδρουλάκη και τον Κουκάκη. Δεκαπέντε χιλιάδες παρακολουθήσεις είναι παρά πολλές και μέσα σ’ αυτές είναι κι αυτές υπουργών, δημοσιογράφων και βουλευτών.

Το πιο συνταρακτικό μπορεί να είναι ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέει την αλήθεια και δεν είναι κρατικές υπηρεσίες που χρησιμοποιούν το παράνομο λογισμικό, αλλά κάποιος ιδιώτης. “Ένα παρακρατικό σύστημα -όπως λέει ο Νάσος Ηλιόπουλος- πολιτικών και οικονομικών εκβιασμών, που συγκέντρωνε ευαίσθητες πληροφορίες για πρόσωπα, οι οποίες δεν ξέρει κανείς σε ποια χέρια βρίσκονται σήμερα».

Ένα παρακρατικό σύστημα ιδιωτικό που δουλεύει για κάποιον και λειτουργούσε πριν την κυβέρνηση Μητσοτάκη και θα λειτουργεί και μετά από αυτήν.