Η επίσημη θέση του ΟΧΙ

Toυ Μελέτη Ρεντούμη

Η 28η Οκτωβρίου δεν είναι μια συνηθισμένη μέρα για την Ελλάδα, καθώς αποτελεί μία σημαντική εθνική επέτειο όσον αφορά την  άρνηση απέναντι στον ξένο κατακτητή και μία πράξη αντίστασης αλλά και ευθύνης απέναντι στην ελευθερία και την δημοκρατία.

Η εθνική ομοψυχία και η εγρήγορση, είναι έννοιες απαραίτητες όσο ποτέ, καθώς οι προκλήσεις ιδίως στην εξωτερική πολιτική και στην γεωπολιτική σκακιέρα είναι πολλές και επικίνδυνες. 

Η επιθετικότητα της Τουρκίας, ο πόλεμος σε εξέλιξη στην Ουκρανία, καθώς και η μεταβλητότητα στην ΝΑ Μεσόγειο, δημιουργούν συνθήκες που απαιτούν ετοιμότητα, τόσο πολιτική όσο και στρατιωτική αποτρεπτική, για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, αναφέρθηκε σωστά στην επίσημη γραμμή της χώρας με το ΟΧΙ, ως μία προειδοποίηση, σε πάσης φύσεως εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς, κοιτώντας κυρίως προς την Ανατολή και την Τουρκία. 

Το Όχι που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός, έχει σαφώς και μεταφορική σημασία όσον αφορά την αποφασιστικότητα που θέλει να δείξει η χώρα μας στο διεθνές γίγνεσθαι και στις συμμαχίες που διαμορφώνονται, ώστε η χώρα μας να έχει μία δική της ξεκάθαρη θέση, με τις κόκκινες γραμμές που έχει ορίσει στα εθνικά θέματα.

Επιπρόσθετα πρέπει να γίνει σαφές σε όλους τους συμμάχους μας ότι κατ’ επίφαση ειρήνη ή δημοκρατία δεν υπάρχει για την Ελλάδα και δεν πρόκειται να συρθεί σε διαπραγματεύσεις άνευ όρων, με κανέναν απειλητικό γείτονα με αντάλλαγμα μόνο την μείωση της εξωτερικής απειλής και την διατήρηση μιας εύθραυστης ειρήνης.

Εκτός αυτού, η ειρήνη για την χώρα μας οφείλει να συμβαδίζει με τις αρχές της ελευθερίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κυριαρχίας μας ως έθνος σε όλη την επικράτεια, αλλά και της διαφύλαξης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων που απορρέουν από την χάραξη της ΑΟΖ με τα γειτονικά μας κράτη, όπως για παράδειγμα η Αίγυπτος.

Οποιαδήποτε απειλή μεταβολής του παρόντος status quo, θα βρει αντιμέτωπο σύσσωμο τον ελληνισμό, όσα προβλήματα ή διαφωνίες μπορεί να υπάρχουν πολιτικά και κομματικά στο εσωτερικό της χώρας.

Εν κατακλείδι, η Ελλάδα οφείλει να είναι πάντα έτοιμη για ένα μεγάλο ΟΧΙ, τόσο για τις αξίες της, όσο και για τα εδάφη που της ανήκουν, τα οποία δεν είναι σε καμία περίπτωση διαπραγματεύσιμα.