Ένα πρόβλημα έχει ο χώρος μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ: πρόβλημα ηγεσίας

Του Γ. Λακόπουλου

 Ο 38χρονος ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης είναι ό,τι καλύτερο έχει αυτή τη στιγμή  η – έστω ευάριθμη-νέα φουρνιά στελεχών του  ΠΑΣΟΚ.  Για την ακρίβεια  είναι ο πιο προβεβλημένος από όσους νέους ανθρώπους δρουν στις γραμμές του και δεν έχουν τα βάρη των διακυβερνήσεων του παρελθόντος .

Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι αυτοί  που το χαντάκωσαν, οσοι πλούτισαν  ,ή το εξέθεσαν. Είναι οσοι το πιστεψαν και οσοι εδρασαν  για λογαριασμό του με εντιμότητα.  Παρά τις περιπέτειες στις οποίες το έβαλαν οι ηγεσίες του, σήμερα στην κοινωνία-  στη νεολαία, στον πανεπιστημιακό χώρο, στο συνδικαλισμό και κυρίως στη περιφέρεια- υπάρχουν  άνθρωποι που θέλουν να κρατήσουν τη σημαία του .  Είναι είναι παλιοί που  έχουν εμπλακεί  στη διακυβέρνηση  και δεν βαρύνονται με τα λαθη του, είτε νέοι που  πολιτικοποιούνται στις σημερινές συνθηκες..

Αυτοι είναι το μέλλον του. Είναι  υπαρκτή τάση  και  στις αρχαιρεσίες για τον «νέο φορέα», έδωσε στον Ανδρουλάκη 45%, απέναντι στη Φώφη Γεννηματά -με την υπερπροβολή των ΜΜΕ που στηρίζουν τον Μητσοτάκη, τους μηχανισμούς και τις δαπανηρές καμπάνιες.

Αν η νικήτρια ενδιαφερόταν για το μέλλον του χώρου ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ θα τον έκανε αντιπρόεδρο. Αντι γι’ αυτό,  μηχανορραφεί για να τον βγάλει  στο περιθώριο, μαζί με τη γενιά που εκπροσωπεί .   Είναι χαρακτηριστικό ότι θέλει να εξοντώσει τον πρώην γραμματέα της ΚΕ Στ. Ξεκαλάκη, τον οποίο κατάργησε επειδή είναι φίλος του. Οπως θέλει επίσης να  εξοντώσει τον συνυποψήφιό της Γιάννη Μανιάτη , επειδη της αρνήθηκε υποστήριξη  -στο δεύτερο γύρο. Όπως έκανε π.χ. ο υπερφίαλος αρχικηπουρός του Γ. Παπανδρέου- αφου στραπατσαρίσθηκε, πληρώνοντας το «πούλημα» που έκανε στην Διαμαντόπουλου και τον  Φλωρίδη που τον εμπιστευθήκαν στη «Ώρα Αποφάσεων»

Αρχηγός με δεκανίκια

Ο μηχανισμός της Γεννηματά, ετοιμάζει συνέδριο με διορισμένους συνέδρους από την ίδια,  από το οποίο θα προκύψουν όργανα  ελεγχόμενα από την ίδια.  Με  την υποστήριξη του Σταύρου Θεοδωράκη και του Γ. Παπανδρέου, που προσπαθούν να επιβιώσουν, αλλά και προσώπων που αποδοκιμάσθηκαν στο παρελθόν αλλά θέλουν να επιστρέψουν, δημιουργεί- με αυταρχικές πρακτικές  – συνθήκες  για ένα προσωπικό κόμμα και υπαλληλοποίηση  των υπολοίπων.

Προεκλογικά γύρω από τη Γεννηματά συσπειρώθηκε ό,τι παρακμιακό υπάρχει στο παρελθόν του ΠΑΣΟΚ: από δακτυλοδεικτούμενα εξαπτέρυγα του Σημίτη, μέχρι «κηπουρούς του  Γιώργου». Αυτοί θα είναι και το κόμμα που σχεδιάζει  για να αντικαταστήσει το ΠΑΣΟΚ. Αν καταφέρει τελικά να το συγκροτήσει : πρόκειται για  συνονθύλευμα  παραγόντων,  χωρίς συνοχή και ιδεολογία, με μόνη επιδίωξη όσων μετέχουν μια έδρα στην επόμενη Βουλή.

Οι αποσχιστικές τάσεις υπάρχουν στη φύση του εγχειρήματος εξαρχής. Π.χ. ο Παπανδρέου από τη μια ευτελίζεται – ως πρώην Πρωθυπουργός-αναλαμβάνοντας ρόλους που του …αναθέτει  η Φώφη και από την άλλη  οι άνθρωποι του διακινούν ότι  διατηρεί το «δικαίωμα» να  αποχωρήσει μετά τις εκλογές αν εκλεγεί βουλευτής και να κάνει τον αρχηγό κόμματος.  Αλλά και να γίνει …υπουργός Μετανάστευσης του Τσίπρα, αν του προταθεί.

 Η περιθωριοποίηση του Ανδρουλάκη  εξυπηρετεί  την  προσπάθεια να αναδειχθεί η Φώφη Γεννηματά  σε «αρχηγό» . Ένας κύκλος στο οποίο μετέχουν κομματικά στελέχη,  οικονομικοί παράγοντες και ο απαραίτητος Κ. Σημίτης -κινουμενοι παντα στο πλαίσιο της επιλογής  να διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ για να εξαφανιστεί η ιδεολογία  του και ιδρυτής του- προσπαθούν να την «ηγετοποιήσουν» με δεκανίκια. Ήτοι με πρόσωπα που δεν έχουν  την παραμικρή απήχηση  στην κοινωνία- ανάμεσά τους και σούργελα.

Δεν θέλουν το «Νέο ΠΑΣΟΚ»

Αυτή η προσπαθεια παρεμποδίζει την ανανέωση του Κινήματος και τη μετεξέλιξη του σε «Νέο ΠΑΣΟΚ», κατά το πρότυπο των «Νέων Εργατικών» που αναστήλωσαν το Εργατικό Κόμμα στη Βρετανία. Εμποδίζει δηλαδή να αναδειχθεί πάλι ως ριζοσπαστικό   σοσιαλιστικό κόμμα με νέα πρόσωπα, αλλά με τα σύμβολα, το όνομα και την ιδεολογία του .  Ετσι όπως ορίσθηκαν από τον Ανδρέα Παπανδρέου και την ιδρυτική διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη.

Πρώην υπουργοί, ευεργετηθέντες από  τον Ανδρέα Παπανδρέου, όπως ο Κ. Σκανδαλίδης, πρωτοστατούν σ’ αυτή την επιχείρηση, υποτασσόμενοι στις προσωπικές φιλοδοξίες της Γεννηματά. Ορισμένοι προβάλουν το ψευδές επιχείρημα ότι  «το ΠΑΣΟΚ τέλειωσε»  -ενώ  είναι προφανές ότι δεν τέλειωσε το ΠΑΣΟΚ αλλά οι ίδιοι. Τα ιστορικά κόμματα που ενσωματώνουν ιδεολογίες δεν τελειώνουν ποτέ…  

Η περιθωριοποίηση του Ανδρουλάκη  εξυπηρετεί  την  προσπάθεια να αναδειχθεί η Φώφη Γεννηματά  σε «αρχηγό» . Ένας κύκλος στο οποίο μετέχουν κομματικά στελέχη,  οικονομικοί παράγοντες και ο απαραίτητος Κ. Σημίτης  προσπαθούν να την «ηγετοποιήσουν» με δεκανίκια. 

Αυτή η «συνομωσία των πρώην» φέρνει στην επιφάνεια ότι το πραγματικό πρόβλημα που έχει σήμερα ο χώρος ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ είναι πρόβλημα ηγεσίας. Η  αλαζονική  προσπάθεια της Γεννηματά να εμφανιστεί ως ηγέτης δεν πείθει  ούτε καν από όσους την ψήφισαν. Ακυρώνεται ότι το ίδιο το προφίλ της και τα διόλου κολακευτικά στοιχεία που το συνθέτουν ανέκαθεν.

Το προβλημα της ηγεσίας  μένει ανοικτό, ως τη στιγμή που θα βρεθεί κάποιος από τη νέα γενιά στελεχων να πάρει στις πλάτες του την ανασυγκρότηση του Κινήματος-  με τα ιστορικά χαρακτηριστικά του και πάνω στις ιδρυτικές ράγες του. Η ενδοκομματική ενίσχυση του Ανδρουλάκη από τη βάση τον Νοέμβριο αποτελεί ένδειξη για την προσδοκία των οπαδών του ΠΑΣΟΚ να  προχωρήσει το κομμα τους με νεα προσωπα,αλλα με τις ιδιες ιδέες.  Ο παραγκωνισμός του από την Γεννηματά είναι απόδειξη  ότι υπάρχουν δυνάμεις που προσπαθούν να παρεμποδίσουν αυτή την εξέλιξη.

Νικητής ο … Τσίπρας!

Σ’ αυτό το χώρο κινούνται ακόμη οι πολίτες που δεν εγκατέλειψαν ποτέ την ιδεολογία για την οποία προσχώρησαν στο ΠΑΣΟΚ, ακόμη και όταν οι ηγεσίες του την εκποιούσαν αβασάνιστα. Παρότι απογοητεύθηκαν από τον  Σημίτη, πρώτα και τον Γ. Παπανδρέου, εν συνεχεία -που  εξέθεσε   το ΠΑΣΟΚ με τις επιλογές του- το 2012  δεν ακολούθησαν τον Αλέξη Τσίπρα,  όπως έκανε η συντριπτική πλειοψηφία αυτού του χώρου.

Έμειναν πιστοί και το κράτησαν στη Βουλή, παρά τις ανεπάρκειες και των επόμενων επικεφαλής. Σύμφωνα με όλες τις αναλύσεις του αποτελέσματος, αυτοί  έσπευσαν στην κάλπη τον περασμένο Νοέμβριο για να  διατυπώσουν την αντίθεση στους σχεδιασμούς τους στη διάλυσή του ΠΑΣΟΚ.

Το σημερινό κενό ηγεσίας   και η διάλυση του ΠΑΣΟΚ  αποβαίνουν υπέρ του Αλέξη Τσίπρα -εντός και εκτός της χώρας. Χωρίς το ΠΑΣΟΚ – ως ΠΑΣΟΚ- στις επόμενες  εκλογές, αντί να παλιννοστήσουν ψηφοφόροι από τον ΣΥΡΙΖΑ θα μετακινηθούν και οι εναπομείναντες οπαδοί του ΠΑΣΟΚ. Για τους ίδιους λόγους δεν θα προσχωρήσουν ποτέ στις γραμμές του  ΠΑΣΟΚ-, που δενθα  υπάρχει- οι  νέοι που ασπάζονται τη σοσιαλιστική ιδεολογία, έτσι όπως εκφράζεται σήμερα στον ευρωπαϊκό χώρο.

Στην Ευρώπη ο εδραιώνεται η πεποίθηση ότι  σημερα ο Τσίπρας είναι ο βασικός εκπρόσωπος της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα  και γι’ αυτό  μένουν ανοικτές οι πόρτες ένταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Οι  μεθοδεύσεις της Φώφης Γεννηματά περιορίζουν  την προοπτικη για  παρουσία του χώρου στην επόμενη Βουλή- και ας εμφανίζουν  εικονα … ανόδου κάποιοι δημοσκόποι. Κανείς  οπαδός τουυ ΠΑΣΟΚ δεν θα ψηφίσει κάτιπου δεν ειναι ΠΑΣΟΚ.

Το αντιδοτο που διασφαλίσει την συνέχεια του Κινηματος, είναι  η συσπείρωση των νέων στελεχών του ΠΑΣΟΚ σε όλη την επικράτεια με συγκεκριμένο  στόχο: την ακύρωση -στο <συνέδριο των διορισμένων>της Γεννηματά- των σχεδίων διάλυσής του και αξίωση για  διατήρηση του  ονόματος, των συμβόλων και της ιδεολογικής του ταυτότητας. Ακόμη και αν δεν ακυρωθούν, λόγω κατασκευασμένων συσχετισμων, η καταγγελία  της μεθόδευσης  θα αλλάξει τη φορά των πραγμάτων, όπως επισημαίνει συχνά ο Παύλος Γερουλάνος που  αντιστέκεται στη διάλυση.

Εφόσον αυτή η συσπείρωση, είτε με τον Ανδρουλάκη, είτε με άλλον,  εκφραστεί μαζικά τον Μάρτιο, θα κινητοποιήσει και παλαιά στελέχη που σήμερα αδρανούν, αλλά  εξοργίζονται στη ιδέα να διαλυθεί το κόμμα τους. Ετσι και θα διαμορφωθούν προϋποθέσεις  ανασύνταξης του Κινήματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου . Όσοι θα δώσουν μάχη να μην διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ είναι περισσότεροι από όσους καταπινουν  το παραμύθι ότι το «Κίνημα Αλλαγής» θα παίξει ρόλο στις εξελίξεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μια  φράση της Γεννηματά  «το μόνο που θα  θυμούνται  από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι διέλυσε τη χώρα», ο καθηγητής Θ. Καρυώτης- υποψήφιος βουλευτής Επικράτειας το 2012, απάντησε : «Το μόνο που θα θυμούνται από σένα είναι ότι διέλυσες το ΠΑΣΟΚ».