Ένα υποδειγματικό κείμενο του Γιώργου Καρελιά για τη σχέση των πολιτικών -ΜΜΕ

Ανάμεσα στα πολλά κείμενα για την αντιδικία του Πάνου Σκουρλέτη με το δημοσιογράφο Γιώργο Λακόπουλο και τις ευθείες απειλές του πρώτου να υποβάλλει μηνύσεις -για τα οποία ευχαριστούμε- ξεχωρίζει στο News 247 αυτό του Γιώργου Καρελιά.

“Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη σκέψη για να καταλάβει κανείς ότι ο δημοσιογράφος ασκεί οξεία, οξύτατη κριτική στα πεπραγμένα του κ. Σκουρλέτη, όπως έχει αναφαίρετο δικαίωμα. Αυτή είναι η δουλειά του Τύπου και των δημοσιογράφων¨γράφει.

Ερώτημα: Δικαιούται ο πολιτικός να απειλεί με μηνύσεις και αγωγές, όταν δέχεται τέτοια κριτική ακόμα και όταν περιέχει προσωπικές αναφορές;

Απάντηση: Όχι, δεν δικαιούται. Δεν εννοούμε το νομικό δικαίωμα που έχει ο κάθε πολίτης. Αλλά ο πολιτικός δεν είναι κοινός πολίτης. Έχει δημόσιο λόγο και τη δυνατότητα να απαντά σε όσα λέγονται και γράφονται εναντίον του. Μόνο αν το μέσο ενημέρωσης και ο δημοσιογράφος αρνηθούν να δημοσιεύσουν την απάντησή του έχει δικαίωμα να πάει παρακάτω.

…Εδώ, όμως, έχουμε να κάνουμε με πολιτική κριτική. Ο δημοσιογράφος την άσκησε, ο πολιτικός απάντησε και η διαμάχη πρέπει να κλείσει εδώ. Ο κ. Σκουρλέτης πρέπει να καταλάβει ότι, ως δημόσιο πρόσωπο, είναι υποχρεωμένος να δέχεται ακόμα και την πιο οξεία κριτική. Και επειδή έχει την δυνατότητα να απαντά, οι απειλές για μηνύσεις και αγωγές δεν έχουν θέση. Αποσκοπούν μόνο στον εκφοβισμό.

Ο κ. Σκουρλέτης πρέπει να καταλάβει ότι δεν βοηθάει ούτε τον εαυτό του ούτε το κόμμα του ούτε τον πρόεδρό του, αν καταφύγει στα δικαστήρια εναντίον του Γ. Λακόπουλου. Πρώτον, διότι θα ηττηθεί παταγωδώς. Κανένας δικαστής δεν θα καταδικάσει δημοσιογράφο για το αναφαίρετο δικαίωμα της κριτικής, είμαστε ευρωπαϊκή χώρα”.

(ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΕ ΔΙΠΛΑΝΗ ΣΤΗΛΗ).