Έντονη ανησυχία στην Αθήνα: Κίνδυνος για τον αγωγό East Med και για αποκοπή Ελλάδας από την Κύπρο

Του Βασίλη Σκουρή

Στο επίκεντρο η Αίγυπτος: Σε περίπτωση που το Κάιρο υιοθετήσει ΑΟΖ με την Τουρκία η Λευκωσία αποκόπτεται από την Αθήνα. Αλλάζει χάραξη ο πολυδιαφημισμένος αγωγός, δεν θα φτάνει σε Κύπρο και Ελλάδα!

Σε επικίνδυνα νερά εισέρχεται η εξωτερική πολιτική της χώρας, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή με επίκεντρο πρωτίστως την Αίγυπτο.

Πρώτα απ΄ όλα, όπως όλα δείχνουν, ο πολυδιαφημισμένος αγωγός East Med αλλάζει πορεία! Θα εκκινεί από το Ισραήλ και το κοίτασμα «Λεβιάθαν» αλλά αντί για την Κύπρο, την Πελοπόννησο, στερεά , Ήπειρο και από εκεί προς τις ευρωπαϊκές χώρες, θα πηγαίνει στην Αίγυπτο και από εκεί με πλοία στην Κρήτη και την Αλεξανδρούπολη! Αν και η Λευκωσία επιμένει επισήμως ότι δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο, στην Αθήνα, η εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Αριστοτελία Πελώνη, ουσιαστικά επιβεβαίωσε τις πληροφορίες και τα δημοσιεύματα:

«Είναι λογικό, δυο χώρες στην περιοχή –και επειδή αναφέρεστε σε συγκεκριμένο δημοσίευμα, το Ισραήλ και η Αίγυπτος-που έχουν ήδη έναν αγωγό μεταξύ τους, να συζητούν ή να εξετάζουν εναλλακτικές οδεύσεις. Δεν σημαίνει αυτό, σε καμία περίπτωση, ότι είναι ανταγωνιστικές, αλλά συμπληρωματικές στα υφιστάμενα σχήματα», είπε με νόημα η Αριστοτελία Πελώνη, απαντώντας σε ερώτηση του συναδέλφου Άγγελου Μόσχοβα. Αξίζει δε να σημειωθεί και η όλο νόημα δήλωση του Αμερικανού πρέσβη στη χώρα μας Τζέφρι Πάιατ ότι «Όλες οι ερωτήσεις σχετικά με τους αγωγούς θα πρέπει να τεθούν στην αγορά, που είναι και η μόνη που μπορεί να απαντήσει».

Δεύτερον, η εκδήλωση της πρόθεσης της Αιγύπτου να αναγνωρίσει τα νότια όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, όπως αυτά έχουν κατατεθεί τον Νοέμβριο του 2019 στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Όρια που δεν αναγνωρίζουν επήρεια των ελληνικών νησιών, πρωτίστως του Καστελόριζου και συνεπώς η Κύπρος αποκόπτεται από την Ελλάδα, αφού σε μια τέτοια περίπτωση δεν συναντώνται οι ΑΟΖ της Αθήνας και της Λευκωσίας! Στην κατεύθυνση αυτή αξίζει να σημειωθούν και οι δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που καλωσορίζει τις κινήσεις του Καΐρου και κυρίως την τοποθέτησή του ότι «ανάλογα με την πορεία των διμερών μας σχέσεων, θα μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας και να υπογράψουμε συμφωνία και με την Αίγυπτο».

Στην Αθήνα δείχνει να έχει σημάνει συναγερμός για τις διεργασίες και τις εξελίξεις αυτές, οι οποίες προφανώς και προκάλεσαν την τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Σίσι την περασμένη Τετάρτη, επικοινωνία που ανακοινώθηκε από το Κάιρο. Και όλα αυτά ενώ η Άγκυρα δεν έχει απαντήσει ακόμα στην ελληνική πρόταση για τις ημερομηνίες του 62ου γύρου των διερευνητικών επαφών και η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις πλησιάζει…

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR