Έξω ο Τσίπρας πάει καλά. Ο Μητσοτάκης και Ντόρα όχι και τόσο. Ούτε μεταξύ τους.

Στην τελευταία εμφάνισή του στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε να  αγοράσει η Ελλάδα τις πατέντες των εμβολίων- για ευνόητους λόγους. Με το συνηθισμένο ύφος του ο Κυριάκος Μητσοτάκης του απάντησε:

 «Πάλι καλά κ. Τσίπρα που δεν μας ζητήσατε να κρατικοποιήσουμε φαρμακευτικές με ένα νόμο και ένα άρθρο».

Κανείς δεν γέλασε με το «αστείο». Ειδικά όσοι θυμήθηκαν ότι ο Μητσοτάκης είχε προσυπογράψει συναφή πρόταση του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου. Προφανώς ο εξυπνάκιας που του έδωσε την πιασάρικη ατάκα το αγνοούσε.

Αλλά σ’ αυτές τις περιπτώσεις γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος. Εν προκειμένω ο Τσίπρας.

Στις 26 Ιανουαρίου η Ντόρα Μπακογιάννη έλεγε ότι «καμία φαρμακευτική εταιρεία δεν έχει το δικαίωμα να διαχειρίζεται την πώληση των εμβολίων για κερδοσκοπικούς λόγους».   Ό,τι λέει και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δηλαδή.

 Για να δείξει ότι δεν αστειεύεται πρόσθεσε:

«Δεν μπορούν αυτοί που έλαβαν χρήματα από την Ε.Ε. για την ανακάλυψη του εμβολίου να μειώσουν ή να καθυστερήσουν την παράδοση των εμβολίων για να τα πουλήσουν ενδεχομένως σε άλλες χώρες. Αυτό το θέμα είναι σοβαρό και θα το φέρω στο Συμβούλιο της Ευρώπης».

Την επομένη αυτά τα θέματα ήλθαν πράγματι στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης.  Αλλά από τον Γιώργο Κατρούγκαλο.  Το αποτέλεσμα ήταν να  «αποδοκιμασθεί» ο Έλληνας πρωθυπουργός και να τα πάρει όλα ο  αντίπαλός του στο θέμα που τον είχε ειρωνευθεί.

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου αποδέχθηκε την πρόταση Σοσιαλδημοκρατών και Φιλελεύθερων να απορριφθεί κάθε ιδέα για μη αποκλειστικά ιατρική χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού», όπως προτείνει ο ημέτερος Πρωθυπουργός: «Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως «διαβατήριο εμβολιασμού» -στα σύνορα, στις αεροπορικές πτήσεις ή για πρόσβαση σε υπηρεσίες».

Επίσης η Συνέλευση υπερψήφισε την τροπολογία της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς -πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να αντιμετωπιστούν τα εμβόλια κατά του Covid-19 ως δημόσιο αγαθό. 

Εδώ υπήρχε έκπληξη. Η Ντόρα -όπως και ο Ευρ. Στυλιανίδης- απείχε- παρότι  οι περισσότεροι από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα υπερψήφισαν.  Δεν άντεχε να πάει και σ’ αυτό κόντρα στον Κυριάκο. 

Ο οποίος πάντως δεν πολυσυγκινήθηκε. Ενώ ο Δένδιας της έδωσε συγχαρητήρια για τη θέση αντιπροέδρου που πήρε στο Συμβούλιο, ο ίδιος αδιαφόρησε.