Έρευνα Novartis: Η Δικαιοσύνη στο ύψος της. Αβεβαιότητα, αν όχι τρόμος, στις ηγεσίες ΝΔ – Κινάλ εν όψει του πορίσματος

Του Γ. Λακόπουλου

 Η αίτηση για εξαίρεση της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και των επίκουρων εισαγγελέων Χρήστου Ντούρα και Στέλιου Μανώλη απορρίφθηκε με δικαστικό βούλευμα. Σε ό,τι και αν αποσκοπούσε το αίτημα που είχε υποβάλει ο σύζυγος της εισαγγελέως Ελένης Ράικου, έπεσε στο κενό.

Το τριμελές Δικαστικό συμβούλιο Εφετών Αθήνας διάβασε σωστά το αίτημα και απέρριψε την θεωρία περί διαρροής εγγράφων από την εισαγγελία Διαφθοράς. Αναμένεται νέα συνεδρίαση για να κριθεί αν η αγωγή κακοδικίας του ιδίου ζεύγους κατά των τριών εισαγγελέων για το ίδιο θέμα, είναι λόγος για να παγώσει η έρευνα που διενεργούν ως τον Μάρτιο, οπότε θα συζητηθεί στο αρμόδιο Ειδικό Δικαστήριο. Δηλαδή αν θα  παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες….

Το μήνυμα από την πλευρά της Δικαιοσύνης είναι σαφές: δεν φοβάται, δεν εκβιάζεται και κυρίως δεν παρασύρεται σε άγονους νομικισμούς για να χαθεί πολύτιμος χρόνος  στην έρευνα του αναγνωρισμένου σκανδάλου. Μέχρι να προκύψουν εκλογές,  οπότε κάποιοι υπολογίζουν ότι μια ενδεχομένη κυβέρνηση της ΝΔ θα τους… απαλλάξει, άγνωστο με ποιο τρόπο και για ποιο λόγο.

Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι η παρέμβαση καθυστέρησης από την πλευρά της ενάγουσας δικαστικής λειτουργού, έγινε σε ένα μέτωπο στο οποίο η εισαγγελέας Τουλουπάκη και οι συνεργάτες της έχουν αποδειχθεί άμεμπτοι. Είναι η πρώτη φορά που από προανάκριση τόσης σπουδαιότητας δεν διαρρέουν χαρτιά.

Αντίθετα έχουν στεγανοποιήσει πλήρως τη διαδικασία. Μετά το χρόνο που έχασαν με την αναγκαστική παρεμβολή της Βουλής ξανάπιασαν το νήμα -και εικάζεται ότι το πόρισμά τους θα ολοκληρωθεί, παρά τον όγκο των στοιχείων και στην διεθνή διασπορά τους.

Κανείς απολύτως δεν γνωρίζει που οδηγείται η έρευνα. Ωστόσο η έγκυρη δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου, που γνωρίζει καλά πρόσωπα και πράγματα, έλεγε ότι «για όσους από τους δεν πολιτικούς θα διαταχθεί τακτική ανάκτηση δεν θα μπορεί να προβληθεί καμία απολύτως αντίκρουση».

Με τον ίδιο τρόπο τεκμαίρεται ότι δεν θα μπορεί να εγερθεί καμία μορφή και για όσους κλείσει η έρευνα. Υπολογίζεται ότι ως το τέλος του έτους θα ξέρουμε τι ακριβώς ανακάλυψε η Εισαγγελία Διαφθοράς σ’ αυτή την πολύκροτη έρευνα και τα σκυλιά δεμένα.

Κάποιοι, ή όλοι, θα απαλλαγούν από κάθε υπόνοια και κάποιοι άλλοι, ή όλοι, πρέπει να υπερασπιστούν τον εαυτό τους ενώπιον του τακτικού ανακριτή και ενδεχομένως του δικαστηρίου. Καθαρά πράγματα.

Όχι και τόσο καθαρά όμως σε ό,τι αφορά το εσωτερικό των δυο κομμάτων στελέχη των οποίων ερευνώνται. Στην ηγεσία της ΝΔ και του Κινάλ, επικρατεί  ανησυχία, αβεβαιότητα, αλλά και -όσο πλησιάζει η ολοκλήρωση του εισαγγελικού πορίσματος- τρόμος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά, παρασύρθηκαν -ή πιέσθηκαν- και πήραν θέση κατά της έρευνας  για τα στελέχη τους, οπότε ενδεχομένη συνέχισή της με συγκεκριμένα στοιχεία και νέα δεδομένα θα τους  εκθέσει ανεπανόρθωτα.

Παρότι η υπεράσπιση στα ζητήματα ηθικής είναι προσωπική υπόθεση, και οι δυο μετέτρεψαν τα κόμματά τους σε μηχανισμούς υπεράσπισης των ερευνώμενων, ορισμένοι από τους οποίους υπερέβησαν τα εσκεμμένα και εκτράπηκαν σε υβρεολόγιο κατά του Πρωθυπουργού και των δικαστικών λειτουργών.

Η Φώφη Γεννηματά μάλιστα άγνωστο για ποιο λόγο μετατρέπει αυτή τη στάση της και σε συνεχείς  σε προσωπικές επιθέσεις κατά του Πρωθυπουργού, μιλώντας για «λάσπη», χωρίς να εξηγεί πώς της προκύπτει πριν τελειώσει η έρευνα. Ομοίως ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα συμψηφισμού με τις αναφορές του κόμματος του στα «σκάνδαλα της κυβέρνησης».

Αν κάποιοι από τους δέκα πολιτικούς οδηγηθούν σε τακτική ανάκριση ή σε παραπομπή εν συνεχεία, οι πρώτοι που θα πληρώσουν το μάρμαρο θα είναι οι επικεφαλής των κομμάτων τους.  Έτσι και αλλιώς όμως έχουν εμπλακεί απερίσκεπτα  σε θέματα της Δικαιοσύνης και θα το βρουν μπροστά τους.

Πέραν της συγκεκριμένη υπόθεσης εκκρεμεί η ολοκλήρωση της έρευνας για το ΚΕΛΠΝΟ και άλλες υποθέσεις στο χώρο της υγείας, αλλά και οι ανοιχτοί φάκελοι με τις δανειοδοτήσεις των κομμάτων τους.