Έσπασε το απόστημα υπέρ της δημοκρατίας

Νίκος Μιχαλολιάκος (Photo Naftemporiki.gr)
Του Μελέτη Ρεντούμη

Ιστορικές στιγμές ζει αυτές τις ημέρες η ελληνική κοινωνία και κυρίως η ελληνική δικαιοσύνη, μετά την απόφαση και την ετυμηγορία για την δική της Χρυσής Αυγής, αφού προηγήθηκαν καθυστερήσεις και παλινωδίες πέντε ετών, όπου τελικά χαρακτηρίστηκε και επίσημα εγκληματική οργάνωση, με τους επικεφαλής του κόμματος, να θεωρούνται ότι αποτέλεσαν το διευθυντήριο της οργάνωσης χωρίς μάλιστα ελαφρυντικά.

Πρόκειται σαφώς για μία απόφαση σταθμό για την ελληνική πολιτεία συνολικά, καθώς το συγκεκριμένο κόμμα με τις ρατσιστικές του απόψεις και την εγκληματική του δράση δημιούργησε διχαστικές τάσεις στην κοινωνία και καλλιέργησε συστηματικά το μίσος και την μισαλλοδοξία, μακριά από τις δημοκρατικές αξίες που οφείλει να υπερασπίσει η ελληνική κοινωνία.

Τα τάγματα εφόδου, η αλληλεγγύη των μελών του, αλλά και η πλειάδα παράνομων ενεργειών με στόχο την αποκόμιση οικονομικών οφελών εναντίων απλών πολιτών, μέχρι τους εκβιασμούς και την τελική δολοφονία που όλοι ζήσαμε, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, ώστε να αποδομηθεί συνολικά η οργάνωση φθάνοντας στο εδώλιο του κατηγορούμενου και με την ύπαρξη τελικής ετυμηγορίας, να πληρώσουν οι υπαίτιοι βαρύ τίμημα, για τα εγκλήματα ενάντια στην ελληνική κοινωνία.

Η συγκεκριμένη οργάνωση ζημίωσε συνολικά τους πολίτες και το κράτος, καθώς δημιούργησε αναχώματα σε οποιαδήποτε προσπάθεια κοινωνικής σύγκλισης αλλά και διαμόρφωσης εθνικής εξωτερικής πολιτικής.

Βέβαια πρέπει να τονιστεί, πως το νομικό πλαίσιο όσον αφορά τέτοιου είδους εγκλήματα κατά της δημοκρατίας, πρέπει να αναπροσαρμοστεί, ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε καταδικασμένους που έχουν βλάψει συνολικά το πολιτικό σύστημα και έχουν διαπράξει τα μέγιστα δυνατά κακουργήματα με στόχο την κατάλυση του πολιτεύματος και του κράτους δικαίου.

Πλέον η κυβέρνηση, τα κοινοβουλευτικά κόμματα και οι πολίτες στο σύνολό τους έχουν σημαντική ευθύνη, στο να διαφυλάξουν την δημοκρατία, το ήθος και τις αξίες της, μέσα από τον δημόσιο βίο και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με απώτερο στόχο την προάσπιση της ασφάλειας και της αξιοπρέπειας του κάθε Έλληνα πολίτη.

Πρέπει να γίνει σαφές, ότι δεν πρέπει η χώρα να ξαναζήσει ποτέ παρόμοιες κοινωνικές συνθήκες, μέσα από την συσπείρωση ακροδεξιών ομάδων, που θα θελήσουν να αντεπιτεθούν εκδικητικά, απαξιώνοντας την δημοκρατία, τους θεσμούς και το δικαιακό μας σύστημα.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός.