«Ή σώζουμε ζωές ή σώζουμε δάση και περιουσίες»!

Toυ Βασίλη Σκουρή

Το «δίλημμα» αυτό θέτει η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός, προκειμένου να δικαιολογήσει πώς ξέφυγε η φωτιά στην Βαρυμπόμπη με δυο μποφόρ ανέμους και ενώ αρχικά ήταν υπό πλήρη έλεγχο ή πώς κάηκε εντελώς η μισή Ανατολική Αττική, η μισή Εύβοια, η Αρχαία Ολυμπία και άλλες περιοχές της χώρας, στην μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή των πολλών τελευταίων ετών!

«Η προτεραιότητά μας είναι πάντα η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Ακολουθεί η προφύλαξη των περιουσιών, του φυσικού περιβάλλοντος και των κρίσιμων υποδομών. Δυστυχώς, στις συνθήκες αυτές, η επίτευξη όλων αυτών των στόχων είναι απλά ανέφικτη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ της Πέμπτης, σε «διάγγελμα» προς τον ελληνικό λαό!

Φανεροί οι στόχοι της νέας επικοινωνιακής πολιτικής του Μαξίμου, που έχουν αναλάβει κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης να εκλαϊκεύσουν:

-Δεν είναι δυνατόν να σωθούν και ανθρώπινες ζωές και, ταυτόχρονα, και περιουσίες και δάση! Μπα; Γιατί εκ προοιμίου μπορεί να συμβαίνει αυτό; Γιατί πρέπει να δικαιολογήσουμε –και να πούμε και «ευχαριστώ» σε – μια κυβέρνηση που έχασε πλήρως τον έλεγχο σε όλες μα όλες τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν, εν μέσω προφανώς πρωτοφανούς καύσωνα; Για τη βιβλικών διαστάσεων καταστροφή που σημειώθηκε και είναι ακόμα εν εξελίξει; Γιατί δεν μπορούσε να ελεγχθεί η φωτιά στη Βαρυμπόμπη; Γιατί η φωτιά που ξεκίνησε στον Ευβοϊκό αντικειμενικά θα έπρεπε να σταματήσει όταν έφτανε στο Αιγαίο, βρίσκοντας θάλασσα; Γιατί θα πρέπει να συνέβαιναν όσα συνέβησαν στην Ολυμπία; Αν ήταν αναπόφευκτα όλα αυτά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μάλλον θα πρέπει να ομολογήσει στον ελληνικό λαό που του έδωσε μια μεγάλη πλειοψηφία δυο μόλις χρόνια πριν ότι ο ίδιος δεν μπορεί και πως ναι μεν θα σώζονται ανθρώπινες ζωές, αλλά θα καταστρέφονται δάση και περιουσίες.

-Είναι δυνατόν να υποστηρίζει ο πρωθυπουργός ότι σώζονται οι ανθρώπινες ζωές όταν σημειώνεται στη χώρα μια βιβλική οικολογική καταστροφή, με την καταστροφή των δασών; Έτσι εννοεί η κυβέρνησή του την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής; Έτσι θα την αντιμετωπίσουμε, με τα δάση μας καμένα;

Πώς είναι δυνατόν να υποστηρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης πως «τα σπίτια ξαναχτίζονται και τα δέντρα θα ξαναφυτρώσουν»; Με όλο το σεβασμό προς το θεσμό, γνωρίζει ο πρωθυπουργός τι σημαίνει να καίγεται το μοναδικό σου σπίτι, μέσα στο οποίο βρίσκονται όλα σου τα υπάρχοντα; Έχει ρωτήσει κάποιον που του έχει συμβεί μια τέτοια τραγωδία, πότε κατάφερε να φτιάξει και το μισό έστω σπίτι; Και τι σημαίνει «τα δέντρα ξαναβγαίνουν» και «τα δάση ξαναγίνονται»; Πόσο καιρό κάνει να ξαναγίνει ένα δάσος; Κατανοητή η προστασία της ανθρώπινης ζωής, αλλά είναι δυνατόν να εκστομίζονται τέτοια …μαργαριτάρια από τα πλέον υπεύθυνα χείλη τη χώρας;

-Είναι σαφές πως ο πρωθυπουργός επιχειρεί να πείσει τον ελληνικό λαό πως «είναι ανέφικτη» η προστασία της ανθρώπινης ζωής και παράλληλα και η προστασία των δασών και των περιουσιών! Πέραν από το πού (πόσο χαμηλά) βάζει ο ίδιος τον πήχη για την κυβέρνησή του, επιδιώκει να πείσει τους πολίτες ότι θα πρέπει να παραιτηθούν από να θεωρούν ότι και τα δάση μπορούν να σωθούν και οι περιουσίες μπορεί να σωθούν! Τυχόν επικράτηση μιας τέτοιας μοιρολατρίας μπορεί να βολεύει την κυβέρνηση, θα είναι όμως καταστροφικό για το μέλλον της χώρας. Και όσοι σιγοντάρουν σε τέτοιες αντιλήψεις, μεταξύ αυτών δυστυχώς και συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι, προσφέρον χείριστες υπηρεσίες στη χώρα και τους πολίτες της!

Ο πρωθυπουργός, είναι αλήθεια, φοβάται πως η κυβέρνησή του χάνει πλέον το πλεονέκτημα του «καλού και αποτελεσματικού διαχειριστή» των πραγμάτων. Χάνει δηλαδή –ή, στην καλύτερη περίπτωση, τίθεται σε σοβαρή αμφισβήτηση – ο βασικός λόγος που ψηφίστηκε το 2019 για να κυβερνήσει. Και η αντιμετώπιση των πυρκαγιών γίνεται –και αυτή- με επικοινωνιακούς όρους, με αξιοποίηση και πάλι της εκατόμβης νεκρών στο Μάτι! Επί αυτού, όμως, η στήλη θα επανέλθει.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR