Ίμβρος- Τένεδος: Η νέα έκδοση του βιβλίου του Ν. Σηφουνάκη

????????????????????????????????????

Η  νέα συμπληρωμένη έκδοση του βιβλίου του Νίκου Σηφουνάκη παρουσιάσθηκε στην Αθήνα την  Τετάρτη 3  Μαΐου , Το βιβλίο προλόγισαν οι: Πρόεδροι των Συλλόγων Ίμβρου και Τενέδου κ.κ. Π. Ασανάκης και Χ. Κάλφας και  παρουσιάσαν, ο  υπουργός  Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ,η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά,  και ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης.

“Πριν από είκοσι οκτώ χρόνια, το 1989, ο αείμνηστος Ιωάννης Παπουτσιδάκις, που υπήρξε ο τελευταίος έπαρχος των ελληνικών νησιών Ίμβρου και Τενέδου, μου εμπιστεύθηκε μέρος του αρχείου του − έγγραφα επίσημα, προσωπικές σημειώσεις από το ημερολόγιο που διατηρούσε την κρίσιμη περίοδο Απριλίου-Οκτωβρίου 1923. Ευθύς αμέσως άρχισα να επεξεργάζομαι αυτό το μοναδικό ανέκδοτο ντοκουμέντο” γράφει ο Ν. Σ. στον πρόλογο- που δημοσιεύετεται στις Σκέψεις στο  ΑΠ.

“Η πρώτη δημοσίευση, σε ειδικό αφιέρωμα στην εφημερίδα Τα Νέα, ενός μέρους του αρχείου συνέπεσε με τον απόηχο των συναντήσεων της Βουλιαγμένης και του Νταβός (1988) μεταξύ του Α. Παπανδρέου και του Τ. Οζάλ, όπου καλλιεργήθηκαν ελπίδες ως προς την εξάλειψη των προκλήσεων και διεκδικήσεων στο Αιγαίο από το στρατιωτικό πολιτικό κατεστημένο της Τουρκίας.

Αν ποτέ η Ελλάδα οδηγηθεί σε διαπραγματεύσεις για χερσαίο χώρο, αυτό θα δημιουργήσει εκ των πραγμάτων για την Τουρκία το πρώτο βήμα που θα την οδηγήσει σε πράξεις κυριαρχίας.

Είναι αποδεδειγμένο ότι η χειρότερη ειρήνη είναι καλύτερη από τον πόλεμο, δεν μπορεί όμως η ειρήνη να έχει διάρκεια, εάν και οι δύο πλευρές δε συμβάλλουν το ίδιο”.