Αγκινάρα: Το παρεξηγημένο λαχανικό της άνοιξης

Από την  Καλυψώ

Δεν νομίζω να υπάρχουν πολλοί που κάθονται σήμερα να καθαρίσουν φρέσκιες αγκινάρες! Αυτό με κάνει να νοιώθω ακόμα βαθύτερη υποχρέωση κι αγάπη στη μητέρα μου που κάθε τέτοια εποχή, μας καθαρίζει πάνω από 200 αγκινάρες που μαζεύουμε στο κτήμα!

Ένα από τα πιο παλιά θεραπευτικά φυτά, η αγκινάρα χρονολογείται πίσω στον 4ο αιώνα π.Χ. όπου οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι τη χρησιμοποιούσαν για πεπτικά προβλήματα. Αργότερα, τον 16ο αιώνα, χρησιμοποιήθηκαν σε προβλήματα που αφορούσαν το συκώτι και τον ίκτερο, η φήμη της, ωστόσο, εξαπλώθηκε τον 20ο αιώνα, όπου έγινε δημοφιλής ως ένα πολύ γευστικό φαγητό με πολλά και πλούσια οφέλη.

Ο όγκος των θρεπτικών συστατικών, των ιχνοστοιχείων και των φυτοχημικών που βρίσκονται σ’ αυτό το εκπληκτικό λαχανικό, το κάνει άξιο, και με το παραπάνω, να μπει σταθερά στη κουζίνα  σας. Επίσης θεωρείται ότι μπορεί να συμβάλλει στο αδυνάτισμα καθώς περιέχει λίγους υδατάνθρακες και πολλές φυτικές ίνες.

Η αγκινάρα είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β1, Β2, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Κ, νιασίνη και βιταμίνη C. Η αγκινάρα είναι επίσης εξαιρετική πηγή σε μαγνήσιο, χαλκό, μαγγάνιο, φώσφορο και κάλιο. Περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά όπως είναι το β – καροτένιο, η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη, η κουερσετίνη, η κυναρίνη, η ρουτίνη η λουτεολίνη κ.ά. τα οποία θεωρείται ότι μπορούν να μας προστατεύσουν από τον καρκίνο, τη δυσλειτουργία της καρδιάσ, του συκωτιού, την υψηλή χοληστερίνη και τον διαβήτη τύπου 2. Τέλος, περιέχει πολλές φυτικές ίνες. Μια μεγάλη αγκινάρα περιέχει το ένα τέταρτο της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών.

Αν αποφασίσετε να μαγειρέψετε φρέσκιες αγκινάρες – σας το συμβουλεύω ανεπιφύλακτα – θα ανταμειφθεί ο κόπος σας χωρίς αμφιβολία! Διαλέξτε φρέσκιες και μικρές αγκινάρες. Είναι το καθάρισμα πιο εύκολο. Για να μην μαυρίσουν τις βουτάτε σε μια λεκάνη με νερό, χυμό από αρκετά λεμόνια, αλάτι  και 2-3 κουταλιές κορν φλάουερ. Έτσι παραμένουν μέχρι να τις καθαρίσετε όλες λευκές χωρίς να μαυρίσουν. Στο ίδιο ζουμί τις βράζετε λίγο και στη συνέχεια τις σουρώνετε. Έτσι μπορείτε να τις διατηρήσετε στο ψυγείο και στην κατάψυξη για μήνες. Επιλέγετε το μαγείρεμα που προτιμάτε αμέσως ή τις επόμενες μέρες.

Εγώ τις φτιάχνω τακτικά αλά πολίτα προσθέτοντας όμως συχνά και αρακά. Η γλύκα της αγκινάρας με την φρεσκάδα του αρακά και των καρότων κάνει ένα καλό πάντρεμα. Οι πατατούλες δένουν όμορφα με το άμυλό τους τη σάλτσα. Πάντα προσθέτω μάραθο ή άνιθο.

Όμως το πιο αγαπημένο μου πιάτο είναι αγκινάρες τηγανιτές με αυγά μάτια. Σε καυτό λάδι βάζω τις αγκινάρες παναρισμένες σε αλεύρι. Μόλις ροδίσουν από τη μια πλευρά τις γυρίζω και ρίχνω τα αυγά μάτια. Από πάνω προσθέτω μπόλικο μάραθο ψιλοκομμένο και αλατοπίπερο. Τα αφήνω να γίνουν καλά και πριν σερβίρω αφαιρώ το περιττό λάδι.