Μια τελευταία γεύση της φράουλας

Γράφει η Καλυψώ

Κοντεύει το τέλος της εποχής της φράουλας κι εμείς κρατάμε τη γεύση της για όλο το καλοκαίρι με τρεις συνταγές!

Σορμπέ

•1 φλιτζάνι ζάχαρη

•2/3 φλιτζανιού χυμό πορτοκάλι

•2 κουταλάκια γλυκού κόκκους μαύρο πιπέρι χοντροκομμένους

•1 κιλό φράουλες πλυμένες και στραγγισμένες

•1-2 κουταλιές σούπας ξύδι μπαλσάμικο

Βάλτε σε μικρή κατσαρόλα τη ζάχαρη, τον χυμό πορτοκαλιού και το πιπέρι να σιγοβράσουν, μέχρι να γίνουν σιρόπι. Αφήστε το να κρυώσει τελείως και στη συνέχεια σουρώστε το.

Λιώστε τις φράουλες στο μπλέντερ. Ανακατέψτε τις φράουλες με το σιρόπι, βάλτε και το βαλσαμικό ξύδι και παγώστε το μίγμα στην παγωτό-μηχανή. Αν δεν έχετε βάλτε το σε απλωτό σκεύος, στην κατάψυξη. Θα πρέπει να το ανακατώσετε με πιρούνι μετά από 1-2 ώρες, όταν αρχίσει να πήζει.

Σερβίρετε το σορμπέ στολίζοντας με φρέσκες φράουλες, μπισκότα αμυγδάλου και λίγα φυλλαράκια δυόσμου.

Λικέρ φράουλας

•2 φλιτζάνια ζάχαρη

•1 λίτρο βότκα

•1 κιλό φράουλες πλυμένες και στραγγισμένες

Βάζετε όλα τα υλικά σε ένα γυάλινο δοχείο. Ανακατώνετε χωρίς να λιώσετε τις φράουλες. Αφήνετε το δοχείο σε μέρος δροσερό και σκιερό για τρεις μήνες. Φιλτράρετε το λικέρ και το σερβίρετε παγωμένο.

Μαρμελάδα φράουλας

•½ κιλό ζάχαρη

•1 κουταλάκι γλυκού κόκκους μαύρο πιπέρι χοντροκομμένους

•1 κιλό φράουλες πλυμένες και στραγγισμένες

•2/3 φλιτζανιού χυμό λεμόνι

Ανακατώνετε τη ζάχαρη με τις φράουλες και το πιπέρι και τ’ αφήνετε μερικές ώρες σε μέρος δροσερό. Ανακατώνετε ξανά με τα χέρια σας ώστε να σπάσουν οι φράουλες σε μικρά κομμάτια χωρίς όμως να λιώσουν.

Βάζετε το μείγμα να βράσει σε δυνατή φωτιά. Ξαφρίζετε και μόλις φτάσει στους 120 βαθμούς ρίχνετε το χυμό του λεμονιού κι αφήνετε να πάρει μια ακόμα βράση.

Αδειάζετε τη μαρμελάδα σε βάζα αποστειρωμένα και αφού κλείσετε καλά τα αναποδογυρίζετε μέχρι να κρυώσουν.