Γεύσεις: Μοσχαράκι κοκκινιστό με μελιτζάνες

 

Της Πάολας Ψαρρού

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό κρέας μοσχαρίσιο, ελιά ή σπάλα

κομμένο σε μπουκιές

2 κιλά μελιτζάνες τσακώνικες

1 μεγάλο κρεμμύδι

2 σκελίδες σκόρδο

2 φλ. τριμμένη ντομάτα

2 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 ματσάκι μαϊντανό

λάδι

αλάτι, πιπέρι

ζάχαρη, μπαχάρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε ετοιμάζοντας αυτό το φαγητό είναι να τηγανίσουμε τις μελιτζάνες.

Ξεκινάμε από το τηγάνισμα γιατί αφενός είναι το πιο χρονοβόρο κομμάτι της συνταγής αφετέρου γιατί οι μελιτζάνες χρειάζονται λίγο χρόνο για να στραγγίσουν το περιττό λάδι.

Πλένουμε καλά και σκουπίζουμε τις μελιτζάνες. Αφαιρούμε κάθετα την φλούδα σχηματίζοντας ρίγες. Τις κόβουμε σε χοντρές ροδέλες.

Αν θέλουμε να τις ξεπικρίσουμε εντελώς τις αφήνουμε για μια ώρα σε νερό με ξύδι. (Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να τις ξεπλύνουμε και να τις σκουπίσουμε πριν τις ρίξουμε στο τηγάνι.)

Τις τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε να στραγγίσουν σε απορροφητικό χαρτί.

Σωτάρουμε σε μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο το κρεμμύδι με το κρέας. Μόλις ροδίσει, προσθέτουμε τον πελτέ αδιάλυτο και το σκόρδο.

Ρίχνουμε ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστεί το κρέας και το αφήνουμε να μαγειρευτεί σε μέτρια φωτιά για μια ώρα.

Στη συνέχεια προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, λίγη ζάχαρη, μπαχάρι και αλάτι.

Μαγειρεύουμε για άλλη μισή ώρα. Όταν το κρέας είναι έτοιμο, το βγάζουμε από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα.

Βάζουμε στην σάλτσα τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε να μαγειρευτούν για δέκα λεπτά.

Ξαναβάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε προσεκτικά.

Σβήνουμε την φωτιά και ρίχνουμε τον μαϊντανό, το πιπέρι και λίγο επιπλέον αλάτι, αν χρειάζεται.

Καλή επιτυχία!