Τομάτα η …πανταχού παρούσα!

Με την Καλυψώ

DSC02417Τομάτα ή ντομάτα; Φρούτο ή λαχανικό:

Όπως κι αν την πούμε, ό,τι κι αν είναι …η τομάτα είναι στενά συνδεδεμένη με το καλοκαίρι.

Δυστυχώς, η λογική του να έχουμε τα πάντα όλες τις εποχές κατέστρεψε την αποκλειστικότητά της αλλά λειτούργησε και δραστικά κατά της ποιότητάς της. Τις περισσότερες φορές οι τομάτες, ειδικά οι εκτός εποχής, είναι σαν πλαστικές και χωρίς άρωμα.

Στο μποστάνι μας, όταν φροντίζω τις τοματιές ή όταν μαζεύω τομάτες, τα χέρια μου βάφονται βαθυπράσινα και μοσχοβολάνε για ώρα μετά. Οι δε τομάτες, με χοντρότερο φλούδι ομολογουμένως, είναι σαρκώδεις και ζουμερές και το άρωμά τους δεν παίζεται.

Η τομάτα κατάγεται από την τροπική Αμερική (Περού, Ισημερινό) όπου υπάρχουν πολλά αυτοφυή είδη. Στην Ευρώπη άρχισε να καλλιεργείται από τα τέλη του 18ου αιώνα και στην Ελλάδα από το 1918. Το χρώμα της είναι συνήθως κόκκινο, υπάρχουν όμως και ποικιλίες που έχουν χρώμα πορτοκαλί, κίτρινο, ροζ ή λευκό. Το κόκκινο DSC01521 (1)χρώμα οφείλεται στο λυκοπένιο που είναι φύλακας άγγελος για τον οργανισμό μας. Μπορεί να απορροφηθεί στο σώμα μόνον όταν το τρώμε μαζί με κάποιο διατροφικό λίπος, π.χ. ελαιόλαδο και καλύτερα αν ζεσταθεί ώστε να απελευθερώνεται από τα κύτταρα της ντομάτας. Για το λόγο αυτό καλύτερη πηγή λυκοπένιου είναι η μαγειρευμένη ντομάτα.

Μετά την απορρόφησή του από το έντερο, εναποτίθεται στο συκώτι, στους πνεύμονες, στον προστάτη, στο παχύ έντερο και στο δέρμα. Μέχρι τώρα σημαντικός αριθμός ερευνών έδειξαν ότι το λυκοπένιο και ειδικότερα αυτό που προέρχεται από την ντομάτα και τα παράγωγα της, μπορεί να συμβάλλει στην καταπολέμηση διαφόρων παθήσεων, όπως: ο καρκίνος, το έμφραγμα, η οστεοπόρωση, προβλήματα όρασης και πολλά ακόμα. Συμβάλει στην υγεία των οστών και του δέρματος. Ο χυμός τομάτας είναι γνωστός για την αντηλιακή επίδρασή του.

 Βρίσκουμε την τομάτα ως συστατικό, στα περισσότερα από τα αγαπημένα μας πιάτα χειμώνα-καλοκαίρι! Φρέσκια ή ξερή, ατόφια, σε χυμό ή σάλτσες.

Εγώ σας προτείνω δύο εύκολες και γρήγορες τάρτες.

DSC01522 (1)Τάρτα με τοματίνια κόκκινα και κίτρινα σαν Ταρτ Τατέν

1 φύλλο ζύμης κουρού

1 κιλό τοματάκια

2-3 σκελίδες σκόρδο

Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

Λάδι ελιάς

1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη σκούρα

Πλένουμε τα τοματάκια κι αφού τα στεγνώσουμε, τα τρυπάμε με μία οδοντογλυφίδα σε μια –δυο μεριές. Μετά τα στρώνουμε σε μια λαδωμένη ταρτιέρα με το σχήμα που προτιμάμε. Αλατο-πιπερώνουμε, προσθέτουμε το μυρωδικό της αρεσκείας μας (ρίγανη, θυμάρι ή ματζουράνα) και πασπαλίζουμε με ψιλοτριμένο σκόρδο και λίγη καφέ ζάχαρη. Τέλος προσθέτουμε μια γραμμή λάδι πάνω από τις τομάτες. Από πάνω ένα τεμάχιο ζύμη κουρού. Δίνουμε στη ζύμη το σχήμα της ταρτιέρας μας και γυρίζουμε προς τα μέσα ό,τι περισσεύει.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η ζύμη. Την βγάζουμε από τον φούρνο κι αφού την αφήσουμε 5-10 λεπτά την αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα.

Τη σερβίρουμε χλιαρή με χοντροκομμένο τυρί ή απλά για να συνοδεύσει φρέσκα τυριά και μυζήθρες.

DSC02259Τάρτα με τομάτες και φέτα

1 φύλλο ζύμης κουρού

2 μεγάλες τομάτες

250 φγ φέτα σκληρή

4 αυγά

250 γρ κρέμα γάλακτος

Αλάτι, πιπέρι, βασιλικό ή δυόσμο

Στρώνουμε την ταρτιέρα μας με ένα φύλλο αντικολλητικό χαρτί. Από πάνω ένα τεμάχιο ζύμη κουρού. Δίνουμε στη ζύμη το σχήμα της ταρτιέρας μας και γυρίζουμε προς τα μέσα ό,τι περισσεύει.

Τρυπάμε με ένα πιρούνι τη ζύμη σε διάφορα σημεία. Βάζουμε μία στρώση από λεπτές φέτες φέτας και μια ακόμα στρώση από ροδέλες γινομένης τομάτας και αλατοπιπερώνουμε. Χτυπάμε 3-4 αυγά με 250 γρ κρέμας γάλακτος και περιχύνουμε. Προσθέτουμε λίγα φύλλα βασιλικού ή δυόσμου.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η ζύμη και τη σερβίρουμε χλιαρή.

Και τώρα για την ιστορία να απαντήσω στην αρχική ερώτηση. Το “τομάτα” είναι λίγο πιο σωστό αν λάβουμε υπόψη ότι η λέξη προέρχεται από τη λέξη “tomatl” της γλώσσας Ναχουάτλ. ‘Οταν ήρθε στην Ελλάδα αρχικά ξεκίνησε (βοτανικά) ως φρούτο τελικά αποφασίστηκε (δικαστικά) ότι θα είναι λαχανικό!!